Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολόκληρη η Κρήτη στο ποτήρι σας

Είναι η κατάλληλη στιγμή. Είναι η ώρα που ανοίγουν τα βαρέλια με τα λευκά κρασιά. Η ώρα που τα αμπέλια αρχίζουν να μπουμπουκιάζουν. Η στιγμή που οι τουρίστες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ή είναι πραγματικοί ταξιδιώτες και υποψιασμένοι οινόφιλοι.

Είναι η κατάλληλη ώρα για οινοτουρισμό στην Κρήτη. Στην Κρήτη όπου η άνοιξη έχει ήδη φτάσει και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης διοργανώνει τις δύο μεγάλες ετήσιες εκθέσεις του, τα Οινοκρητικά. Μαγευτικοί αμπελώνες, πανέμορφα οινοποιεία, μοναδικές κρητικές ποικιλίες και πάνω απ’ όλα φιλόξενοι οινοποιοί.

Ενα οινικό ταξίδι στην Κρήτη τον Φεβρουάριο, ακόμη και αν είναι σύντομο, είναι ικανό να σας μαγέψει και να σας συστήσει με τον οινικό πλούτο της Μεγαλονήσου. Κατσιφάλι και Μαντηλάρι για τους εραστές του κόκκινου, Βηλάνες, Βιδιανά και Μαλβάζιες για όσους προτιμούν τα λευκά.

Επιδόρπιοι οίνοι όπως μόνο κάτω από τον κρητικό ήλιο μπορούν να γίνουν και παιχνιδιάρικα ροζέ, blend από τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Ολόκληρη η Κρήτη στο ποτήρι σας.

Σημειώστε τις ημερομηνίες:

★ 20-22 Φεβρουαρίου 2016, τα Οινοκρητικά στα Χανιά, ΚΑΜ Μεγάλο Αρσενάλι

★ 27-29 Φεβρουαρίου 2016, τα Οινοκρητικά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου

Τα οινοποιεία

Μηλιαράκης

Βρίσκεται στο κέντρο της κυριότερης αμπελοοινικής περιοχής της Κρήτης, στα Πεζά, περίπου 17 xλμ. νότια του Ηρακλείου και 5 χλμ. από το μινωικό πατητήρι του Βαθύπετρου. Η ιστορία της ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα. Αποκτά νομική μορφή στα 1932 και επιχειρεί την πρώτη εμφιάλωση κρασιού στο νησί στα 1952. Σήμερα, στην ένατη δεκαετία της ζωής της, παράγει κρασιά προερχόμενα από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, τα οποία οινοποιεί και εμφιαλώνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Ωριμάζει ένα μέρος της ερυθρής της παραγωγής σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και αναδεικνύει περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα υιοθετώντας μεθόδους έως τώρα ανεκμετάλλευτες στην Κρήτη, όπως η παραγωγή λευκού κρασιού από την ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι, την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Κρήτη λευκού κρασιού από Βηλάνα περασμένο από βαρέλι (Vilana Fume) και την επαναφορά με μεγάλη επιτυχία από το 2004 της λευκής ποικιλίας Μαλβάζια, κρασί ιστορικά συνδεδεμένο με το νησί, σε οινοποίηση ξηρού κρασιού. Η συνολική παραγωγή της ΜΙΝΩΣ ανέρχεται σήμερα σε 350.000 με 400.000 φιάλες ετησίως.

Πεζά Ηρακλείου, τηλ.: 2810 741213

Στυλιανού

Λίγα χιλιόμετρα νότια της Κνωσού, στην καρδιά του μινωικού αμπελώνα στο χωριό Κουνάβοι, ο Γιάννης Στυλιανού καλλιεργεί σε 30 ιδιόκτητα στρέμματα βιολογικού αμπελώνα τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες Βιδιανό, Θραψαθήρι, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι. Σ’ ένα «μπουτίκ» οινοποιείο, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, με μαγευτική θέα σε όλη την περιοχή, ο Γιάννης Στυλιανού αποφάσισε το 2003 να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να μετατρέψει το μεράκι του σε επάγγελμα. Το πάθος του ερασιτέχνη ενώθηκε με τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει και το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγονται περίπου 20.000 αριθμημένες φιάλες. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά όλο τον χρόνο. Ο ίδιος ο οινοποιός θα σας υποδεχθεί και θα σας ξεναγήσει σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από την ομορφιά της λιτότητας και του μέτρου.

Κουνάβοι, Ηράκλειο, τηλ.: 6936430368

Ντουράκης

Η αγάπη για τη φύση και η χαρά της δημιουργίας. Αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι που ώθησαν τον κ. Ανδρέα Ντουράκη στη δημιουργία του ομώνυμου οινοποιείου. «Το φυσικό περιβάλλον είναι πλούτος για τον άνθρωπο και πηγή ζωής. Γι’ αυτό χρειάζεται σεβασμό και αγάπη για τη συνύπαρξη όλων μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στη μινωική Κρήτη η μεγάλη θεότητα ήταν η “Μεγάλη Μητέρα”… η φύση», σημειώνει ο κ. Ντουράκης. Το οινοποιείο Ντουράκη καλλιεργεί τα αμπέλια του βιολογικά. Στόχος του οινοποιείου είναι η δημιουργία αποκλειστικά εκλεκτών οίνων με τρόπους πάνω από όλα φιλικούς προς το περιβάλλον, που συνδυάζουν την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό.

Αλίκαμπος Χανίων, τηλ.: 2825051761

Silva Δασκαλάκη

Στη Σίβα, ένα μικρό χωριό του Ηρακλείου, στο 17χλμ. της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, βρίσκεται το οινοποιείο Silva. Ο εξοπλισμός του οινοποιείου άρχισε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2007 με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα στον χώρο της παραγωγής και της εμφιάλωσης. Εβδομήντα ιδιόκτητα στρέμματα καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε εδάφη ασβεστοαργιλώδη, που ποιοτικά μπορούν να προβάλουν τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των κρασιών της Κρήτης. Οι τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Θραψαθήρι, Μαλβάζια, Βιδιανό, μοσχάτο Σπίνας, ενώ σε αυτές προστέθηκαν μερικές από τις πιο φημισμένες διεθνώς Syrah, Cabernet Sauvignon Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillion. Στόχος, η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Σίβα, Δήμος Παλιάνης, τηλ.: 2810 792021

Δουλουφάκης

Το οινοποιείο βρίσκεται στις Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης. Η περιοχή έχει πλούσια αμπελοοινική παράδοση και ιστορία και έχει καθοριστεί ως ζώνη ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας. Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνων αποτελούν για την οικογένεια Δουλουφάκη μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ως απόσταγμα πολύτιμης εμπειρίας. Στο 1952 χρονολογείται ο πρώτος έπαινος για την ποιότητα των κρασιών της οικογένειας Δουλουφάκη, που λαμβάνει μέρος στη 17η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι επιλεγμένοι αμπελώνες και το ιδανικό μικροκλίμα προσφέρουν τις συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών.

Δάφνες, τηλ.: 2810792017

Ενωση Πεζών

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων (πρώην Νίκου Καζαντζάκη). Δραστηριοποιείται με δύο βασικά προϊόντα, το κρασί και το ελαιόλαδο, και αποτελεί πρότυπη οργάνωση στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο από το 1933. Χαρακτηριστικά όπως ποιότητα, παράδοση, αξιοπιστία, υγιεινή διατροφή, ευημερία, πρόοδος αποτελούν βασικές αρχές της ένωσης. Μέσα σε ένα πλήρες βιομηχανικό συγκρότημα με σύγχρονες εγκαταστάσεις απορροφώνται και επεξεργάζονται το 85% των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και επιτυγχάνεται η διοχέτευση αυτών, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Πάντα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση νέων μεθόδων και συστημάτων παραγωγής, η ένωση παρακολουθεί από κοντά τις αλλαγές και εξελίξεις που επηρεάζουν το σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Καλλονή Ηρακλείου Κρήτης, τηλ.: 2810 741945-7

Λυραράκης

Το κτήμα Λυραράκη αναγνωρίζεται ως ο πρωτοπόρος παραγωγός ποιοτικών κρασιών στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στις μονοποικιλιακές οινοποιήσεις αυτόχθονων ποικιλιών, ενώ υπάρχουν και κάποια πολυποικιλιακά προϊόντα με χρήση ξενικών ποικιλιών. Στην οικογένεια, αναγνωρίζεται η αναβίωση δύο αρχαίων κρητικών ποικιλιών, των Δαφνί και Πλυτό, οι μονοποικιλιακές οινοποιήσεις των οποίων είναι μέρος της σειράς προϊόντων «Θησαυροί της Κρήτης». Είναι επίσης γνωστή και για το ότι ήταν η πρώτη που ανέμιξε μια τοπική ποικιλία, το Κοτσιφάλι, με μια ξενική (Syrah), δίνοντας ένα συναρπαστικό κρασί. Τα κρασιά του κτήματος έχουν διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και εξάγονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Β. Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά).

Ηράκλειο, τηλ.: 2810 741482

Μανουσάκη «Nostos»

nostoswines.com

«Αναρωτιέστε γιατί αυτό το όνομα; Απλά, σκεφτείτε τι είναι για έναν Ελληνα να βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του. Ο νόστος είναι το όνειρο κάθε ξενιτεμένου. Τα κρασιά είναι το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είναι η λαχτάρα για επιστροφή στην πατρίδα. Είναι όλα τα συναισθήματα για την πολυπόθητη μέρα του γυρισμού». Η oινοποιία Μανουσάκη και τα κρασιά Νόστος έχουν σαν έμβλημα 3 μικρά λουλούδια. Αραγε γιατί; Οποιος αναγνωρίζει το είδος τους και ξέρει πώς ονομάζονται είναι εύκολο να μαντέψει. Αλλού τα λένε ζαμπάκια και αλλού μυρτολούλουδα. Στην Κρήτη τα λένε… μανουσάκια! Η σειρά Terroir από την Αλεξάνδρα Μανουσάκη είναι ένα σημαντικό εγχείρημα το οποίο στόχο έχει την ανάδειξη και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το θαλασσινό αλάτι. Τα προϊόντα «Terroir by Alexandra Manousakis» μέσα σε λίγους κιόλας μήνες από τη δημιουργία τους έχουν λάβει διεθνή αναγνωρισιμότητα και είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής ή μέσω internet.

Βατόλακκος, Χανιά, τηλ.: 28210 78787

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τουρκία: Νέα Navtex στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου

Επιμένει η Τουρκία στην συστηματική αμφισβήτηση των ελληνικων κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολικη Μεσόγειο με αφορμή…

25 mins ago

Κασσελάκης προς Τσίπρα: Aνάλαβε και θα είμαι στρατιώτης, αλλιώς στήριξέ με χωρίς παιχνίδια

Δραματικές είναι οι ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η σύγκρουση φτάνει πλέον σε οριακό σημείο, και…

37 mins ago

Στο Ηράκλειο η συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η Διευρυμένη Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος…

44 mins ago

Πυρκαγιά σε διώροφη μονοκατοικία στη Γεωργιούπολη

Συναγερμός σήμανε τη νύχτα στην περιοχή της Γεωργιουόπολης του Δήμου Αποκορώνου, από φωτιά που ξέσπασε…

57 mins ago

Χανιά: Νεκρός 29χρονος οδηγός δικύκλου σε τροχαίο στο κέντρο της πόλης

Ένας 29χρονος οδηγός είναι το τελευταίο θύμα της ασφάλτου στα Χανιά. Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε…

1 hour ago

Ιράν: Στο δεύτερο γύρο ένας μεταρρυθμιστής και ένας υπερσυντηρητικός στις προεδρικές εκλογές

Ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Σαΐντ Τζαλιλί έρχονται πρώτοι στις προεδρικές…

1 hour ago

This website uses cookies.