Ομιλία Ευαγγελίας Κουρουπάκη επί του ΝΣ του ΥΠΕΚΑ «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος- Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Για μία χώρα σαν  την Ελλάδα όπου το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο, η προστασία και η σωστή διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος προφανώς πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα !

Το αντίθετο λειτουργεί επιβαρυντικά όχι μόνο στις οικονομικές δραστηριότητες των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, αλλά και για την ίδια την υγεία του πληθυσμού.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας απειλούνται από τη συνεχιζόμενη ρύπανση από τις παράκτιες, θαλάσσιες και χερσαίες δραστηριότητες.

Προβάλει έτσι ως αναγκαιότητα η αντικατάσταση ή καλύτερα η ανατροπή χρόνιων πρακτικών και η διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος της νησιωτικής χώρας μας, που διαθέτει πολυποίκιλο και ιδιόμορφο θαλάσσιο πλούτο τον οποίο έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στο «αύριο».

Στην προσπάθεια αυτή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με τις ευρωπαϊκές χώρες και να συντονίσουμε τις δράσεις μας, εφόσον το θαλάσσιο περιβάλλον είναι εκ φύσεως διασυνοριακό  και μόνο με κοινή προσπάθεια θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το  Υ.Π.Ε.Κ.Α. με το προς ψήφιση νομοσχέδιο ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την οδηγία 2008/56/ΕΚ που θέτει ως στόχο την προαγωγή της αειφόρου χρήσης των θαλασσών και τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας πλήρως την αξιοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού δυναμικού των θαλασσών.

Με περιβαλλοντικά βιώσιμες μεθόδους, θεσπίζονται κοινές αρχές και δράσεις ενώ παράλληλα, συνεισφέρει και στην ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρικός στόχος της οδηγίας είναι η αποκατάσταση της οικολογικής υγείας των θαλασσών της Ευρώπης επιτυγχάνοντας και διατηρώντας την καλή περιβαλλοντική τους κατάσταση έως το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, τίθενται κάποια χρονοδιαγράμματα ώστε

μέχρι το 2012 να έχει αξιολογηθεί η περιβαλλοντική κατάσταση,

μέχρι το 2013 να έχουν οριοθετηθεί οι προστατευόμενες περιοχές,

μέχρι το 2014 να έχουν θεσπιστεί προγράμματα παρακολούθησης περιβαλλοντικής κατάστασης υδάτων και

μέχρι το 2015 να έχουν διαμορφωθεί μέτρα που θα εξασφαλίζουν την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των υδάτων.

Εν τέλει, η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί τον περιβαλλοντικό πυλώνα της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στον οποίο  η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί ώστε να επιτύχουμε την άσκηση αποτελεσματικότερης πολιτικής για τις ελληνικές θάλασσες.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το Υπουργείο προσδιορίζει τις αναγκαίες διοικητικές δομές και πολύ σωστά τονίζει ότι κινητήριο μοχλό θα αποτελέσει η συμμετοχή ενός ενεργού και ενημερωμένου κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα διατίθενται στο κοινό συνόψεις των στοιχείων των θαλάσσιων στρατηγικών ή των αντίστοιχων επικαιροποιήσεών τους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κινητοποιεί τους πολίτες ώστε να λειτουργήσουν διαδραστικά ως ενεργά μέλη της κοινωνίας και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο η προστασία του υδάτινου στοιχείου που αποτελεί πνεύμονα και βασικό ρυθμιστή του κλίματος του πλανήτη μας!

Για πρώτη φορά, η χώρα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει στρατηγική για το θέμα των θαλάσσιων υδάτων και να αναπτύξει πολιτικές σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε περιοχή ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες ώστε να προστατευτεί η βιοποικιλότητα όλων των ελληνικών θαλασσών.

Είναι υποχρέωση του ΥΠΕΚΑ, των αρμόδιων οργάνων του και, βεβαίως όλων μας, να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για βελτίωση της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, της πιο πολύτιμης φυσικής κληρονομιάς της χώρας.

Επίσης, είναι υποχρέωση του αρμόδιου Υποτργείου να είναι σωστή η συγκρότηση και η δράση των φορέων διαχείρισης που θα είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής.

Χρειάζεται να γίνει ενδελεχής έλεγχος για τη σωστή συγκρότηση των φορέων και οργάνων που συστήνονται από το παρόν νομοσχέδιο τόσο όσον αφορά σε θέματα επιστημονικής κατάρτισης και διαχειριστικών ικανοτήτων, όσο και σε θέματα οικολογικής συνείδησης και ήθους.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όλοι όσοι θα υποστηρίξουν το έργο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. είτε πρόκειται για περιφερειακές αυτοδιοικήσεις,  πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα, είτε πρόκειται για περιβαλλοντικές οργανώσεις και παραγωγικές τάξεις,

θα πρέπει να δράσουν με μοναδικό γνώμονα:

το τοπικό, το εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον ταυτόχρονα

που στο θέμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος συγκλίνουν και γίνονται ένα :

το συμφέρον του περιβάλλοντος, το συμφέρον του μέλλοντος, δηλ. το συμφέρον όλων μας!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Το «βούλευμα» φωτιά και οι εντάσεις που «έστειλαν» τη δίκη στην Αθήνα

«Πού πας ρε μ****; Άμα πας κοντά στα δίχτυα, θα σου κόψουμε τα πόδια». Με…

30 mins ago

Politico: Η φον ντερ Λάιεν «έθαψε» έκθεση κόλαφο για την ελευθεροτυπία στην Ιταλία ενώ επιζητεί την ψήφο της Μελόνι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να επιβραδύνει μια επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικρίνει την…

34 mins ago

«Καρφιά» Πολάκη κατά Τσίπρα: Όχι άλλα Ινστιτούτα – Δεν χρειαζόμαστε «φλόγα αναμμένη» δίπλα στα εικονίσματα

«Καρφιά» κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης με φόντο τη Διάσκεψη που διοργανώνεται…

36 mins ago

Τα συγκλονιστικά λόγια του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην τελευταία του συναυλία: «Κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με!»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έδωσε τη τελευταία του συναυλία εχθές (17/06) στο Θέατρο Βράχων και έστειλε…

3 hours ago

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή…

4 hours ago

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου του Ιωάννη Κονδυλάκη «Ο Πατούχας», την…

4 hours ago

This website uses cookies.