Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν Χανίων χαιρετίζει την εκδήλωση του Μουσείου Εθν. Αντίστασης στο Θέρισο για να τιμήσει τους κτηνοτρόφους πατεράδες μας, παππούδες μας για την προσφορά τους στην Εθνική Αντίσταση. Όπως αυτοί τότε έτσι και εμείς σήμερα παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Υποσχόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στο δρόμο που χάραξαν εκείνοι, και να φανούμε αντάξιοι των αγώνων που έκαναν.
Βασικοί συνειδητοί και διαχρονικοί στόχοι αυτής της πολιτικής ήταν: η στασιμότητα και η συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας για να μετατραπεί η χώρα μας σε μια σίγουρη και διευρυμένη αγορά πλεονασματικών ζωοκομικών προϊόντων των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκέντρωση της σε λιγότερα χέρια και η εντατικοποίηση της με τη χρησιμοποίηση φθηνών αλλά επικίνδυνων μεθόδων εκτροφής που μεγιστοποιεί το κέρδος. Τα σημαντικότερα εργαλεία υλοποίησης αυτής της πολιτικής ήταν τα Νομισματικά Εξισωτικά Ποσά (ΝΕΤ) τα οποία στη δεκαετία του 1980 επιδοτούσαν τις εισαγωγές κοινοτικών ζωοκομικών προϊόντων στη χώρα μας με σημαντικά ποσό με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας κτηνοτροφίας. Οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που καθήλωσαν την κτηνοτροφία σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της εγχώριας κτηνοτροφίας αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες του λαού μας σε ζωοκομικά προϊόντα. Το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ που δεν διασφάλιζε βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και δεν προωθούσε την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών που αποτελούν βασικό παράγοντα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Οι κοινοτικοί κανονισμοί για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους που συρρίκνωσαν την καλλιέργεια τους, μείωσαν τα αποθέματα ζωοτροφών και άλλαξαν τη χρήση τους με αποτέλεσμα και οι παραμικρές άσχημες συνθήκες να έχουν δυσανάλογα αποτελέσματα στις τιμές των ζωοτροφών. Η δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και των δασμών εισαγωγής στα ζωοκομικά προϊόντα που επέβαλε η ΕΕ στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και του ΠΟΕ με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής και να μειωθούν αισθητά οι τιμές στους κτηνοτρόφους. Η διεύρυνση της ΕΕ, και υπογραφή ενταξιακών συμφωνιών με χώρες που για διάφορους λόγους έχουν ανταγωνιστική κτηνοτροφία σε σχέση με την ελληνική με αποτέλεσμα οι ελεύθερες εισαγωγές από αυτές τις χώρες να συρρικνώσουν την εγχώρια αιγοπροβατοτροφία. Παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι κτηνοτρόφοι για να βελτιώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να αυξήσουν την παραγωγικότητά του δεν αύξησαν το εισόδημα τους αλλά μειώνεται κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με τις τιμές των κτηνοτρόφων, οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής αυξάνονται κάθε χρόνο.
Είναι γνωστό ότι τα ντόπια ζωοκομικά προϊόντα διακρίνονται για την ποιότητά τους που παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και όχι εντατικά από μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με μέσα και μεθόδους που μεγιστοποιούν το κέρδος αλλά υποβαθμίζουν την ποιότητα και πολλές φορές συμβάλουν στην παραγωγή επικίνδυνων τροφίμων. Η προτίμηση και οι καλύτερες τιμές που απολαμβάνουν στην αγορά τα εγχώρια ζωοκομικά προϊόντα σε σχέση με τα εισαγόμενα επιβεβαιώνει την καλή ποιοτική τους κατάσταση.
Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για τα ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε ολοκληρωτική καταστροφή. Καθώς οι τιμές στο γάλα και το κρέας παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Τα δάνεια στέρεψαν και τα χρέη τρέχουν, χρεοκοπώντας κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Κι ενώ το κτηνοτροφικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς, όπως και στα κτηνοτροφικά μέσα και εφόδια καλπάζει με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.
Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης, για ακόμα μια χρονιά, μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Η παραγωγή στο γάλα έχει μειωθεί, λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται ίσα-ίσα για να ζήσουν. Μερικοί κτηνοτρόφοι πουλάμε τα κοπάδια μας για ένα κομμάτι ψωμί αφού δεν μπορούμε να επιβιώσουμε.
Πιο ειδικά, για τις ζωοτροφές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, η τιμή τους έχει αυξηθεί για συνεχόμενη χρονιά πάνω από 50%. Αυτό εντείνεται αφού διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας η παραγωγή ζωοτροφών είναι μειωμένη, η τιμή τους έχει αυξηθεί και για την Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος εξαγωγών τους, αν και χρειάζονται στην εγχώρια κατανάλωση.
Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από το καρτέλ εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη, αξιοποιώντας τις διεθνείς συγκυρίες ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής στο καλαμπόκι κ.ά, για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Απαιτούν και πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές δύο μηνών οπότε και οι τιμές των ζωοτροφών είναι υψηλότερες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουμε τα προϊόντα μας με ανοιχτή τιμή ή σε τιμές μικρότερες των περσινών, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.
Στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει συμβάλει όχι μόνο η έλλειψη προστασίας των κτηνοτρόφων από τη ληστρική εκμετάλλευση των εμποροβιομήχανων, αλλά και η κυβερνητική πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ, τις έκτακτες φορολογήσεις, τα προβλήματα με τις άδειες λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, τα χρέη και η έλλειψη ρευστότητας κ.ά.
Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση-τρόικα. Χαράτσια όπως: οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, το τέλος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά στο εισόδημα που την πληρώνουν και πολλοί κτηνοτρόφοι, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα μειώσει κατακόρυφα τις αγροτικές επιδοτήσεις, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα εκφραστούν με νέα μείωση του εισοδήματος.
Επεξεργάζονται σχέδια για να υποχρεώσουν όλους τους κτηνοτρόφους να κρατούν βιβλία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση (φόρος επιτηδεύματος, περαίωση κα), κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, ενώ σχεδιάζουν και τη φορολόγηση των χωραφιών.
Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί Ερμής στα Χανιά, μετά την είδηση…
Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στην…
Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona που τα τελευταία χρόνια ζει στη…
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ψηφιακή εκδοχή της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet με…
Ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη πως η ομάδα του έχει αρχίσει…
Ένα νέο σημαντικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής προστίθεται στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ, με την ενεργοποίηση του ψηφιακού…
This website uses cookies.