Πλήρης ασυδοσία επικρατεί στην Ελλάδα στο καθεστώς της φορολόγησης των off shore εταιρεών, όπως ομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Παρά τις κατά καιρούς -τα τελευταία χρόνια- βαρύγδουπες δηλώσεις ων αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, αποδεικνύεται πλέον με επίσημη ομολογία ότι το αποτέλεσμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος είναι απογοητευτικό.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη σχετικά με «την ασυλία» για τις offshore στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές, σημειώνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο taxis, υπάρχουν 21.065 αλλοδαπές εταιρείες εκ των οποίων είναι ενεργές 16.580 εταιρίες.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία βάσει των στοιχείων δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.), για όσες εταιρείες εξ αυτών έχουν σήμερα κατηγορία Νομικού Προσώπου «Αλλοδαπές εταιρίες»:
Ο κ. Τσούκαλης ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των υπεράκτιων εταιρειών που εδρεύουν ή έχουν ακίνητα στην Ελλάδα, πόσες υπέβαλαν δηλώσεις και πλήρωσαν το ετήσιο τέλος ακινήτων, ποσοστού 3% επί της αντικειμενικής αξίας από το 2003 έως 2009 και 15% από το 2010 έως και σήμερα.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης, πέρα το νομικό πλαίσιο για τις εξωχώριες εταιρίες και τα στοιχεία για τον αριθμό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και για τον αντίστοιχο φόρο, κατά τα έτη 2003 – 2012, σημειώνει ότι:
«Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής οπουδήποτε αυτά εκδηλώνονται και προς το σκοπό αυτό προωθείται κάθε αναγκαίο διοικητικό ή νομοθετικό ή άλλο μέτρο για την αποτροπή και την καταστολή κατά το δυνατόν των φαινομένων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και στις υπεράκτιες εταιρείες, καθώς και στους εμπλεκόμενους με αυτές, από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καθώς και από Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου ανάλογα με τη σπουδαιότητα και τα πραγματικά δεδομένα της κάθε υπόθεσης».
Υπενθυμίζεται όμως ότι σχετικά πρόσφατα η ΔΟΥ Ναυπλίου είχε δηλώσει αδυναμία να ελέγξει τις off shore εταιρείες που έχουν ως έδρα του το Κρανίδι Ερμιονίδας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με παραγραφή δεκάδες υποθέσεις φορολογικών παραβάσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr
«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…
«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
This website uses cookies.