Οι εξηγήσεις του ΥΠΕΘΑ σχετικά με την απόσπαση Ελλήνων στρατιωτικών σε δυνάμεις υπό την διοίκηση των ΗΠΑ δεν ακούστηκαν πειστικές. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τους δημοσιογράφους αλλά και με στρατιωτικούς.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Αξιωματικών διατυπώνει τις ενστάσεις της και παραθέτει γεγονότα που δικαιολογούν την καχυποψία της.
Στην ανακοίνωση της αναφέρει:
ΘΕΜΑ : Απόσπαση Ελλήνων Στρατιωτικών στον Στρατό των ΗΠΑ
ΣΧΕΤ : Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ
Τελικώς ό,τι διαψεύδεται επιβεβαιώνεται.
Πριν τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε την 26η Φλεβάρη 2024 στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, υποστήριξε ότι πολλές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση.
Κατά την ως άνω σύνοδο (την 26η Φλεβάρη 2024) ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Την ίδια ημέρα (26η Φλεβάρη 2024) ο Πρωθυπουργός της Χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, δεν υφίσταται αυτό το ζήτημα για την πλειοψηφία των ομολόγων μου.
Την 4η Μάρτη 2024 δημοσιεύτηκε ότι ο Γάλλος Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας, Στρατηγός Τιερί Μπουργκάρντ, ξεκίνησε ένα τολμηρό βήμα γράφοντας στους ομολόγους του σε όλο το ΝΑΤΟ, προτείνοντας τον σχηματισμό ενός «συνασπισμού των πρόθυμων» με στόχο την ανάπτυξη στρατιωτών στην Ουκρανία.
Φαίνεται ότι κάμφθηκαν οι όποιες αντιστάσεις και αντιρρήσεις και βρέθηκε το όχημα που ενδέχεται να τροφοδοτεί απανταχού στην Οικουμένη (αρχικώς στην Ευρώπη διατυπώνεται, αλλά είπαμε: «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός») στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Άραγε για ποιο λόγο και για ποιο σκοπό; Ποιον και τι θα εξυπηρετήσουν; Ρητορικές οι ερωτήσεις.
Στο σχετικό μνημόνιο, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις/τους βουλευτές στην οικεία Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την 11η Μάρτη 2024 και εισάγεται προς ψήφιση στη ΒτΕ, προβλέπεται ότι δύναται να τοποθετείται στρατιωτικό προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών, υπό τους/τις εξής, μεταξύ των άλλων, όρους και προϋποθέσεις:
- το Μητρικό Συμβαλλόμενο Μέρος (ενν. Ελλάδα) θα είναι υπεύθυνο για όλα τα έξοδα και δαπάνες του αποσπασμένου Ελληνικού προσωπικού Άμυνας, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βασικές αμοιβές, μισθούς και επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων των ημερήσιων αποζημιώσεων, μετακίνησης/ταξιδίου, διαβίωσης, αποζημίωση για την απώλεια ή ζημία στα προσωπικά αντικείμενα, όσα αφορούν την προετοιμασία και αποστολή της σορού και τα έξοδα κηδείας, τη μεταφορά ή αποθήκευση της οικοσκευής, τον επαναπατρισμό και προσωρινά υπηρεσιακά καθήκοντα,
- το προσωπικό θα είναι υπό τις οδηγίες και τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διοικητή του Συμβαλλόμενου Μέρους Υποδοχής (ενν. ΗΠΑ),
- το Συμβαλλόμενο Μέρος Υποδοχής (ενν. ΗΠΑ) θα καθορίσει τις ώρες εργασίας του αποσπασμένου Ελληνικού προσωπικού Άμυνας,
- το αποσπασμένο Ελληνικό προσωπικό Άμυνας δεν θα ασκεί πειθαρχική εξουσία στο στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό του Συμβαλλόμενου Μέρους Υποδοχής (ενν. ΗΠΑ),
- κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα παραιτείται όλων των αξιώσεών του, κατά του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους και αντίστοιχα κατά των στρατιωτικών μελών και πολιτικών υπαλλήλων του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους, για τραυματισμό ή θάνατο στρατιωτικού μέλους ή πολιτικού υπαλλήλου του παραιτούμενου Συμβαλλόμενου Μέρους εφ΄ όσον το συμβάν έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση των προβλεπόμενων καθηκόντων του στρατιωτικού μέλους ή πολιτικού υπαλλήλου,
- κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος δεν θα ζητήσει αποζημίωση από το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος για αξιώσεις τρίτου μέρους από άλλα άτομα ή οντότητες για την ζημία, απώλεια, τραυματισμό ή θάνατο, που θα έχει προκύψει από πράξεις ή παραλείψεις των στρατιωτικών μελών ή των πολιτικών υπαλλήλων του Μητρικού Συμβαλλόμενου Μέρους.
Από την παράθεση των ως άνω, το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι: τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιωτικοί εκτός συνόρων και δη στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για πολεμικές επιχειρήσεις που έχει αναλάβει ή θα αναλάβει (;) στο μέλλον ο στρατός των ΗΠΑ σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, για τον σφαγιασμό άλλων λαών; Ήδη Έλληνες στρατιωτικοί έχουν σπρωχτεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, στο «στόμα του λύκου» στην Ερυθρά θάλασσα, αναλαμβάνοντας με τη Φ/Γ ΥΔΡΑ μια επικίνδυνη πολεμική αποστολή, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας, πολλάκις έχει ομολογήσει. Αποστολή που ουδόλως εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Γιατί η κυβέρνηση συνυπογράφει περαιτέρω εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού σε πολεμικές επιχειρήσεις; Τη 13.3.2024 η Φ/Γ ΥΔΡΑ έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο (2) μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs).
Έχοντας την πεποίθηση ότι η Ομοσπονδία μας εκφράζει τις ανησυχίες αφ΄ ενός των εν ενεργεία συναδέλφων μας, που μέρα με τη μέρα βλέπουν να τους εμπλέκει η κυβέρνηση σε επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια και αφ΄ ετέρου του Ελληνικού λαού που βλέπει την κυβέρνησή του να καθιστά τη χώρα του, την Ελλάδα μας, ολοένα και περισσότερο στόχο αντιποίνων, οφείλουμε να αντιδράσουμε, να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να απαιτήσουμε από όλες και όλους τις/τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, προασπίζοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις επί του θέματος και σε περίπτωση που ψηφιστεί το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, ευθείας συμμετοχής της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις υπό τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, θα ενημερώσουμε τον Ελληνικό λαό ποιες και ποιοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Τσουκαράκης Ανέστης
|
Ο Γεν. Γραμματέας Ντίγκος Νικόλαος
|