Ομόφωνες Θέσεις και στόχοι του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων

1. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, έγιναν την Πέμπτη 08-12, λίγες μέρες μετά τις αποφάσεις της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που στοχεύουν στην επιβολή λιτότητας χωρίς τέλος και σηματοδοτούν την επίθεση χωρίς έλεος σε όσα δικαιώματα είχαν κατακτήσει με τους αγώνες τους οι λαοί της Ευρώπης. Αυτή η επίθεση στην Ελλάδα ξεδιπλώνεται δύο χρόνια τώρα κάτω από καθεστώς ταπεινωτικής «Εποπτείας» της Τρόικας και του ΔΝΤ και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.  
Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο όπου οι εκπαιδευτικοί αλλά και το σύνολο των εργαζομένων, έχουν πλέον ξεκάθαρο ότι  ο μισθός, η σύνταξη, η υγειονομική περίθαλψη, τα ασφαλιστικά  δικαιώματα θα υπάρξουν και στο μέλλον μόνο στο βαθμό που τα περιφρουρήσουμε με τους αγώνες μας, ανατρέποντας την ασκούμενη πολιτική που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ.

Αν μείνουμε άβουλοι, στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει το νέο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, οι εφεδρείες-απολύσεις,  η περαιτέρω αποκέντρωση-περιφερειακή συγκρότηση της  εκπαίδευσης. Επιπλέον είναι προ των πυλών το «νέο λύκειο» των κοινωνικών φραγμών με το διπλό εξεταστικό ναρκοπέδιο στη Β’ και Γ’ Λυκείου, το «τεχνολογικό» λύκειο του Καλλικράτη, που καταργεί τις ΕΠΑ.Σ. και τις περισσότερες, πιο μαζικές και σύγχρονες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ., το επιχειρηματικό ΑΕΙ πλήρως ελεγχόμενο από την αγορά.

2. Στις εκλογές αυτές, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 6,33%. Η ενισχυμένη συμμετοχή των συναδέλφων δείχνει κατά την εκτίμησή μας, την κατανόηση της αναγκαιότητας ύπαρξης μαζικού σωματείου.
3. Ως Διοικητικό συμβούλιο πιστεύουμε ότι αναγκαίος όρος για να δοθεί ο αγώνας που χρειάζεται για την ανατροπής αυτής της πολιτικής και όσων την εκφράζουν, είναι η παραπέρα οικοδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων και του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Η εμπιστοσύνη αυτή μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μέσα από ένα  συνεκτικό σχέδιο για την οργάνωση του αγώνα και με ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα  αναγνωρίζει κάθε συνάδελφος ως κυρίαρχα.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει κριτήριο συνέπειας λόγου και έργων για όλους μας.

Το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί παρά να συμπυκνώνει όλα τα αιτήματα που υιοθετήθηκαν ως κυρίαρχα από τις 14 γενικές απεργίες και όλες τις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και να απαντάει στην κρίση από την σκοπιά των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων.

Διαγραφή του χρέους. Είναι φανερό στον καθένα ότι το χρέος αυτό ενώ δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, το έχουμε πληρώσει 4-5 φορές. Ως εργαζόμενοι δεν το αναγνωρίζουμε, δεν το πληρώνουμε.
Παλεύουμε για τη συνολική ανατροπή των μνημονίων και της επαίσχυντης δανειακής σύμβασης. Ο δημόσιος πλούτος, η δημόσια περιουσία, τα λιμάνια, οι δρόμοι, τα αεροδρόμια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό και ο αέρας, είναι δικά μας. Δεν τα πουλάμε, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον εμάς και των παιδιών μας.
Έξοδος απ το μηχανισμό της ΟΝΕ και το ευρώ. Εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση και λειτουργία τους κάτω από κοινωνικό έλεγχο ώστε να διασφαλίζεται ότι θα υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε την «κρατικοποίηση» των χρεών των τραπεζών στο πρότυπο της Protonbank.
    Αναδιανομή του πλούτου. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας(ενδεικτικά1400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο), κατάργηση του μισθολογίου-βαθμολογίου-ποινολόγιου, επαναφορά του 13-14ου μισθού. Αφορολόγητο στις 20.000, κατάργηση όλων των χαρατσιών και των έκτακτων εισφορών.
Παλεύουμε αταλάντευτα για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο σχολείο, που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλη τη γνώση, με στήριγμά του τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Η τεχνική –επαγγελματική εκπαίδευση να παρέχεται δωρεάν μετά το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σε διετείς δημόσιες εκπαιδευτικές δομές, όπως είναι οι ΕΠΑΣ, με πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων και δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όχι στο «νέο» λύκειο, και το επιχειρηματικό ΑΕΙ. Για τη «νέα» τεχνική εκπαίδευση θα πάρουμε θέση μαζί με όλες τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ μόλις εξαγγελθούν τα μέτρα που την αφορούν.
Ανατροπή των σχεδιασμών για «περιφερειοποίηση» των σχολείων, τις νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας..
25 μαθητές στο τμήμα, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων.
Επαναφορά των υποστηρικτικών δομών της ΠΔΣ και της ενισχυτικής διδασκαλίας και κάλυψή τους μέσω των μόνιμων διορισμών.
Ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας στα απομακρυσμένα σχολειά και για τα παιδιά των φτωχών και των ανέργων.
Επαναλειτουργία του θεσμού των σχολικών βιβλιοθηκών
Όχι στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και στην αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Κατάργηση του αυταρχικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.
Όχι στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου των Διδασκόντων υπέρ του Διευθυντή-αξιολογητή.
Δημοκρατία στα σχολεία τώρα.
Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία μας. Καθοριστική σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.
Θεωρούμε κόκκινη γραμμή και δεν θα δεχτούμε, την- με οποιοδήποτε τρόπο-, απόλυση συναδέλφου(πχ. εφεδρεία)

4. Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, προφανώς δεν αρκεί η κινητοποίηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Απαιτείται και ο παραπέρα καταστατικός εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του ίδιου του σωματείου μας, με ενίσχυση του αποφασιστικού χαρακτήρα των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και των διαδικασιών βάσης.
Χρειάζεται ακόμη, η δημιουργία επιτροπής αγώνα που θα πλαισιώνεται από όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, που θα συνεδριάζει από κοινού με αυτή της πρωτοβάθμιας και όσων άλλων σωματείων υπάρχουν αντίστοιχες επιτροπές.
Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει επίσης η ενεργοποίηση της οργανωμένης συζήτησης μέσα στους συλλόγους διδασκόντων για τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Μέσα από συζητήσεις, εκδηλώσεις, μαζικές γενικές συνελεύσεις, πρέπει να  οικοδομήσουμε την ενότητα στο εσωτερικό μας και με τους γονείς, και να  προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά τα μέλη μας για τη μεγάλη μάχη της συνολικής ανατροπής αυτής της πολιτικής και των όποιων εκφραστών της, που αναπόφευκτα πρέπει να δώσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται. Όσο πιο αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι, με τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συμμαχίες δώσουμε αυτό τον αγώνα, τόσο περισσότερες πιθανότητες νίκης, έχουμε. Οι εργαζόμενοι χτες στην Αγνό, σήμερα στη Χαλυβουργία, δείχνουν το δρόμο.
Για την πραγματοποίηση των παραπάνω, απαιτείται και θα επιδιώξουμε το μόνιμο συντονισμό με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, τόσο σε επίπεδο επιτροπών αγώνα, όσο και σε επίπεδο ΔΣ.
Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε την οριζόντια διασύνδεση των ΕΛΜΕ της Κρήτης με ένα τακτικό και μόνιμο τρόπο, για παρεμβάσεις σε επίπεδο περιφέρειας

Η επόμενη διετία θα είναι κρίσιμη για το μέλλον μας ως εργαζομένων, ως εκπαιδευτικών, εντέλει ως αξιοπρεπών ανθρώπων. Το αγωνιστικό μας παρελθόν ως κλάδος, δίνει την ελπίδα ότι θα αντεπεξέλθουμε στην τεράστια πρόκληση της συνολικής απάντησης. Ας ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων απ την αρχή…

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο πρόεδρος: Ι. Τσαμαντάκης
Η Γ. Γραμματέας: Σ. Κοτσιφάκη

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

3 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

3 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

3 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

3 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

4 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

6 hours ago

This website uses cookies.