Σε αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης επέκρινε δριμύτατα την πολιτική κληρονομιά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, καταλογίζοντάς του σοβαρές ευθύνες για πολιτικές που έπληξαν τα λαϊκά συμφέροντα.
Αναφερόμενος σε τρία χαρακτηριστικά γεγονότα της διακυβέρνησης Σημίτη, ο Πολάκης επισήμανε την πρόταση του Γιάννη Σπράου το 1997 για περικοπές στις συντάξεις που προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, τη μεταφορά των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο το 1999, και την απόσυρση της μεταρρύθμισης Γιαννίτση το 2001 μετά από έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τον Πολάκη, αυτές οι επιλογές οδήγησαν σε σοβαρή κρίση του ασφαλιστικού συστήματος, με τον ίδιο τον Σημίτη να παραδέχεται στα απομνημονεύματά του τις ελλείψεις χρηματοδότησης.
Ο Πολάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις που εξυμνούν το έργο του Σημίτη, χαρακτηρίζοντάς τις «λογοτεχνία της νεκρολογίας» που στερείται ιστορικής αντίληψης. Υποστήριξε πως η κριτική στο παρελθόν της διακυβέρνησης Σημίτη, ιδίως όσον αφορά την οικονομική πολιτική και τις κοινωνικές συνέπειες, είναι αναγκαία, και επεσήμανε τη σύνδεση αυτών των επιλογών με τη διαπλοκή που, κατά τον ίδιο, εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική σκηνή και σήμερα.
Πιο αναλυτικά, στην ανάρτησή του αναφέρει:
Αλλη μια ΣΟΒΑΡΗ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για τα λαικα συμφέροντα, πλευρα της διακυβερνησης Κωστα Σημιτη,οπως την αναδεικνυει ο Χριστοφορος Βερναδακης σε αναρτηση του .(γιατι βαρεθηκα να βλεπω αγιογραφιες του αποθανοντος απο ολο το συστημα της διαπλοκης που τοτε συγκροτηθηκε και τμημα του αγκαλια με το Μητσοτακη κυβερναει και σημερα)
Τρία χαρακτηριστικά σημεία της «περιόδου Σημίτη».
1. Το 1997 ο Γιάννης Σπράος, Καθηγητής στο Λονδίνο και μέλος ενός άτυπου οικονομικού επιτελείου που είχε συγκροτήσει ο Κώστας Σημίτης, παρουσιάζει μια Εκθεση για την ολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Η Εκθεση προτείνει δομικές περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, αλλά μένει στο συρτάρι αφού προκαλεί κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.
2. Δύο χρόνια μόλις αργότερα, το 1999, Σημίτης και Παπαντωνίου προτρέπουν (αν όχι διατάζουν) να τοποθετηθούν στο Χρηματιστήριο τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Διατυπώνουν την πρωτοφανή άποψη ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα (αυτό που ο καημένος ο Σπράος εξέθετε ως «διαρθρωτικό πρόβλημα») επιλυόταν τελικά μέσω του Χρηματιστηρίου (!!). Να τι λέει ο ίδιος ο Σημίτης στο debate των πολιτικών αρχηγών στις εκλογές του 2000: «Υπάρχει η περιουσία των Ταμείων, η οποία αναβαθμίστηκε, έχουν μετοχές για παράδειγμα στο χρηματιστήριο, οι μετοχές όπως και τα ακίνητά τους αξίζουν περισσότερα. Τα Ταμεία έχουν περισσότερα χρήματα».
Τα υπόλοιπα περί Χρηματιστηρίου και ασφαλιστικών Ταμείων είναι ιστορία.
3. Και αφού χάθηκαν οι περιουσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη χρηματιστηριακή «φούσκα», επανέρχεται το Ασφαλιστικό το 2001 με τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση Γιαννίτση». Νέο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων, και ο Σημίτης αναγκάζεται να αποσύρει το νομοσχέδιο. Εχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον τι λέει ο ίδιος ο Σημίτης στο βιβλίο του για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του που εξέδωσε το 2005: «Το σχέδιο δεν προέβλεπε την κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ελλείμματος. Αυτό είχε αρνητική επίπτωση στο ύψος των συντάξεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και άλλα θέματα» (σελ. 282 του βιβλίου του). Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός ομολογεί το πρωτοφανές ότι δεν προέβλεπαν καμία χρηματοδότηση στο νομοσχέδιο, δηλαδή, είτε από αδιαφορία είτε από αμέλεια, οδηγούσαν την ελληνική κοινωνία στο απόλυτο χάος του ασφαλιστικού και των συντάξεων.
Τώρα διαβάζουμε σε διάφορες δηλώσεις πολιτικών της Αριστεράς για το θάνατο του Κ. Σημίτη ότι «άφησε ισχυρό αποτύπωμα», ότι «έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας», ότι «η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην Ιστορία» και άλλες πληκτικές κοινοτοπίες.
Δεν είναι κακό πράγμα η «λογοτεχνία της νεκρολογίας», αλλά όταν προέρχεται από αριστερούς ανθρώπους θα περίμενε κανείς κάτι σοβαρότερο από δημόσιες σχέσεις χωρίς γνώση και ιστορική αντίληψη.
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.