Categories: OIKONOMIA

ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη από το 2015 μετά από 7 χρόνια ύφεσης

Ποιο μήνυμα στέλνει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ που αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των μεγαλύτερων οικονομιών

Συνέχιση της ύφεσης για την Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας σε έκθεσή του πως δεν θα έρθει ανάκαμψη στη χώρα νωρίτερα από το 2015. Οπότε, η ανάκαμψη που ήταν να έρθει το 2011, και μετά το 2012, και μετά το 2013, τώρα πηγαίνει προς το 2015. Ποιος ο λόγος να τους εμπιστευθούμε;

Ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των 34 πλουσιότερων οικονομιών στο 1,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,2%. Ζήτησε μάλιστα από αρκετές χώρες να επιταχύνουν την όποια πολιτική αντίδραση.

“Προσφάτως, οι ενδείξεις για ανάκαμψη από την κρίση για μία ακόμη φορά αντικαταστάθηκαν από νέα επιβράδυνση ή ακόμη και από διπλή ύφεση σε ορισμένες χώρες”, δήλωσε ο Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το 2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά, και προειδοποιεί ότι “θα μπορούσε να κινδυνεύσει” εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος από την αντίδραση των αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα:

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%).

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και το 27,2% το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.

Ο πληθωρισμός (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%) από 1,3% που εκτιμάται εφέτος.

Οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας, καθώς προβλέπεται ύφεση 4,5% για το 2013.

Στην έκθεσή του μάλιστα ο ΟΟΣΑ καλεί την Αθήνα να επικεντρωθεί σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και όχι στη μείωση του ελλείμματος.

Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει πριν από το 2015, ολοκληρώνοντας έναν δύσκολο κύκλο 7ετούς ύφεσης.

Συγκεκριμένα, προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% το 2014 έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,2%.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

3 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

3 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

5 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

6 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

6 hours ago

This website uses cookies.