ΚΟΣΜΟΣ

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη Σκωτία, επανέλαβε το μήνυμα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη ηχηρά και απερίφραστα: «Μπορούν να σε καταπιέσουν. Μπορεί να σε φυλακίσουν, αλλά ποτέ δεν θα σπάσουν το πνεύμα σου».

Εκφράζοντας υποστήριξη προς ολόκληρη την Παλαιστίνη, οι οπαδοί συμπλήρωναν στο πανό τους: «Γάζα, Τζενίν, Τουλκαρέμ, Ναμπλούς, ποτέ δεν θα περπατάτε μόνες».

Τα πανό των οπαδών σηκώθηκαν στο γήπεδο μαζί με παλαιστινιακές σημαίες ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας κοντεύει να κλείσει έναν χρόνο, σκοτώνοντας μέχρι στιγμής περισσότερους από 41.000 Παλαιστίνιους κι ενώ το Ισραήλ εντείνει τις σε καθημερινή βάση στρατιωτικές επιδρομές στις πόλεις και τα χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η Πράσινη Ταξιαρχία της Celtic FC έχει μια βαθιά ριζωμένη και ανοιχτά δεδηλωμένη σχέση με την παλαιστινιακή υπόθεση. Η ομάδα οπαδών έχει συχνά επιδείξει αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη μέσω πανό και συνθημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων της ομάδας τους.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα περιστατικά συνέβη το 2016 όταν η Πράσινη Ταξιαρχία ύψωσε τις παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για τα προκριματικά του UEFA Champions League εναντίον της ισραηλινής ομάδας Hapoel Be’er Sheva. Αυτή η πράξη υποστήριξης προς την Παλαιστίνη είχε ως αποτέλεσμα η UEFA να επιβάλει πρόστιμο στη Σέλτικ για φερόμενη παραβίαση των κανονισμών που απαγορεύουν τις πολιτικές δηλώσεις στους αγώνες.

Ως απάντηση στο πρόστιμο, η Πράσινη Ταξιαρχία ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπό το σλόγκαν «Match the Fine for Palestine», με στόχο να συγκεντρώσει το ίδιο ποσό με το πρόστιμο για δωρεά σε παλαιστινιακές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η καμπάνια ξεπέρασε τότε γρήγορα τον στόχο της, συγκεντρώνοντας σημαντικά ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη έργων όπως η ιατρική βοήθεια και οι ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις στις παλαιστινιακές κοινότητες.

Η ποδοσφαιρική ακαδημία Aida Celtic, που εδρεύει στον καταυλισμό προσφύγων Αϊντά στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, γεννήθηκε από αυτή την πρωτοβουλία της ομάδας.

Η Πράσινη Ταξιαρχία έχει εκφράσει συνεχώς την υποστήριξή της για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων σε διάφορους αγώνες, εμφανίζοντας συχνά πανό με συνθήματα όπως «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και παλαιστινιακές σημαίες.

Το 2018, κατά τη διάρκεια του Τελικού Κυπέλλου Σκωτίας στις 18 Μαΐου, η Πράσινη Ταξιαρχία αποκάλυψε πανό στο 70ο λεπτό για την 70η επέτειο της Νάκμπα, το οποίο καλούσε να τεθεί «Τέλος στη γενοκτονία, τέλος στον Σιωνισμό».

Μετά την έναρξη της επιχείρησης Πλημμύρα του Αλ-Άκσα στις 7 Οκτωβρίου, η Πράσινη Ταξιαρχία παρέμεινε ενεργή. Στον αγώνα με την Kilmarnock την ίδια μέρα, περιστοιχιζόμενα από παλαιστινιακές σημαίες, τα πανό τους έγραφαν, «Ελεύθερη Παλαιστίνη, Νίκη στην Αντίσταση».

Στις 25 Οκτωβρίου 2023, χιλιάδες οπαδοί της Σέλτικ ύψωσαν ξανά την παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του UEFA Champions League εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι οπαδοί αφιέρωσαν και τότε το εμβληματικό τραγούδι “You’ll Never Walk Alone” σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας. Η UEFA τιμώρησε τότε την ομάδα της Γλασκώβης με πρόστιμο 17,500 ευρώ.

kosmodromio.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

4 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

5 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

6 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

6 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

6 hours ago

Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Χανιά, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.…

7 hours ago

This website uses cookies.