Μπορεί να έχουν οριστικοποιηθεί πολλές αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, αλλά θα μπορεί να γίνεται συμπληρωματικά στη διάρκεια των διοικητικών πράξεων ή, πριν την πληρωμή, η προσκόμιση παραστατικών αγοράς ή διαφόρων άλλων δικαιολογητικών, που θα πρέπει να αναρτώνται στο σύστημα ΟΣΔΕ, για να μπορούν οι παραγωγοί να έχουν τα συμπληρωματικά ποσά των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων. Σε σχετικό εγχειρίδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται πως το αίτημα συμμετοχής σε κάθε οικολογικό πρόγραμμα γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης σε επίπεδο αγροτεμαχίου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής των παραγωγών συνεπάγεται ότι αποδέχονται τα οριζόμενα στη σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων τους.
Αναφέρονται επιγραμματικά τα Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (ecoschemes), εφεξής οικολογικά προγράμματα:
Π1-31.1 – Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών:
α) 31.1 – Α “Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου”.
β) 31.1 – Β “Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών”.
γ) 31.1 – Γ “Καλλιέργεια καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών”.
Π1-31.2 – Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης.
α) 31.2 – Α “Περιοχές οικολογικής εστίασης”.
β) 31.2 – Β “Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές”.
Π1-31.3 – Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης, με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας:
α) Δράση 31.3 – Α “Σπορά του υπορόφου στις μόνιμες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δημιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια”.
β) Δράση 31.3 – Β “Σπορά του υπορόφου στις μόνιμες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δημιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια με χρήση ξενιστών”.
γ) Δράση 31.3 – Γ “Σπορά του αγροτεμαχίου στις αρόσιμες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή)”.
δ) Δράση 31.3 – Δ “Σπορά του αγροτεμαχίου στις αρόσιμες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) με τη χρήση ξενιστών”.
Π1-31.4 – Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία:
Δράση 31.4: “Συγκέντρωση και θρυμματισμός των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων και εφαρμογή του κομπόστ (ιδιοπαραγώμενο ή μη)”.
Π1-31.5 – Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου:
Δράση 31.5 – Α “Γεωργοδασικά οικοσυστήματα”.
Π1-31.6 – Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων:
α) 31.6 – Α “Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ)”.
β) 31.6 – Β “Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)”.
γ) 31.6 – Γ “Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών”.
δ) 31.6 – Δ “Χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών”.
ε) 31.6 – Ε “Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)”.
στ) 31.6 – ΣΤ “Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση”.
ζ) 31.6 – Ζ “Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς”.
η) 31.6 – Η “Διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών”.
θ) 31.6 – Θ “Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς”.
ι) 31.6 – Ι “Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης”.
ία) 31.6 – Iα “Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές”.
Ιβ) 31.6 – Ιβ “Χρήση προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες”.
ιγ) 31.6 – ΙΓ “Εφαρμογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας”.
Π1-31.7 – Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων:
α) 31.7 – Β “Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους”.
β) 31.7 – Δ “Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου”.
Π1-31.8 – Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες.
Π1-31.9 – Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Π1-31.10 – Προστασία τοπίων και γεωργικών συστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας:
Δράση 31.10 “Προστασία μνημειακών ελαιώνων”.
Ενισχύσεις: Οκτώβριος, ο μήνας πληρωμών
Στο μεταξύ, μήνας πληρωμών τεσσάρων καθεστώτων ενίσχυσης θα είναι ο Οκτώβριος για τα κράτη-µέλη που θα εκμεταλλευτούν το δικαίωμα να πληρώσουν προκαταβολές στους αγρότες όχι µόνο της βασικής ενίσχυσης, αλλά και των καθεστώτων αναδιανεμητικής, πρασινίσματος και εξισωτικής αποζημίωσης. Πρόκειται για µία δυνατότητα που σε κράτη-µέλη που έχουν ένα οργανωμένο σύστημα πληρωμών θα προχωρήσει κανονικά, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ιρλανδία, που ήδη από τον περασμένο Μάρτιο έχει ανακοινώσει τις ημερομηνίες πίστωσης των προκαταβολών.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το ιρλανδικό υπουργείο Γεωργίας δέχεται αυτή την περίοδο “πυρά” από αγροτικούς φορείς, γιατί θα αργήσει να πληρώσει την προκαταβολή βασικής για 7 ημέρες. Συγκεκριμένα, η εξισωτική, όπως ανακοινώθηκε, θα αργήσει (!) και θα πληρωθεί στις 17 Οκτωβρίου, η προκαταβολή (70%) Βασικής Ενίσχυσης θα είναι διαθέσιμη από τις 24 Οκτωβρίου, όπως και η Αναδιανεμητική Ενίσχυση, ενώ το Πρασίνισμα (Eco – Schemes) θα πληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα γράφει το Agronews.
Στην Ελλάδα όμως…
Ωστόσο, στην Ελλάδα µόλις την περασμένη εβδομάδα ορίστηκε επισήμως ημερομηνία ολοκλήρωσης των αιτήσεων ΟΣΔΕ, η οποία θα είναι σύμφωνα µε εγκύκλιο η 25η Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι φέτος είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι µε παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και της Εξισωτικής, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο κράτος-μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, µε την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γνωστοποιήσει ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους µε μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, ειδικής ενίσχυσης βάµβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων.
«Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα», αναφέρει ο Οργανισμός Πληρωμών, µε ό,τι και να σημαίνει αυτό για τις ημερομηνίες τις οποίες θα πληρωθούν τελικά οι Έλληνες αγρότες τις προκαταβολές.
Η πρώτη χρονιά της αναδιανεμητικής
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ενσωματώνεται η αναδιανεμητική ενίσχυση συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ στις πληρωμές των αγροτών, µε εν δυνάμει δικαιούχους 335.000 κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ απαιτείται προσοχή για όσους δηλώνουν στρέμματα σε περισσότερο των µία αγρονομικών περιφερειών στην έννοια του «ισοδύναμου στρέμματος».
Για το εθνικό απόθεμα
Τέλος, τη δυνατότητα να μοιραστούν φέτος δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος και όσοι αιτήθηκαν και έλαβαν Απόθεμα το 2022, προβλέπει η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ µε τίτλο “Εγκύκλιος περί διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεων βάσει ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αιτήσεων έτους 2023”. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, από τη νέα κατανομή Αποθέματος εξαιρούνται όσοι έλαβαν δικαιώματα τα έτη 2015, 2017-2021, χωρίς να προβλέπει αντίστοιχη εξαίρεση για το περσινό έτος.
Παράλληλα, στην εγκύκλιο γνωστοποιείται πως φέτος η καταληκτική ημερομηνία για τις οριστικοποιήσεις είναι η 25η Αυγούστου, ενώ µε ποινή μπορούν οι αιτήσεις να οριστικοποιούνται έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2023. Πάντως, µε βάση την εγκύκλιο, οι διοικητικοί-μηχανογραφικοί έλεγχοι μπορούν να κρατήσουν έως και τις 16 Οκτωβρίου, µε ό,τι και να σημαίνει αυτό για την έγκυρη πληρωμή της προκαταβολής στους δικαιούχους αγρότες.