ΚΟΣΜΟΣ

Οργή και άγρια καταστολή στο Ιράν – Για 8η μέρα η «εξέγερση της μαντήλας»

Το Ιράν φλέγεται. Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, και ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση, πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η αντίδραση των δυνάμεων καταστολής ήταν άμεση, πνίγοντας τις διαδηλώσεις στο αίμα και το Ιράν μετράει ήδη τουλάχιστον 35 νεκρούς, όπως μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.

«Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές στη χώρα ανήλθε σε 35», μετέδωσε το Borna News, το πρακτορείο που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Αθλημάτων.

 

Ο πρόεδρος Ραϊσί δηλώνει ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα» όσοι διαταράσσουν την ασφάλεια

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχόλιο αυτό του Ιρανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια ενός συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια ενός φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές από οργισμένους διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με τα μμε.

Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις

Ιρανικά πρακτορεία μετέδωσαν σήμερα ότι 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες, έχουν συλληφθεί στην επαρχία Γκιλάν, στην περιοχή της Κασπίας. Ο λογαριασμός ακτιβιστών 1500tasvir στο Twitter, που έχει 125.000 «ακολούθους» ανέφερε ότι έχει διακοπεί η επικοινωνία με την πόλη Οσναβιέχ, στο βορειοδυτικό Ιράν. Η Οσναβιέχ ήταν η μία από τις πολλές πόλεις του βορειοδυτικού Ιράν, όπου ζουν οι Κούρδοι, που απήργησαν την Παρασκευή. Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανάρτησε ένα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει τους διαδηλωτές να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένα σημεία της πόλης αυτής.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού.

Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στα επεισόδια

Την Πέμπτη, η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει τον θάνατο 17 ανθρώπων στις διαδηλώσεις αυτές. Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στα βίαια επεισόδια.

Στην Ισλαμική Δημοκρατία οι γυναίκες οφείλουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους και δεν έχουν το δικαίωμα να φορούν κοντά ή στενά παλτό και σκισμένα τζιν.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ξανά ότι η Μαχσά Αμινί δεν ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

“Έχουν ληφθεί αναφορές από τα όργανα επιτήρησης, έχουν ερωτηθεί μάρτυρες, έχουν εξεταστεί βίντεο, έχουν ληφθεί ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός” της νεαρής γυναίκας, δήλωσε στην τηλεόραση ο Βαχιντί, τον οποίο επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η ιρανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα “για τα αίτια θανάτου της Μαχσά Αμινί, (αλλά) θα πρέπει να αναμένουμε την τελική ιατροδικαστική γνωμάτευση, κάτι το οποίο παίρνει χρόνο”.

Ο Βαχιντί επέκρινε εξάλλου “αυτούς που πήραν ανεύθυνες θέσεις, (…) και υποκίνησαν τη βία”, κατηγορώντας τους ότι “ακολουθούν τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και τις αντεπαναστατικές ομάδες”.

Πηγή: ieidiseis.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κριτική για καθυστερήσεις στην καταχώριση του κρητικού ελαιόλαδου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και…

32 mins ago

Βρήκαν τον επικίνδυνο οδηγό με τα 8άρια και τον …περιποιήθηκαν με πρόστιμα

Χρειάστηκαν ώρες να τον βρουν και να τον ταυτοποιήσουν, τον βρήκαν όμως και τον …περιποιήθηκαν…

47 mins ago

Κυνική ομολογία από Στιβ Μπάνον: Τα λεφτά του Έλον Μασκ θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την Ευρώπη λαϊκιστικό παράδεισο

Ο πλούτος και η επιρροή του δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας Έλον Μασκ είναι πολύτιμα όπλα για την…

1 hour ago

HMPV: Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό – «Δεν είναι νέος ιός», τι ισχύει με τα κρούσματα – Πώς μεταδίδεται, οι συστάσεις

Δεν σχετίζεται το περιστατικό με τον ασθενή στη Θεσσαλονίκη που πάσχει από μεταπνευμονοϊό με τα…

1 hour ago

Το «μεγάλο Ισραήλ» οραματίζεται ο Νετανιάχου – Σάλος για το βιβλικό χάρτη του ισραηλινού ΥΠΕΞ, στα «κάγκελα» οι αραβικές χώρες

«Φωτιές» άναψε ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ που απεικονίζει βιβλικό χάρτη του Ισραήλ με τα όρια του εβραϊκού…

1 hour ago

This website uses cookies.