Μόνο το ένα, μικρής δυναμικότητας, πυροσβεστικό ελικόπτερο θα έχει φέτος στην διάθεσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, ενώ το μόνο που μπορεί να επανεξεταστεί είναι η μετεγκατάστασή του στο αεροδρόμιο Χανίων.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναπτύσσοντας την ερώτησή του επισήμανε ότι φέτος κάηκαν 3.200 στρέμματα στα Χανιά και 300 στρέμματα στο Ηράκλειο. Ανέφερε, επίσης, ότι η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή καθιστά δυσχερές το έργο πυρόσβεσης και ότι η μετακίνηση του ελικοπτέρου από το Ηράκλειο στα Χανιά απαιτεί μία ώρα. Ο κ. Μαρκογιαννάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι το ελικόπτερο, που μέχρι πέρυσι στάθμευε στα Χανιά, εξυπηρετούσε και ανάγκες της Πελοποννήσου, λόγω εγγύτητας και επισήμανε ότι το ελικόπτερο KAMOV, που σήμερα σταθμεύει στο Ηράκλειο, έχει περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
«Έχει πετάξει το ελικόπτερο συνολικά 27 ώρες. Και οι 27 είναι στη Δυτική Κρήτη. Θα λάβετε δε υπόψη σας, κύριε Υπουργέ -και το ξέρετε καλύτερα από μένα- ότι χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο με την πτήση μετάβασης του ελικοπτέρου από τον τόπο στάθμευσης στον τόπο της πυρκαγιάς.» είπε ο κ.Μαρκογιαννάκης
Από την πλευρά του ο κ.Δένδιας στην απάντησή του είπε :
«Αυτό που εγώ μπορώ να κάνω είναι να επανεξετάσω το θέμα, ενόψει των στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από την αρχή του καλοκαιριού, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και να μου απαντήσει η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αν δικαιολογείται η μετεγκατάσταση του Κάμοφ από το Ηράκλειο προς τα Χανιά.»
Παράλληλα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ισχυρίστηκε ότι οι επίγειες δυνάμεις στην Π.Ε.Χανίων είναι περισσότερες από εκείνες που προβλέπονται.
«Αυτό που έχω να πω για το νομό Χανίων είναι ότι έχει μια επαρκή -όπως φαίνεται τουλάχιστον στα στοιχεία που μου δίνονται- στελέχωση του ανθρωπίνου δυναμικού και των επίγειων μέσων. Δηλαδή, έχει 241 μόνιμους και 67 εποχιακούς πυροσβέστες. Μου δίνει η υπηρεσία ότι έχει 79 πυροσβέστες περισσότερους από τη προβλεπόμενη οργανική δύναμη ως ενίσχυση της παθολογίας που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος νομός.» είπε ο κ.Δένδιας για να συμπληρώσει :
«Ο επίγειος μηχανολογικός εξοπλισμός που διατίθεται είναι σημαντικός. Είναι 29 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 16 βοηθητικά οχήματα, 2 μοτοσικλέτες και 3 ειδικά διασωστικά οχήματα. Αυτά συνιστούν μια σημαντική υλικοτεχνική υποδομή για την από εδάφους πυρόσβεση.»
Τέλος στην δευτερολογία του ανακοίνωσε την επαναξέταση της δασοπυρόσβεσης λέγοντας χαρακτηριστικά :
«Ο Έλληνας πολίτης έχει συνηθίσει ότι κύριο μέσο της πυρόσβεσης είναι το αεροσκάφος και το ελικόπτερο. Αυτό ως δόγμα είναι εσφαλμένο. Θα πρέπει να επανέλθουμε στη βάση. Θα πρέπει να συζητήσουμε ξανά ποια πρέπει να είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πυρόσβεση και πώς πρέπει όλοι μαζί να αποτρέψουμε τον κίνδυνο ή, αν θέλετε, να προλάβουμε τον κίνδυνο.
Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι ασκείται καταστολή. Αφού εκδηλωθεί η πυρκαγιά, σπεύδουμε και προσπαθούμε να τη σβήσουμε και, μάλιστα, με κύριο όπλο, επαναλαμβάνω, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ακριβό, τα από αέρος μέσα. Θα πρέπει να το δούμε από την αρχή. Θα πρέπει να δούμε ποια είναι η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών.»
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.