11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Οριστικό: Αυτές είναι οι παρενέργειες σε όσους έκαναν εμβόλιο Covid

Ημερομηνία:

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια, θάνατο και παρατεταμένα συμπτώματα (long covid), συνδέθηκαν με μικρές αυξήσεις σε νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις στη μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη ασφάλειας εμβολίων που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σπάνια συμβάντα -που εντοπίστηκαν νωρίς στην πανδημίa- περιλάμβαναν υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονής που σχετίζεται με την καρδιά από τα εμβόλια mRNA που παρασκευάστηκαν από τις εταιρείες Pfizer Inc, BioNTech SE και Moderna Inc, και αυξημένο κίνδυνο ενός τύπου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο μετά από ανοσοποίηση με εμβόλια ιικών φορέων όπως αυτό που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρασκευάστηκε από την AstraZeneca Plc.

Τα εμβόλια με ιούς-φορείς συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre, μιας νευρολογικής διαταραχής κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

Περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, σώζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές μόνο στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν αντιμετώπισαν κάποιες παρενέργειες από τα εμβόλια, πυροδοτώντας τη συζήτηση σχετικά με τα οφέλη έναντι των παρενεργειών.

Η νέα έρευνα, από το Παγκόσμιο Δίκτυο Δεδομένων Εμβολίων, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine την περασμένη εβδομάδα.

Η έρευνα εξέτασε 13 ιατρικές καταστάσεις που η ομάδα θεώρησε ως «ανεπιθύμητα συμβάντα ειδικού ενδιαφέροντος» μεταξύ 99 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων σε οκτώ χώρες, με στόχο να εντοπίσει υψηλότερες από τις αναμενόμενες περιπτώσεις μετά από μια ένεση Covid.

Η μυοκαρδίτιδα, ή η φλεγμονή του καρδιακού μυός, εντοπίστηκε σταθερά μετά από μια πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση εμβολίων mRNA, σύμφωνα με τη μελέτη. Η υψηλότερη αύξηση στην αναλογία παρατηρούμενου προς το αναμενόμενο παρατηρήθηκε μετά από δεύτερη δόση με το Moderna. Η πρώτη και η τέταρτη δόση του ίδιου εμβολίου συνδέθηκαν επίσης με αύξηση κινδύνου της περικαρδίτιδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barre εντός 42 ημερών από την αρχική ένεση ChAdOx1 ή «Vaxzevria» που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη, η οποία δεν παρατηρήθηκε με τα εμβόλια mRNA.

Το ChAdOx1 συνδέθηκε με τριπλάσια αύξηση της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, ενός τύπου θρόμβου στον εγκέφαλο, που εντοπίστηκε σε 69 περιστατικά, έναντι αναμενόμενων 21.

Ο μικρός κίνδυνος οδήγησε στην απόσυρση ή τον περιορισμό του εμβολίου στη Δανία και σε πολλές άλλες χώρες. Η μυοκαρδίτιδα συνδέθηκε επίσης με μια τρίτη δόση ChAdOx1 σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Στη μελέτη εντοπίστηκαν πιθανά σήματα ασφαλείας για εγκάρσια μυελίτιδα – φλεγμονή του νωτιαίου μυελού – μετά από εμβόλια με ιούς-φορείς.

Το ίδιο και η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα – φλεγμονή και οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό – μετά από εμβόλια τόσο ιού-φορέα όσο και mRNA.

Παρατηρήθηκαν επτά περιπτώσεις οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, έναντι αναμενόμενων δύο.

Τα ανεπιθύμητα συμβάντα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος επιλέχθηκαν με βάση προκαθορισμένες συσχετίσεις με τον εμβολιασμό, τα ήδη γνωστά στοιχεία για τις καταστάσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και την προκλινική έρευνα. Η μελέτη δεν παρακολούθησε για το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, ή POTS, που ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει με τα εμβόλια Covid.

Η δυσανεξία στην άσκηση, η υπερβολική κόπωση, το μούδιασμα και η «εγκεφαλική ομίχλη» ήταν μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων που εντοπίστηκαν σε περισσότερους από 240 ενήλικες που εμφάνισαν χρόνιο μεταεμβολιαστικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Yale. Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι ακόμη γνωστή και δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις ή αποδεδειγμένες θεραπείες.

«Η έρευνα του Yale αποσκοπεί στην κατανόηση της πάθησης για την ανακούφιση των πασχόντων και τη βελτίωση της ασφάλειας των εμβολίων», δήλωσε ο Harlan Krumholz, κύριος ερευνητής της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του Νοσοκομείου Yale New Haven.

«Και τα δύο πράγματα μπορεί να είναι αληθινά», δήλωσε ο Krumholz σε συνέντευξή του. «Μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές και μπορεί να υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ