Ορκίστηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος

Πικραμμένος: Λόγω ονόματος είμαι ο καταλληλότερος για το τέλος της Μεταπολίτευσης!

Στις 17 Ιουνίου, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με όσα αποφάσισε το συμβούλιο αρχηγών που ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:00 χθες με τη συμμετοχή των κ.κ. Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου, Καμμένου, Παπαρήγα και Κουβέλη. Δεν μετείχε ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής. Ο Π. Πικραμμένος μετέβη στις 15:15 στο Προεδρικό Μέγαρο και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες το βράδυ ο κ. Πικραμμένος ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τα αποφασίσει ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι εκείνο του Πέτρου Μολυβιάτη για το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και του στρατηγού ε.α. Φράγκου Φραγκούλη για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επίσης, του συνταξιούχου δικαστικού Χρήστου Γεραρή για το υπουργείο Δικαιοσύνης και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκείνο του Λευτέρη Οικονόμου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί σήμερα στις 10:00. Παράλληλα, σήμερα στις 11:00 το πρωί η νέα Βουλή, συγκροτείται σε Σώμα, το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή, εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής. Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11:00 το πρωί με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος

Ο κ. Πικραμμένος είπε στον κ. Παπούλια, ότι είναι σημαντικό το βάρος που αναλαμβάνει και πως ελπίζει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του δείχνει. Πρόσθεσε, ότι θα είναι αυστηρά υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ωστόσο είπε: «Δεν μου διαφεύγει ότι η πατρίδα διέρχεται δύσκολες στιγμές. Με τη δική σας καθοδήγηση κ. Πρόεδρε, πρέπει να διαφύγουμε τους κινδύνους και να προχωρήσουμε σε ομαλή μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε με χιούμορ: «Διάβασα ότι, λόγω ονόματος, είμαι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός για να κλείσει η εποχή της Μεταπολίτευσης».

«Θα σας πω και εγώ κάτι ευχάριστο. Θα δεχθώ με χαρά να μας προσφέρετε καφέ με πολλή ζάχαρη», ανταπέδωσε το χαριτολόγημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Πικραμμένος, λέγοντας, ότι θα ήθελε μετά από εκείνον «να υπάρξει μια περίοδος αναγέννησης για την ωραία μας χώρα».

Τι ειπώθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Αρχικά ο Κάρολος Παπούλιας πρότεινε να παραμείνει πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος και με την πρότασή του συμφώνησαν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος

Ωστόσο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έριξε στο τραπέζι το όνομα του Γεράσιμου Αρσένη, προκαλώντας την αντίδραση κυρίως του Ευ. Βενιζέλου. Διαφώνησε όμως και η κα Παπαρήγα και στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται και εκείνος τον κ. Παπαδήμο.

Στο σημείο αυτό υπήρξε διαφωνία από άλλους πολιτικούς αρχηγούς και μάλιστα ο Φώτης Κουβέλης ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Τώρα συμφωνείτε με τον κ. Παπαδήμο;».

Επίσης διαφωνίες προέκυψαν για το ποια στάση θα τηρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Αυστηρά υπηρεσιακή η κυβέρνηση» ενώ τόνισε ότι «το πολιτικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν ρίχνει γέφυρες σε πρόσωπα.

Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας -ο οποίος και τελικά επελέγη. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαφώνησε κατηγορηματικά με την πρόταση για την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο, όπως είπε, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Όπως είπε σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καμμένος πρότεινε επίσης την τοποθέτηση του καθηγητή Π. Ήφαιστου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα στη θέση του υπουργού Άμυνας. Επίσης είπε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις πώλησης δημόσιας περιουσίας ή να υπογράφει διατάγματα».

Παράλληλα ο κ. Καμμένος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία εθνική θέση για το θέμα της πιθανής συζήτησης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στις 21 Μαΐου και ζήτησε η ελληνική πλευρά να ασκήσει βέτο, ακολουθώντας τη γραμμή του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Τέλος ο κ. Καμμένος ζήτησε να γίνει ο προεκλογικός αγώνας σε κλίμα ομαλότητας και τόνισε ότι δεν πρέπει να πληγεί ο τουρισμός.

Στη σύσκεψη δεν παρέστη ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον αποκλεισμό του από τη σύσκεψη της Τρίτης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς πρόσωπο κοινής αποδοχής για να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και εφόσον δεν συμφωνήσουν τότε, κατά το Σύνταγμα, ο κ. Παπούλιας ορίζει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον επικεφαλής ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων.

Πρώτος έφτασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και, εν συνεχεία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθησαν, κατά σειράν, ο Φώτης Κουβέλης, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τελευταίος έφτασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν επί δέκα λεπτά μόνοι τους στην αίθουσα συσκέψεων της Προεδρίας μέχρι να εισέλθει χαμογελαστός ο Κάρολος Παπούλιας για να αρχίσει η σύσκεψη.

Πιέσεις σε Παπαδήμο να μείνει

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, ασκήθηκαν πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να παραμείνει στη θέση του, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο επίπεδο της οικονομίας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

9 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

13 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

13 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

13 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

13 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

15 hours ago

This website uses cookies.