Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν εστάλη πρόσκληση ούτε στην πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Χωρίς πρόσκληση και οι ηγέτες των σημαντικότερων χωρών μελών της ΕΕ, με εξαίρεση τη Τζόρτζια Μελόνι. «Με την κρίση του γαλλογερμανικού άξονα, η παρουσία της Ιταλίδας πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Ιταλία να γίνει σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για την κυβέρνηση Τραμπ», λένε διπλωματικές πηγές στη Ρώμη.
Παρών και ο βορειομακεδόνας πρωθυπουργός
Ο δεύτερος ευρωπαίος ηγέτης που προσκλήθηκε και βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Σύμφωνα μάλιστα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων, το γεγονός αυτό «αποτελεί επιτυχία της διπλωματίας μας και ευκαιρία για τον ίδιο να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας σχετικά με την καθυστέρηση των συνταγματικών αλλαγών, με στόχο να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ».
Πρόσκληση δεν έλαβε τελικά ούτε ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του στη Βουδαπέστη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι «στην αρχή της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος ο Τραμπ δεν επικεντρώνεται στην ΕΕ αυτή καθαυτή», γράφει η ιστοσελίδα Politico. «Αν και εστάλησαν προσκλήσεις για την ορκωμοσία από τον κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ έως τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγιμπ Μπουκέλε, ουδείς από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ή της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, προσκλήθηκε. Θα είναι παρούσα μόνο η λιθουανή εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, Γιοβίτα Νελιουπσενέ!
«Αγκαλιά» στην άκρα δεξιά
Αντίθετα, ο πρόεδρος Τραμπ «άνοιξε την αγκαλιά του σε ακροδεξιούς λαϊκιστές πολιτικούς από το Βέλγιο μέχρι την Πορτογαλία. Και φυσικά, η μεταφασίστρια πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι- μια «φανταστική γυναίκα», σύμφωνα με τον Τραμπ-είναι μακράν η μοναδική υψηλόβαθμη Ευρωπαία πολιτικός που παρίσταται στην ορκωμοσία», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.
Στην ορκωμοσία κλήθηκε μάλιστα ο γάλλος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, που έχει καταδικαστεί στη χώρα του για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Ο Ζεμούρ, που έλαβε 7% στις τελευταίες εκλογές, έγραψε στο X: «Ο άνεμος της ελευθερίας που πνέει στις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα θα πνέει και στη Γαλλία».
Στην τελετή παρίσταται επίσης ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού γερμανικού AfD, Τίνο Χρουπάλα, και ο βρετανός πρωτεργάτης του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ. «Το επιτελείο του Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ποιους θεωρούν συμμάχους στην Ευρώπη», γράφει το Politico.
«Εμπορικό μπαζούκα»
Ήδη, στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για επιστροφή στον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν άσχημα, η ΕΕ μπορεί να καταφύγει στο αυξανόμενο οπλοστάσιο εργαλείων για την εμπορική της άμυνα», λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Αυτό το εμπορικό “μπαζούκα” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση σε οποιαδήποτε απειλή από τον Τραμπ να επιβάλει δασμούς», τονίζουν και προσθέτουν: «Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος…, οι πρόσφατες ανταλλαγές κατηγοριών της Ευρώπης με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία…, η απουσία ηγετών της ΕΕ στα εγκαίνια…, όλα υπογραμμίζουν την αποσύνδεση μεταξύ Τραμπ και του κατεστημένου της ΕΕ. Η φον ντερ Λάιεν και ο κορυφαίος βοηθός της, Μπιόρν Ζίμπερτ, είχαν ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν και ιδιαίτερα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Αλλά αυτές οι σχέσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον της ομάδας της φον ντερ Λάιεν, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποφεύγει τους συνεργάτες της εποχής Μπάιντεν και ενισχύει τους λαϊκιστές».
«Ψάχνουν με ποιον να μιλήσουν»
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να βρουν σε ποιον να μιλήσουν, μεταξύ των ανθρώπων του Τραμπ. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε ποιοι εντός του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν πραγματικά πρόσβαση στον Τραμπ», παραδέχτηκε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Προς το παρόν, μάλιστα, η ΕΕ είναι εξαιρετικά επιφυλακτική, αποφεύγοντας να ανεβάσει πολύ τους τόνους λόγω της παρέμβασης Τραμπ για τη Γροιλανδία ή του Έλον Μασκ στα εσωτερικά ευρωπαϊκών χωρών. Οι Βρυξέλλες ακολουθούν επίσης μια αργή προσέγγιση για την επιβολή ψηφιακών κανόνων κατά των αμερικανικών ψηφιακών κολοσσών.