Συντάκτης: Τάσος Κωστόπουλος
Oι Σκουριές της Χαλκιδικής δεν είναι το μόνο μέτωπο όπου οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με «αναπτυξιακά» προγράμματα επικερδή για ορισμένους αλλά καταστροφικά για το περιβάλλον. Εξίσου γνωστοί, στους αναγνώστες τουλάχιστον της «Εφ.Συν.», είναι οι αγώνες που διεξάγουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της κρητικής ενδοχώρας ενάντια στους γιγάντιους ανεμόμυλους των «βιομηχανικών ΑΠΕ» και όσα αυτοί συνεπάγονται: πολυδάπανη διάνοιξη τεράστιων δρόμων αποκλειστικά και μόνο για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων, εξολόθρευση της τοπικής πανίδας από τα φονικά φράγματα των πυκνοτοποθετημένων ροτόρων 90 μέτρων, κοκ.
Αγώνες που τις τελευταίες μέρες γνώρισαν μια ακόμη κορύφωση και μια δικαίωση. Στις 3 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι ορεινών χωριών του Ρεθύμνου έδιωξαν από την περιοχή τους τα μηχανήματα που είχαν σταλεί για να στήσουν ανεμογεννήτριες σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια τους («Εφ.Συν.» 5/10). Την περασμένη Τετάρτη πάλι, το Πλημμελειοδικείο Χανίων αθώωσε δέκα πολίτες που είχαν συλληφθεί το 2009 με την κατηγορία της «παράνομης βίας», για παρεμπόδιση οχημάτων της εταιρείας που τοποθετούσε παρόμοιες ανεμογεννήτριες στο Αποπηγάδι. Ηταν η τέταρτη διαδοχικά τέτοια δίκη που λήγει αθωωτικά – κι εκκρεμούν ακόμη τρεις.
Το πιο κρίσιμο ζήτημα δεν αφορά ωστόσο τις δικαστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά τις επικείμενες αποφάσεις για το μέλλον. Αύριο λήγει η διαβούλευση για τη δημιουργία 56 «αιολικών πάρκων» των εταιρειών ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ σε διάφορα σημεία της Κρήτης, με 647 ανεμογεννήτριες ύψους 80-125 μέτρων, για το στήσιμο καθεμιάς από τις οποίες θα χρειαστεί η κατασκευή τσιμεντένιας πλατείας 2,5 στρεμμάτων και η παραγωγή 350 κυβικών μέτρων σκυροδέματος, με μετατροπή του ορεινού περίγυρου σε νταμάρια.
Για το πέρασμα πάλι των φορτηγών προβλέπονται δρόμοι 400 χιλιομέτρων, με διαπλάτυνση των υφιστάμενων δασικών και δημιουργία «πλατειών» για τους ελιγμούς φορτηγών και λοιπών μηχανημάτων. Το σημαντικότερο: όπως καταγγέλλουν οι συλλογικότητες των κατοίκων, ένα 70% των προβλεπόμενων έργων θα κατασκευαστεί σε περιοχές Natura και Ζώνες Ειδικής Προστασίας, με αποτέλεσμα οι Ελληνες φορολογούμενοι να κληθούν στο μέλλον να καταβάλουν χοντρά πρόστιμα για παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας· σχετική προειδοποίηση έχει ήδη απευθύνει, εδώ κι έναν χρόνο, η Κομισιόν («Εφ.Συν.» 1/10/2014).
Οπως ήταν αναμενόμενο, 17 από τους 19 δήμους που αφορά το έργο έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά, ενώ εκκρεμεί η γνωμοδότηση των υπόλοιπων 2. Η τελική ωστόσο απόφαση ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Να υποθέσουμε ότι μια κυβέρνηση με διακηρυγμένες οικολογικές ευαισθησίες δεν πρόκειται να συνεργήσει σε παρόμοιο έγκλημα; Από τη στιγμή, ιδίως, που δεν υφίστανται καν θέσεις εργασίας για να «κινδυνεύσουν»…
Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…
Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…
Ξεκίνησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηρακλείου,…
Σωματεία εργαζομένων στα Χανιά καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τιμώντας την επέτειο του…
51 χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι παντοτινή. Όσο κι αν προσπάθησαν…
Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας (IBO) της Περιφέρειας Κρήτης κατέκτησε μια σημαντική διάκριση, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία…
This website uses cookies.