Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 12 Γενάρη.
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ συνεχίζουν για έβδομη ημέρα τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις με μεγάλη συμμετοχή, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία εργαζομένων ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι τη Διοίκηση του Ομίλου «τρομοκρατημένη με αυτή τη μαζική συμμετοχή στήνει καθημερινά απεργοσπαστικούς μηχανισμούς».
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, επίσης κάνει λόγο για εργολάβους που θα αναλάβουν εργασία σε τεχνικά τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής, «παραβιάζοντας σαφώς το δικαίωμα της απεργίας και το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών». Καλεί τη Διοίκηση του ΟΤΕ να μην προχωρήσει σε παράνομες τέτοιες ενέργειες και κάνει ξεκάθαρο ότι θα κινηθεί με κάθε μέσο για να διαφυλάξει τη νομιμότητα αλλά και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.
Υπενθυμίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:
-
27/12/2019 έως και 31/12/2019
-
2/01/2020 έως και 5/01/2020
-
7/01/2020 έως και 12/01/2020.
Η ΟΜΕ – ΟΤΕ αποφάσισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, με βασικό αίτημα την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, με ρήτρα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους εναντίον της εργοδοτικής αδιαλλαξίας και αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης είτε «θάβει» τις κινητοποιήσεις είτε όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές τις «συκοφαντεί».
Σε ανακοίνωση της ΟΜΕ – ΟΤΕ είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι ενόψει των κινητοποιήσεων η Διοίκηση: «Εχει εξαπολύσει ενορχηστρωμένο πόλεμο. Με πληρωμένα δημοσιεύματα (πηγή ΟΤΕ), με μόνιμα παπαγαλάκια αλλά και τα γνωστά υπηρεσιακά στελέχη τους, με χυδαίες απειλές και εκφοβισμό προσπαθούν να διασπάσουν τον αγώνα μας».
Σύμφωνα με τους εργαζομένους, είναι πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο μεγάλη απεργία διαρκείας στον όμιλο του ΟΤΕ, καθώς η διοίκηση απολύει πριν την λήξη των συμβάσεων, εργαζομένους, κάνοντας χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος».
Ακολουθεί κείμενο που δημοσίευσε ο «Ημεροδρόμος» στις 21 Δεκεμβρίου 2019, όπου αποτυπώνεται η αντεργατική στρατηγική του κερδοφόρου ομίλου απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων:
Η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ επιμένει σε μονοετή σύμβαση και απολύσεις, με τη λήξη της παρούσας και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης, με τους εργαζόμενους να υπενθυμίζουν ότι και οι τρεις τελευταίες ΣΣΕ προέβλεπαν μείωση μισθών, με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις. Ουσιαστικά η πρόταση της Διοίκησης του υπερκερδοφόρου Ομίλου είναι οι εργαζόμενοι να υπογράψουν απολύσεις με τη λήξη της παρούσας σύμβασης και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης!!
Η διοίκηση όπως τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ) «προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ, ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ. Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα».
Η προκλητική πρόταση των Διοικούντων απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, έρχεται σε μια περιόδο που ο Όμιλος το 9μηνο του 2019 κατέγραψε:
- Ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δισ. ευρώ,
- Λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δισ. ευρώ
- Καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ
- Έσοδα αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με τα λειτουργικά κέρδη να έχουν αυξηθεί κατά 7,7% και τα καθαρά κέρδη κατά 3,6%
Σημειώνεται επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνδικαλιστές η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. Ειδικότερα για το 2018 η αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με το 2017 ήταν της τάξης του 19%. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών.
Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και οι πόροι για το λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%. Μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.
Και όμως, παρά την τεράστια κερδοφορία και τη δραστική μείωση του μισθολογικού και εργασιακού κόστους, η εργοδοσία προτείνει, όπως προείπαμε, μονοετή συλλογική σύμβαση, για να έχει το δικαίωμα να απολύει αδιακρίτως και έχει ήδη «διαρρεύσει» σε φιλικά της ΜΜΕ τα σχέδια για «μετασχηματισμό» της εταιρείας (αποσχίσεις/εκχωρήσεις/μεταβιβάσεις έργου και εργαζομένων, franchise κλπ.) σε ένα χρόνο περίπου, την ώρα που ήδη έχει «ξεπουλήσει», όπως λένε οι εργαζόμενοι, τις εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στα Βαλκάνια, το δορυφόρο, μεγάλο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας της, σε μία μεγάλη επιχείρηση αποεπένδυσης που ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.