ΤΟΠΙΚΑ

Ουδείς τηρεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα χωριά της Κρήτης

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης το είχε επισημάνει στην πρόσφατη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη και στην εκπομπή “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” ότι η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση.

Εξηγώντας γιατί θεωρεί ότι – ειδικά για την Ελλαδα – το  λοκντάουν αποτελεί μια καταστροφική επιλογή, έδωσε βαρύτητα μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι εξαιρετικά διάσκορπος.

Είχε πει:

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει ένα ισχυρό αστικό ιστό στην Αθήνα, ένα δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, κάποια άλλα μικρότερα αστικά κέντρα, και πολλές μικρές ομάδες ανθρώπων που είναι σπαρμένες και μάλιστα που συνήθως έχουν άτομα μεγάλης ηλικίας, ευπαθή, που μπορεί να είναι σε βουνά, χωριά, μικρές κωμοπόλεις που μπορεί να μην πληγούν τώρα αλλά μπορούν να πληγούν μετά από πολλούς μήνες, του χρόνου, του παραχρόνου. Το λοκντάουν στην καλύτερη περίπτωση θα μετακυλήσει το πρόβλημα για λίγο αργότερα.

Αυτό ήταν το πρώτο που σκεφθήκαμε μετά την είδηση με τα 5 κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό Ασκούς του Δήμου Μινώα.

Είναι εμφανές ότι αυτό το λοκντάουν δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο. Ακόμα και στα αστικά κέντρα, αν και τηρούνται τα μέτρα με τις μάσκες, η εικόνα στους δρόμους της πόλης δεν παραπέμπει σε λοκντάουν. Πολλές φορές, υπάρχει ακόμα και κυκλοφοριακό στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στα χωριά. Εκεί, ουσιαστικά δεν τηρείται κανένα απολύτως μέτρο. Ουδείς φοράει μάσκα, ελάχιστοι απομονώνονται αν εμφανίζουν συμπτώματα ενώ όλοι έχουμε ακούσει για κάποιο κάλεσμα για “μυστικά ρακοκάζανα” και γλέντια.

Παρόμοια και η εικόνα στα ελαιοτριβεία. Οπωσδήποτε δε μπορεί δα να σταματήσει και η ελαιοκομιδή εξαιτίας του κορωνοϊού, όμως θα μπορούσαν υποτυπωδώς να τηρούνται καποια μέτρα στα ελαιοτριβεία. Όμως, με μία επίσκεψή μας από κάποια ελαιοτριβεία του νομού Χανίων, ουδείς φαίνεται να τηρεί το οποιοδήποτε μέτρο.

Βάλτε τώρα στο μείγμα και την ψευτολεβεντιά κάποιων που θεωρούν ότι όσοι εφαρμόζουν τα μέτρα είναι δειλοί – λες και ο ιός είναι κάποιος δυνάστης με όνομα και επώνυμο στον οποίο μπορείς να του αντισταθείς αν εισαι αρκετά θαραλλέος… – και γίνετε κατανοητό, ότι η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να φύγει εκτός ελέγχου.

Είναι ιδιάζουσα περίπτωση η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη, λόγω των πολλών χωριών που έχει τα οποία δε μπορούν να ελέγχονται. Εδώ δεν υπάρχει αστυνόμευση για τα εγκλήματα που συμβαίνουν στα χωριά μας που τα οδηγούν πολλές φορές στο να μαραζώνουν και να κυριαρχούν άρρωστες καταστάσεις, για τον κορωνοϊό θα έχουν;

Με αυτά και μ’ αυτά ο φόβος που εκφράζεται είναι ότι αργά ή γρήγορα, τα κρούσματα σε χωριά θα αρχίσουν να αυξάνονται, επειδή η εφαρμογή του μέτρου του λοκντάουν σε χωριά είναι – λόγω της πραγματικότητας της ζωής στο χωριό – απλά μη εφαρμόσιμο και άρα απολύτως αναποτελεσματικό.

Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

6 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

6 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

6 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

6 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

6 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

7 hours ago

This website uses cookies.