12.8 C
Chania
Monday, December 30, 2024

Ουκρανία – Ανάλυση: «Η Ευρώπη αναμετράται με την ιστορία της» – Γιατί ανοίγει η όρεξη του Ερντογάν

Ημερομηνία:

Αγνοώντας τη Δύση ο Πούτιν διάλεξε την κλιμάκωση της κρίσης καθώς διέταξε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητες.

«Ο Πούτιν χθες ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ανεξαρτησίας στο Ντονμπάς. Στη πραγματικότητα ακύρωσε τις συμφωνίες του Μίνσκ του 2015 οι οποίες προέβλεπαν αυτονομία αλλά όχι ανεξαρτησία των περιοχών αυτών. Μέσα από αυτήν την κίνηση θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Θέλει να δημιουργήσει μία έξωθεν καλή μαρτυρία για στρατιωτική επέμβαση στο Ντονμπάς. Έκανε μία επίδειξη ισχύος προς την Ουκρανία και την Δύση», λέει στο topontiki.gr ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ουσιαστικά η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία και η αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων είναι το πρώτο βήμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Δύση μένει αμέτοχοι και παρακολουθεί. «Η Δύση ενιαία δεν θα απαντήσει. Θα απαντήσουν μεμονωμένοι παίκτες. Περιμένουμε μία πιο ισχυρή στάση από τις ΗΠΑ. Αλλά πιο χλιαρή στην ουσία στάση από την Ευρώπη», προσθέτει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Στην χθεσινή του ομιλία ο Πούτιν μίλησε και για την απειλή των κυρώσεων από Ε.Ε. και ΗΠΑ και ανέφερε ότι «προσπαθούν να μας εκβιάσουν με τις κυρώσεις ή μπορεί και να μας επιβάλουν κυρώσεις. Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη της Ρωσίας». Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε παράλληλα το Κίεβο ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ, αλλά αντίθετα «θέλουν να επιτεθούν και σε αυτό το πλαίσιο ήδη μετακινούν βαρέα όπλα και βομβαρδίζουν αμάχους».

Όσον αφορά τις κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε. ο κ. Δεσποτόπουλος ξεκαθαρίζει: «Η Ευρώπη δε μπορεί να εφαρμόσει μία κοινή πολιτική εναντίον της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής εξάρτησης κάποιων κρατών μελών. Η Γερμανία για παράδειγμα δε θα επιτρέψει σκληρές κυρώσεις φοβούμενη τα ενεργειακά αντίποινα των Ρώσων. Στην Ουκρανία η Ευρώπη αναμετράται με την ιστορία της».

Στην ερώτηση αν σε αυτή τη φάση έχουμε μία διαπραγμάτευση ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ευρώπη ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος απαντά «Ναι».

Ανοίγει η όρεξη του Ερντογάν

Η ουκρανική κρίση ανακινεί νέα μέτωπα εντάσεων και ανταγωνισμών. Ο φόβος που υπάρχει στην Ελλάδα είναι μήπως ο Ερντογάν λαμβάνει μαθήματα αναθεωρητισμού από τον Πούτιν και ονειρεύεται να πράξει τα ίδια και για την Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι ενάντια στην αλλαγή συνόρων κυρίως λόγω του Κυπριακού. Η ανησυχία είναι ότι η ανοχή στον αναθεωρητισμό της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν σε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις. Αν δηλαδή η Ευρώπη δείξει ανοχή στην Ρωσία υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα μήπως ο Ερντογάν μπει σε αντίστοιχες ενέργειες», λέει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Στα όρια της η Οικονομία

Όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν πια ότι η ουκρανική κρίση και η παρεπόμενη ενεργειακή θα διαρκέσουν στον χρόνο, πιέζοντας αφόρητα τις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση. Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου υπέστησαν τις σοβαρότερες συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, καθώς είδαν και θα βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται στα ύψη, επαναφέροντας στο προσκήνιο τόσο τον πληθωριστικό κίνδυνο όσο και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστασία ανηλίκων από τα social media: «Όχι» στις απαγορεύσεις, λέει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από...

Φυσικό αέριο: Αύξηση 45% στις τιμές το 2024 για τους Ευρωπαίους – Σε ράλι ανόδου και το 2025, εξαντλούνται τα αποθέματα

Στις αυξήσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που σημείωσαν άνοδο...