Η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ουκρανικό στρατό είναι η αδυναμία στρατολόγησης εφέδρων.
Εθελοντές στην Ουκρανία δεν υπάρχουν, ενώ οι ανάγκες είναι τεράστιες με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που πολεμούν εδώ και 18 μήνες και είναι εξουθενωμένοι. Σε αντίθεση με την Ρωσία, που μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς τα μέτωπα με νέες δυνάμεις.
Πολλοί Ουκρανοί δεν θέλουν να πολεμήσουν. Χιλιάδες έχουν καταφέρει να διαφύγουν, πολλοί δωροδοκώντας τους αξιωματούχους, όπως γράφει το BBC.
«Το σύστημα είναι απαρχαιωμένο», λέει στο BBC ο Γιεχόρ, που είδε τον πατέρα του να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μετά την συμμετοχή του με τον σοβιετικό στρατό στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Κι ακριβώς αυτή η εμπειρία έχει κάνει τον Γιεχόρ να αποφεύγει με κάθε τρόπο την επιστράτευση.
Πριν από τον πόλεμο οι Ουκρανοί που δεν ήθελαν να κάνουν στρατιωτική θητεία είχαν την εναλλακτική λύση να προσφέρουν κοινωνική εργασία. Η επιλογή αυτή καταργήθηκε όταν επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος, μετά την ρωσική εισβολή.
Ο Γιεχόρ πρόσφατα εστάλη σε κέντρο επίστρατων, όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Κίεβο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ήταν λιποτάκτης. Όμως προσποιήθηκε ότι είχε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και του επιτράπηκε να επιστρέψει στο σπίτι του. Φοβάται όμως πως αν τον εντοπίσουν και πάλι δεν θα αποφύγει το μέτωπο.
Από την επιστράτευση εξαιρούνται όσοι έχουν προβλήματα υγείας, έχουν μονογονεϊκές οικογένειες ή φροντίζουν ευάλωτα άτομα. Κάποιοι καταφέρνουν να κάνουν χρήση τέτοιων επιχειρημάτων για να μην βρεθούν στο μέτωπο. Άλλοι προτιμούν να διασχίσουν τα Καρπάθια για να καταφύγουν στην Ρουμανία. Στα social media υπάρχουν ομάδες ενημέρωσης για το που γίνονται έλεγχοι, ώστε οι λιποτάκτες να αποφεύγουν τις περιοχές αυτές.
Ο Γιεχόρ λέει πως λυπάται για όσους βρίσκονται στο μέτωπο, ενώ το κράτος δεν δίνει στον ίδιο τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς όπλο.
Το μέγεθος του προβλήματος έγινε κατανοητό από την πρόσφατη απόφαση του προέδρου Ζελένσκι να ξηλώσει όλη την ηγεσία των υπηρεσιών επιστράτευσης στην Ουκρανία, μετά τις κατηγορίες για διαφθορά. Ένας στρατιωτικός στην Οδησσό, διαπιστώθηκε πως είχε κάνει αγορές ακινήτων στην Ισπανία, αξίας πολλών εκατομμυρίων, τα οποία προφανώς δεν εξοικονόμησε από τους μισθούς του.
Αυτή η απόφαση του Ζελένσκι έχει προκαλέσει δυσφορία στους κόλπους του στρατεύματος. Αξιωματικοί μιλούν για «ντροπιαστική και απαράδεκτη» συμπεριφορά εκ μέρους του προέδρου.
Πολλοί νέοι Ουκρανοί βρέθηκαν στο μέτωπο με εκπαίδευση μόλις ενός μήνα. Προφανώς είχαν ελάχιστες πιθανότητες να γυρίσουν ζωντανοί.
«Είναι ΟΚ να φοβάσαι», είναι το σλόγκαν της εκστρατείας που έχει αρχίσει στα social media, υποστηρίζοντας τους Ουκρανούς που δεν θέλουν να βρεθούν στο μέτωπο.
Η Ουκρανία εξέπληξε όλο τον κόσμο με την αντίστασή της στις ρωσικές δυνάμεις. Αλλά φαίνεται πως οι γενναίοι Ουκρανοί έχουν κουραστεί να πολεμούν. Υπάρχει μια άβολη πραγματικότητα πέραν των πολιτικών αποφάσεων: για να στελεχωθούν μονάδες μάχης χρειάζονται άνθρωποι πρόθυμοι να πολεμήσουν.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.