13.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Ουκρανία: Η Ρωσία επελαύνει και στη Μόσχα κάνουν… έκθεση με πολεμικό υλικό που κατασχέθηκε από τη δυτική βοήθεια

Ημερομηνία:

Συγκρατημένες και προσεκτικά, με έμμεσο τρόπο, διατυπωμένες εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς το τέλος του, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν, αρχίζουν να κάνουν έγκυροι διεθνείς παρατηρητές.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται από τη μία στο γεγονός ότι καταγράφεται η μεγαλύτερη επέλαση των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία από τον Ιούλιο του 2022 και από την άλλη στην πεντάμηνη παύση της αμερικανικής βοήθειας, λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ.

Το Κίεβο προσδοκά πολλά περισσότερα οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια από τις ΗΠΑ, από αυτά που φτάνουν τελικά αυτό τον καιρό στο πολεμικό μέτωπο. Και αυτό φαίνεται να επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, ελέγχοντας περιοχές με στρατηγική σημασία, επιφέροντας καίρια πλήγματα στις ουκρανικές γραμμές άμυνας.

Ουσιαστικά στο ανατολικό μέτωπο, στην περιοχή του Ντόνετσκ οι Ρώσοι έχουν κυριαρχήσει, επιβάλλοντας τον έλεγχό τους κοντά στην πόλη Αβντιίβκα.

Ανήσυχοι από τα δεδομένα που διαμορφώνοντας, ανώτεροι Ουκρανοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για μια πιθανή απειλή για τις γραμμές ανεφοδιασμού και τους κόμβους του Κιέβου στα ανατολικά, καθώς πλέον βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο βεληνεκές της -ούτως ή άλλως- ανώτερης ρωσικής δύναμης πυρός.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες για μια κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης, στα τέλη Μαΐου, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα μέτωπα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Τα τρία βασικά μέτωπα στα οποία επικεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις είναι το ζωτικής σημασίας στρατιωτικό κέντρο του Ποκρόβσκ, δυτικά της Αβντιβκά, τα στρατηγικά υψώματα του Τσασόβ Γιαρ, κοντά στο Αρτεμόβσκ και το Κουράχοβε στα νοτιοανατολικά.

Είχε προηγηθεί από τις 17 Φεβρουαρίου η ανακοίνωση του Κιέβου ότι αποσύρθηκε από την Αβντιβκά, μια πόλη που μάχεται για μια δεκαετία, μια πόλη για την οποία η Ρωσία φαίνεται να έχει θυσιάσει εκατοντάδες στρατεύματα για να πάρει στην κατοχή της. Η προέλαση όμως της Ρωσίας συνεχίστηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη του CNN και επιβεβαιώνεται από την ανάλυση της ουκρανικής ομάδας παρακολούθησης DeepStateMap, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τη μία περιοχή μετά την άλλη, στα δυτικά της Αβντιβκά, καθώς η ουκρανική άμυνα ουσιαστικά κατέρρευσε.

Οι χάρτες που παρουσιάζουν την πρόοδο στην επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά εδάφη:

Έκθεση στη Μόσχα

Στο μεταξύ στη Μόσχα σε ένα γιγαντιαίο μνημειακό συγκρότημα που είναι αφιερωμένο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαινιάστηκε μια νέα υπαίθρια έκθεση, με… εκθέματα δυτικού στρατιωτικού υλικού, το οποίο κατασχέθηκε από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για πολεμικά λάφυρα, που η Ρωσία επέλεξε να τα επιδείξει. Μεταξύ των τεθωρακισμένων είναι ένα όχημα τακτικής υποστήριξης Husky του βρετανικού στρατού, το οποίο είχε δωρηθεί στην Ουκρανία. Απέναντι από το Husky υπάρχουν δυτικά άρματα μάχης που είχαν μεταφερθεί στον ουκρανικό στρατό.

Επίσης ένα αμερικανικό Abrams το οποίο είχε υποστεί ζημιές στο πεδίο της μάχης, όπως και ένα γερμανικό άρμα Leopard και άλλα τεθωρακισμένα που εστάλησαν στην Ουκρανία από το Βερολίνο.

Συνολικά περισσότερα από 30 τεθωρακισμένα οχήματα παρουσιάζονται στην έκθεση. Μοιάζει και κάπως σαν «απάντηση» στην ενέργεια της Ουκρανίας παλαιότερα να επιδείξει ρωσικό στρατιωτικό υλικό που είχε κατασχεθεί από τον στρατό της.

Σύμφωνα με το BBC, οι ρωσικές Αρχές θέλουν να κάνουν το κοινό να πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Η Ρωσία είναι θύμα, που δέχεται επίθεση από εχθρούς στο εξωτερικό. Έστω κι αν δεν έχουν καμία σχέση οι δύο πόλεμοι (το 1941 η Γερμανία εισέβαλε στη Ρωσία, το 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία), το Κρεμλίνο επιδίδεται σε μία επικοινωνιακού και ψυχολογικού τύπου επίδειξη.

Επιδιώκει δε και έναν ιστορικό συμβολισμό, καθώς στις 9 Μαΐου εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης, επί του Χίτλερ. Και η έκθεση γίνεται σε ένα μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και το κεντρικό σύνθημα της έκθεσης σηματοδοτεί το μήνυμα που θέλει να στείλει η Μόσχα και στο εσωτερικό και στη Δύση: «Η νίκη μας είναι αναπόφευκτη».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...