Σε μια ανακοίνωση που θα σήμαινε τη μεγαλύτερη νίκη της στον πόλεμο με την Ουκρανία, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε πλήρως τη Μαριούπολη, μετά από μια σχεδόν τρεις μήνες πολιορκίας.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την «πλήρη απελευθέρωση» του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη – το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης – και της πόλης συνολικά.
Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουκρανία.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλέστηκε το υπουργείο, αναφέροντας ότι συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές που είχαν εγκλωβιστεί στο χαλυβουργείο παραδόθηκαν από τη Δευτέρα.
Καθώς παραδόθηκαν, τα στρατεύματα αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους, ενώ κάποιοι οδηγήθηκαν σε μια πρώην ποινική αποικία. Άλλοι λέγεται ότι νοσηλεύονται.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα ελέγξουν ορισμένους από τους υπερασπιστές της χαλυβουργίας για εγκλήματα πολέμου και πως θα τους δικάσουν, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ναζί» και εγκληματίες. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους από τη διεθνή κοινότητα για την τύχη τους.
Η πλήρης κατάληψη της Μαριούπολης δίνει στον Πούτιν μια αναγκαία νίκη στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου — μια σύγκρουση που υποτίθεται ότι θα ήταν μια αστραπιαία κατάκτηση για το Κρεμλίνο.
Στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν στο ABC ότι η κατάληψη της Μαριούπολης σε αυτό το σημείο έχει ως επί το πλείστον συμβολική σημασία, καθώς η πόλη ήταν ήδη ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Την ίδια ώρα, οι μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της ανατολικής Ουκρανίας που ο Πούτιν θέλει να καταλάβει.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν ζωτικής σημασίας αυτοκινητόδρομο και συνέχισαν τις επιθέσεις σε μια πόλη κλειδί στην περιοχή του Λουγκάνσκ, βομβαρδίζοντας ένα σχολείο, όπως δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Ζελένσκι: «Να υπογραφεί διεθνής συμφωνία για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Ρωσία»
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την Παρασκευή να υπογραφτεί διεθνής συμφωνία με συμμάχους της χώρας του για να εξασφαλιστεί πως θα καταβληθούν ρωσικές αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου.
Ο κ. Ζελένσκι, που ερίζει πως η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όσο περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας μπορεί, υποστήριξε πως έτσι θα σταλεί το μήνυμα ότι οι χώρες που εξαπολύουν επιθέσεις θα υποχρεώνονται να πληρώσουν για τις πράξεις τους.
«Καλούμε τις χώρες εταίρους μας να υπογραφτεί πολυμερής συμφωνία και να δημιουργηθεί μηχανισμός ώστε να εξασφαλιστεί πως όλοι όσοι υπέφεραν από τις ρωσικές ενέργειες θα μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες που υπέστησαν», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος.
Κατά τον κ. Ζελένσκι δυνάμει αυτής της συμφωνίας, πόροι, κεφάλαια και άλλα ιδιοκτησιακά στοιχεία της Ρωσίας στα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη θα κατάσχονται και θα παραδίδονται σε ειδικό ταμείο πολεμικών αποζημιώσεων.
«Αυτό θα ήταν δίκαιο. Η Ρωσία θα ένιωθε το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας έριξε», πρόσθεσε.
Οι πολέμιοι του Κρεμλίνου Γκάρι Κασπάροφ και Μιχαήλ Χοντορκόφσκι χαρακτηρίστηκαν “ξένοι πράκτορες”
Δύο εξόριστοι αντίπαλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ και ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, χαρακτηρίστηκαν σήμερα στη Ρωσία “ξένοι πράκτορες”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ατιμωτητική αυτή ετικέτα, που θυμίζει τους “εχθρούς του λαού” της σοβιετικής περιόδου, χρησιμοποιείται μαζικά εναντίον των αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγορούνται ότι διεξάγουν πολιτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
Οι “ξένοι πράκτορες” υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες, υπό την απειλή βαριών κυρώσεων. Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρουν αυτήν την ιδιότητα σε όλες τις δημοσιεύσεις τους.
Στον επικαιροποιημένο κατάλογο στην ιστοσελίδα του, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, 58 ετών και ο Γκάρι Κασπάροφ, 59 ετών, έχουν “πηγές” στην Ουκρανία για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.
Πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο Κασπάροφ αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ζει σχεδόν τα τελευταία δέκα χρόνια εξόριστος στις ΗΠΑ.
Ο Χοντορκόφσκι ήταν ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, πριν έρθει σε αντιπαράθεση με το Κρεμλίνο με την άφιξη στην εξουσία του Πούτιν το 2000.
Πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή, μεταξύ 2003 και 2013, και έκτοτε ζει εξόριστος. Επί χρόνια, χρηματοδοτούσε κυρίως στη Ρωσία την οργάνωση της αντιπολίτευσης Open Russia, η οποία αυτοδιαλύθηκε τον Μάιο του 2021 μπροστά στην αυξανόμενη καταστολή.