Σε ένα απέραντο ανθρωπο-σφαγείο έχει μετατραπεί πλέον η Ουκρανία, στην οποία το αίμα ρέει ανεξέλεγκτο ήδη από την Άνοιξη του 2014, με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος, από τον Φεβρουάριο του 2022, εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος.

Πλέον, οι νέοι Ουκρανοί άνδρες από 18 – 30 ετών που δεν κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό, εξοντώνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά στο μέτωπο, σε μια μαζική πολεμική σφαγή που αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου και των μετασοβιετικών πολέμων στον Καύκασο.

Ο Ρώσος πρόεδρος. Βλαντίμιρ Πούτιν, από το Σότσι, την Πέμπτη, εκτίμησε ότι από την έναρξη της Ουκρανικής αντεπίθεσης, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, το Κίεβο έχασε περισσότερους από 90.000 στρατιώτες, νέους άνδρες.

Λιγότερο από 1/4 των στρατιωτών είναι ακόμη ζωντανοί μέσα σε ένα χρόνο

Ο παραπάνω αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί παρά μόνο από το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού, ωστόσο, έμμεσα επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις – εκκλήσεις Ουκρανών αξιωματούχων και παραγόντων, για μαζική επιστράτευση του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του γραφείου επιστράτευσης της Περιφέρειας της Πολτάβας, Ρομάν Ιστόμιν, στο ουκρανικό μέσο Telegraph:

«Κάθε άνδρας στην Ουκρανία πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα σταλεί στο μέτωπο».

«Αν μιλάμε για “όλους”, δηλαδή ολόκληρο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, τότε είναι απίθανο. Αν όμως θεωρήσουμε συγκεκριμένα τους πολίτες που είναι ικανοί στρατιωτική θητεία, τότε είναι πολύ πιθανό. Θα έλεγα το εξής: κάθε άνθρωπος πρέπει ήδη να καταλάβει ότι πιθανότατα πρέπει να υπερασπιστεί την πατρίδα του με το όπλο στα χέρια του», είπε ο Ιστόμιν.

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του Περιφερειακού Κέντρου Επιστράτευσης της Πολτάβα, Βιτάλι Μπεραζόιπαρουσίασε ένα στοιχείο που αποτυπώνει το μέγεθος των απωλειών του ουκρανικού στρατού:

Από κάθε 100 άνδρες που πήγαν στον στρατό το Φθινόπωρο του 2020, παραμένουν σε υπηρεσία από 10 – 20, με τους υπόλοιπους να είναι νεκροί, τραυματίες και ανάπηροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολτάβα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην περιοχή όσον αφορά τα ποσοστά επιστράτευσης, έχοντας εκπληρώσει το σχέδιο του Γενικού Επιτελείου μόνο κατά 13%.

Επιπλέον, ζήτησε από τους βουλευτές «να βοηθήσουν πλήρως αυτή τη διαδικασία» και να ενισχύσουν τις διαδικασίες επιστράτευσης. Συγκεκριμένα, ζήτησε τη δημιουργία χώρων στην Πολτάβα για την ενημέρωση των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Άμυνα, Ρομάν Κοστένκοανέφερε ότι η Ουκρανία αυξάνει την επιστράτευση καθώς η Ρωσική Ομοσπονδία αυξάνει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεών της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία θα πρέπει να κινητοποιηθεί «πιο εντατικά από τώρα» εάν η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, καλέσει άλλους 700.000 νεοσύλλεκτους.

«Αυτή τη στιγμή κινητοποιούμαστε ως απάντηση στις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν οι Ρώσοι. Για παράδειγμα, έχουν περίπου 400.000 στρατιώτες (σσ: στην Ουκρανία). Επομένως, ανταποκρινόμαστε στην κινητοποίηση αυτή, αναπληρώνουμε τις μονάδες μας στην πρώτη γραμμή, σχηματίζοντας νέες. Φυσικά, Εάν η επιστράτευση στη Ρωσία γίνει με τέτοιους ρυθμούς, θα χρειαστεί να αυξήσουμε την δική μας επιστράτευση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε επαρκώς», είπε ακόμη.

Σύμφωνα με τον Κοστένκο, το 80% «ή και περισσότερο» των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελείται από επιστρατευμένους στρατιώτες που δεν ήταν στρατιωτικό προσωπικό πριν

«Βάλτε πιτσιρικάδες να πολεμήσουν γιατί οι 45ρηδες προτιμούν να πεθάνουν»

Ο πρώην σύμβουλος του προεδρικού γραφείου, Αλεξέι Αρεστόβιτς, το έθεσε πιο κυνικά σε πρόσφατη ανάρτησή του:

«Χρειάζονται λύκοι που θέλουν να πολεμήσουν» και πρέπει να είναι νέοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο δύσκολο να παρακινήσεις τους 45χρονους: «Πολλοί από αυτούς λένε: “Προτιμώ να πεθάνω παρά να τρέχω έτσι.” Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να σκάψουν ορύγματα, γιατί λένε: “Άκου, απλά δεν μπορώ να περιμένω, είναι πιο εύκολο για μένα να πεθάνω”», είπε ο Αρέστοβιτς.

Αλλά «οι νέοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με τον εγωισμό τους, μπορούν να οργανωθούν διαγωνισμοί για αγορίστικη στρατιωτική ανδρεία (…) Έχουν διαφορετική ψυχή, διαφορετική εμπειρία ζωής. Αυτό έχει υπολογιστεί από καιρό, το γνωρίζουν όλοι. 45-χρονοι, 50χρονοι, δεν μπορείς να τους πιάσεις σε αυτή τη μαλ..κία. Είναι οι 25χρονοι που οδηγούνται εκεί. Μέχρι 35. Και η ποιότητα πέφτει αμέσως, γιατί χρειάζεσαι λύκους 25-28 χρονών, που εξακολουθούν να θέλουν να παλέψουν, κάνουν κέφι γι’ αυτό και θέλουν ακόμα να αποδείξουν κάτι. Ή ακόμα καλύτερα, 23», είπε ανερυθρίαστα ο Αρέστοβιτς.

Και βρετανικά «καλέσματα»…

Αλλά δεν είναι μόνο στην Ουκρανία που καλούν νέα αγόρια να πεθάνουν.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας κάλεσε τον Ζελένσκι να κινητοποιήσει περισσότερους νέους στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο Γουάλας γράφει ότι το Λονδίνο πρέπει να παράσχει γρήγορα όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και διαμαρτύρεται ότι η Γερμανία έχει ήδη ξεπεράσει τη Βρετανία σε αυτό το θέμα. Καλεί επίσης την Ουκρανία να «συνεισφέρει».

«Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών στο μέτωπο είναι πάνω από 40. Κατανοώ την επιθυμία του Προέδρου Ζελένσκι να διατηρήσει τη νεολαία για το μέλλον, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία κινητοποιεί κρυφά ολόκληρη τη χώρα. Ο Πούτιν ξέρει ότι μια παύση θα του δώσει χρόνο να δημιουργήσει ένα νέο στρατό. Έτσι, όπως το έκανε η Βρετανία το 1939 και το 1941, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμηθεί η κλίμακα της ουκρανικής επιστράτευσης», εκτίμησε ο Γουάλας.

Προς «παθητική αποθάρρυνση» η ουκρανική κοινωνία

Η λειψανδρία αναδεικνύεται στο μείζον πρόβλημα του Κιέβου.

Μια πρόσφατη ανάλυση στον ουκρανικό Τύπο συνοψίζει την κατάσταση, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν έναν τεράστιο αριθμό δημοσιεύσεων που υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη νίκη για την Ουκρανία στη σύγκρουση, επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν παρατεταμένο πόλεμο. Οι ουκρανικές αρχές μιλούν όλο και περισσότερο με το ίδιο πνεύμα. Από αυτές τις δηλώσεις και δημοσιεύματα, αναδύεται σταδιακά μια γενική στρατηγική για το πώς η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της σκοπεύουν να διεξάγουν αυτόν τον μακρύ πόλεμο».

Αφού αναφέρει το ζήτημα της οικονομίας, ως παράγοντα ενίσχυσης της άμυνας, η ανάλυση συνεχίζει:

«Στην πραγματικότητα, η επιστράτευση είναι το δεύτερο κύριο πρόβλημα για την Ουκρανία σε έναν μακρύ πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα, η εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει πολλαπλάσιο από αυτόν τον πόρο και ένα άλλο κύμα κινητοποίησης στη Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης όχι προς όφελος της Ουκρανίας.

»Τώρα οι αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν και να επεκτείνουν την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εισαγωγή ηλεκτρονικών κλητεύσεων, όπως στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά ακόμη και αυτό θα λύσει μόνο εν μέρει το πρόβλημα σε συνθήκες όπου ένας τεράστιος αριθμός υπόχρεων για στρατιωτική θητεία δεν θέλει να πάει στον πόλεμο, κρύβεται από την επιστράτευση και προσπαθεί να διαφύγει με κάθε μέσο.

»Επιπλέον, γενικά, δεν είναι πολύ σαφές πώς η ουκρανική κοινωνία, στην οποία υποσχέθηκε (σσ: Ο Ζελένσκι) πρόσφατα μια γρήγορη νίκη, θα είναι έτοιμη να αντέξει έναν μακρύ πόλεμο.

Υπάρχει ο κίνδυνος ότι όσο προχωρά ο πόλεμος, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει η κούραση και η απογοήτευση από τις ενέργειες των αρχών. Και ακόμη κι αν αυτό δεν οδηγήσει σε καμία μεγάλη εσωτερική αναταραχή, θα δημιουργήσει μια απειλή “παθητικής αποθάρρυνσης” της κοινωνίας, όταν οι άνθρωποι θα κρύβονται ακόμη περισσότερο από την επιστράτευση, θα εγκαταλείψουν τη χώρα, θα περιορίσουν τις επιχειρήσεις τους, θα αποσύρουν κεφάλαια κ.λπ., Κάτι που θα μπορούσε ήδη να έχει άμεσες συνέπειες για το μέτωπο (…).».

tvxs.gr