ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τόσα θα πάρουν μισθοφόροι Ουκρανοί για να πολεμήσουν τον στρατό του Πούτιν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 11η μέρα με τη Ρωσία να έχει εισβάλει σχεδόν από κάθε πλευρά της χώρας. Από τις πρώτες μέρες του πολέμου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γνωρίζοντας ότι η χώρα του υπολείπεται σε στρατό, έκανε έκκληση ακόμα και σε πολίτες άλλων χωρών να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 16 χιλιάδες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του. Κάποιοι από αυτούς πάνε εκεί για ιδεολογικούς λόγους, κάποιοι είναι ακόμα και οπαδοί ομάδων, ενώ κάποιοι το κάνουν για τα λεφτά.

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, υπάρχουν εταιρίες μισθοφόρων που προσλαμβάνουν άνδρες για να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό. Ο μισθός για να μπει κανείς σε μια τέτοια περιπέτεια που μπορεί να του κοστίσει τη ζωή του είναι πολύ καλός, καθώς φτάνει τα 60.000 δολάρια το μήνα. Δηλαδή 2.000 για κάθε μέρα που περνάει και μένει, βέβαια, ζωντανός…

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Για να μπορέσει κανείς να γίνει μισθοφόρος, θα πρέπει να τηρεί τα εξής προαπαιτούμενα:

  • Εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • Εκπαίδευση σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις
  • Γνώσεις των όπλων που χρησιμοποιούν οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
  • Εμπειρία σε επιχειρήσεις χωρίς υποστήριξη

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Όπως είναι λογικό, δημιουργούνται ερωτήματα σε σχέση με το ποιος πληρώνει τις εταιρίες μισθοφόρων για να πληρώσουν με τη σειρά τους… υπαλλήλους τους. Επίσης, μόλις μπουν στο πεδίο της μάχης, το ερώτημα είναι ποιος τους δίνει εντολές.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται και από την άλλη πλευρά, καθώς και η Ρωσία έχει τους δικούς της μισθόφορους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Wagner Group, το οποίο σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Times απέτυχε δύο φορές να σκοτώσει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζουμε  ότι πρόσφατα με ανάρτησή της στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook η ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα αναζητούσε μισθοφόρους – «εθελοντές» για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει στο κάλεσμα, αναζητά «ξένους πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στη Διεθνή Αμυντική Λεγεώνα της Ουκρανίας». Αναφέρει ακόμα ότι οι μισθοφόροι μπορούν «να βρουν τις απαραίτητες επαφές ξένων αποστολών της Ουκρανίας σε όλες τις χώρες όπου σχηματίζονται ξένες εθελοντικές μονάδες» και ότι «στους εθελοντές της Λεγεώνας των Ξένων παρέχεται πλήρης υποστήριξη και δεν χρειάζονται βίζα για να έρθουν στην Ουκρανία».

Βρετανοί στρατιώτες έγιναν «εθελοντές»…

Την ίδια ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη ότι «ένας μικρός αριθμός» Βρετανών στρατιωτών «δεν υπάκουσαν τις εντολές» και «μπορεί» να ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων.

Οι στρατιώτες έλειπαν χωρίς άδεια και μπορεί να πήγαν στην Ουκρανία «με προσωπική ιδιότητα», ανέφερε ο Στρατός.

«Τους ενθαρρύνουμε ενεργά και σθεναρά να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

"google ad"

Τυπικά, σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό της Βρετανίας απαγορεύεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία μέχρι νεωτέρας.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι σήματα και σύμβολα του βρετανικού στρατού ξηλώνονται από παλιές στολές για να ντυθούν οι εθελοντές.

Οι «εθελοντές» φασίστες…

Ταυτόχρονα, εκτός από επαγγελματίες μισθοφόρους που στέλνονται ή προετοιμάζονται να σταλούν στην Ουκρανία, υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διάφορες φασιστικές ομάδες ανά την Ευρώπη που έχουν εκπαιδευτεί το προηγούμενο διάστημα και βρίσκονται ήδη ή ετοιμάζονται να μεταβούν στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο που «έπαιξε» σε αρκετούς ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τις προηγούμενες ημέρες με Σουηδό ένστολο και ένοπλο «εθελοντή» που πολεμούσε με την ουκρανική πλευρά.

Ακόμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ren.tv» τον Σεπτέμβρη του 2014, δημιουργήθηκε ένας παραστρατιωτικός σχηματισμός σε Ουκρανία, Πολωνία και Λιθουανία. Η «ειρηνευτική ταξιαρχία» LITPOLUKRBRIG, όπως ονομαζόταν, αποτελούνταν από 3,8 χιλιάδες Πολωνούς στρατιώτες, 350 Λιθουανούς και 560 Ουκρανούς, σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Η ταξιαρχία μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα στο έδαφος τριών χωρών και οι Πολωνοί παραμένουν η κύρια δύναμη κρούσης σε αυτόν τον σχηματισμό.

Επίσης, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, νεοναζιστικές ομάδες προετοιμάζονταν για δράση πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Επιπλέον, τα ουκρανικά εθνικά τάγματα στελεχώνονταν προηγουμένως από ξένους, με υπηκόους της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Σλοβενίας και άλλων χωρών.

Φυσικά, η δράση παραστρατιωτικών ομάδων που αποτελούνται από μισθοφόρους και φασίστες δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Στις ΗΠΑ λειτουργούν εδώ και δεκαετίες εταιρείες «παροχής υπηρεσιών» μακελέματος διάφορων λαών ανά την υφήλιο και στις τάξεις τους δρα κάθε καρυδιάς φασιστικό καρύδι…

Ρωσία: Μισθοφόροι… «εθελοντές»

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης μισθοφόρων που αργότερα θα σταλούν στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο Κονασένκοφ, αρχικά προσλαμβάνονται από αμερικανικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, δηλαδή μισθοφορικών στρατών, όπως η «Academi», η οποία σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» έχει αδειοδότηση από τη CIA μέχρι και για εκτελέσεις στρατιωτικών αντιπάλων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου «ren.tv», η Πολωνία αποτελεί το σημείο από το οποίο οι μισθοφόροι «εθελοντές» εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος.

Ρωσία: Είναι στρατολογημένοι μισθοφόροι

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης μισθοφόρων που αργότερα θα σταλούν στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο Κονασένκοφ, αρχικά προσλαμβάνονται από αμερικανικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, δηλαδή μισθοφορικών στρατών, όπως η «Academi», η οποία σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» έχει αδειοδότηση από τη CIA μέχρι και για εκτελέσεις στρατιωτικών αντιπάλων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου «ren.tv», η Πολωνία αποτελεί το σημείο από το οποίο οι μισθοφόροι «εθελοντές» εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους συμβουλεύει να κάνουν διαθήκες εκ των προτέρων!

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε σοβαρά υπόψη το κάλεσμα του Ζελένσκι και έδωσε μερικές συμβουλές σε πολίτες που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα όσοι μεταβαίνουν σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης (εννοώντας την Ουκρανία) συμβουλεύονται να κάνουν διαθήκες εκ των προτέρων, να αφήσουν δείγματα DNA και ευχές «λόγω της κηδείας».

Εκτιμάται ότι 3.000 Αμερικανοί «εθελοντές» έχουν ζητήσει να μεταβούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Voice of America», πολλοί από τους οποίους είναι «βετεράνοι του Ιράκ» με προϋπηρεσία στις δολοφονίες σε βάρος άλλων λαών.

Επίσης, το ρεπορτάζ του ρωσικού μέσου αναφέρει ότι ήδη Βρετανοί πολίτες πολεμούν στο πλευρό του Κιέβου. Ανάμεσά τους και ο πρώην στρατιωτικός Σον Πίνερ. Ένα ρεπορτάζ του «Sky News» ανέφερε ότι στον Leon Dawson, ο οποίος πήγε στην Ουκρανία, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στο παρελθόν για τρομοκρατία.

in.gr, imerodromos.gr

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αποσύρεται η παρουσιάστρια της Νορβηγίας από την Eurovision – «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναξε μέσω Instagram

Η περσινή εκπρόσωπος της Νορβηγίας, Alessandra Mele, ανακοίνωσε πως δεν θα εμφανιστεί στον τελικό της…

4 hours ago

Ο Γάλλος σταρ σταματά την πρόβα της Eurovision σε διαμαρτυρία στο Ισραήλ – 15.000 διαδηλώνουν έξω από τον χώρο της εκδήλωσης

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision βρίσκεται σε αναταραχή μετά από μια σειρά σημαντικών κρίσεων που…

5 hours ago

Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: «Ζητώ εμπιστοσύνη για να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για καλύτερη ζωή»

Το Αρκαλοχώρι επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε περιοδεία του…

5 hours ago

Εβραίος επιζών του Ολοκαυτώματος: Η γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα δεν γίνεται στο όνομά μου! | Βίντεο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με έναν από τους τελευταίους εν ζωή εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος Stephen…

5 hours ago

Eurovision 2024: Ελλάδα, Ελβετία, Ιρλανδία δεν παρουσιάστηκαν στην παρέλαση των σημαιών!

Σε μια είδηση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής από την Eurovision 2024 η ολλανδική De Telegraaf αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και…

6 hours ago

Eurovision 2024: Ανάρτηση-ντροπή της Ισραηλινής τραγουδίστριας – Γελά και κοροϊδεύει τον πόλεμο στην Παλαιστίνη

Την ώρα που η EBU τάσσεται ξεκάθαρα κατά του αντιησραηλινού κύματος που έχει «σαρώσει» τη…

6 hours ago

This website uses cookies.