Ουκρανοί σαμποτέρ ανατίναξαν τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας στον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή του Χάρκοβο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 5 Ιουνίου, περίπου στις 21:00 ώρα Μόσχας, στην πόλη Μασιούτιβκα, στην περιοχή του Χάρκοβο, μια ουκρανική ομάδα σαμποτέρ βομβάρδισε τον αγωγό αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός», ανέφερε.
Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειχναν ένα σύννεφο αερίου να διαχέεται πάνω από μια δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, όπου στεγάζεται εκεί ένα αντλιοστάσιο για τον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός.
Η Μόσχα κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να σημειώνει ότι υπήρξαν τραυματίες μεταξύ αμάχων, τους παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια. Κανένας από τους Ρώσους στρατιωτικούς δεν τραυματίστηκε. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρειαστούν ένας έως τρεις μήνες για να επισκευαστεί ο κατεστραμμένος αγωγός.
Σημειώνεται ότι η αμωνία είναι εξαιρετικά τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό σε πνεύμονες, λαιμό, μύτη και μάτια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία ανθρώπων που ενδεχχομένως εκτεθούν σε αυτή.
«Αυτή τη στιγμή, τα υπολείμματα αμμωνίας από το ουκρανικό έδαφος αποστραγγίζονται μέσω των κατεστραμμένων τμημάτων του αγωγού», πρόσθεσε το υπουργείο.
Από την πλευρά του το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, ωστόσο φαίνεται πως έκανε διάκριση μεταξύ της έκρηξης στο φράγμα της Καχόβκα, καθώς δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό ήταν… «συνέπεια του πολέμου».
Ο αγωγός αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ σε πρώτο στάδιο τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 1979. Περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνοι πρώτων υλών διοχετεύονταν μέσω του αγωγού ετησίως. Η διέλευση διακόπηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο αγωγός αμμωνίας, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, μπορεί να είναι το κλειδί για την ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει τον αριθμό των πλοίων που επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο λιμάνι Πιβντένιι της Ουκρανίας κοντά στην Οδησσό στο πλαίσιο της συμφωνίας μέχρι την επανεκκίνηση του αγωγού.
Η ανησυχητική πιθανότητα μιας χημικής καταστροφής έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου το φράγμα Καχόβκα ανατινάχθηκε στη νότια Ουκρανία, ύστερα από μια σειρά εκρήξεων, βυθίζοντας 35 πόλεις και χωριά στη Χερσώνα. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, ξέμειναν από πόσιμο νερό και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εντωμεταξύ, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Μπέλγκοροντ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία βομβάρδισε και τη ρωσική μεθοριακή πόλη Σεμπέκινο με πυραύλους Grad, αλλά πως δεν υπήρξαν απώλειες.
Τόσο η πόλη Σεμπέκινο όσο και η ευρύτερη περιοχή Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την περιοχή Χάρκιβ της Ουκρανίας, έχουν βομβαρδιστεί κατ΄επανάληψη από τις δυνάμεις του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία.
Το Grad είναι ένα πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η χρήση του εναντίον περιοχών αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου από ακτιβιστές υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.