Εικόνες που σοκάρουν
Οι παραγωγοί της Θήβας προχώρησαν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση, για να εκφράσουν την αντίδρασή του στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ύπαρξη επικίνδυνων μετάλλων και άλλων επιβλαβών ουσιών στα προϊόντα της περιοχής και για να τονίσουν την αγνότητα, την καθαρότητα και την ποιότητα των όσων παράγουν.
Η αναμονή στην ουρά, η οποία με την ώρα μεγάλωνε, ξεπερνούσε τα 20 λεπτά, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης.
«Μοιράζουμε τα προϊόντα μας για να δείξουμε την αλήθεια. Τα προϊόντα μας είναι αγνά και υγιεινά και έχουν δυσφημισθεί χωρίς λόγο. Είναι ασφαλή και μπορούν οι πολίτες να τα τρώνε άφοβα» δήλωσαν οι αγρότες, επικαλούμενοι την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11 Φεβρουαρίου του 2001 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία βεβαιώνει ότι τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας (πατάτες, καρότα, λαχανικά κ.α.), βάσει σχετικών αναλύσεων που έγιναν είναι ασφαλή για κατανάλωση, όπως προβλέπεται στον κανονισμό 1881/2006.
Ο Βασίλης Κατσάρας, παραγωγός από τη Θήβα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μιλούν δήθεν για την ύπαρξη υπολειμμάτων βαρέων μετάλλων και εξασθενούς χρωμίου στα προϊόντα της Θήβας και σπέρνουν τον φόβο και τον πανικό στην κοινή γνώμη. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν την οικονομική μας καταστροφή για να αναγκαστούμε να πουλήσουμε τα χωράφια μας για ένα κομμάτι ψωμί. Εμείς κοιτάζουμε στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν σήμερα εδώ και τους λέμε ότι η μόνη αλήθεια είναι ότι τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας είναι αγνά και ασφαλή».
Ο Δημήτρης Μπεκρής, επίσης παραγωγός δήλωσε: «Είναι άδικο αυτό που γίνεται γιατί η μόλυνση του Ασωπού δεν μας επηρεάζει, καθώς είναι μακριά από τις παραγωγές μας και ούτως ή άλλως εμείς αρδεύουμε από ύδατα της περιοχής της Υλίκης». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί πολλοί αγρότες της Θήβας έκρυβαν την πηγή προέλευσης των προϊόντων τους και έλεγαν ότι είναι από άλλες περιοχές για να μπορέσουν να πουλήσουν».
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η προσέλευση του κόσμου ήταν πέραν του αναμενόμενου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος δήλωσε ότι πήραν τα προϊόντα γιατί ήταν δωρεάν, ενώ ορισμένοι είπαν ότι το έκαναν για να στηρίξουν τα προϊόντα της Θήβας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους αγρότες της περιοχής.
* Την διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην αγορά και προέρχονται από την περιοχή του Ασωπού δεν έχουν κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει καλύτερη ενεργοποίηση του ΕΦΕΤ για να απαντήσει με επιστημονική τεκμηρίωση στα θέματα που έχουν προκύψει.
Newsroom ΔΟΛ
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.