Της Πηνελόπης Ι. Ντουντουλάκη
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Λευτέρη Λαμπράκη “ΚΑΙΤΗ ΑΛΕΞΗ-Η Κυρία του Ραδιοφώνου” (έκδοση “Πυξίδα Της Πόλης-Chania Film Festival”, Χανιά 2023) ήταν μια οφειλόμενη έκφραση καθολικής αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς μιας προσωπικότητας που ταυτίστηκε με την πορεία και την ιστορία του ραδιοφώνου αλλά και την πολιτισμική διαδρομή του τόπου μας.
“…Είναι τόσο πολλές οι εκδηλώσεις που παρουσίασα, από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερο άκρο της Κρήτης. Κάθε μια μου έδωσε κάτι διαφορετικό και όλες μαζί συγκινητικές εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου.
Το ραδιόφωνο για μένα ήταν η ζωή μου. Μετά την οικογένειά μου, αυτό! Η επαφή μου με τον κόσμο κάνει το ταξίδι της ζωής ωραίο. Μπορώ να πω:
“Ευχαριστώ, Θεέ μου, που πέρασα καλά και θα το έκανα ξανά!”
Ζωή, Οικογένεια, Αγάπη, Ταξίδι. Καίριες λέξεις που σηματοδοτούν λίγες φράσεις ειπωμένες από την Καίτη Αλέξη, μεγάλη κυρία των ερτζιανών, ηγετική προσωπικότητα της ΕΡΑ Χανίων, Κοσμήτορα του Πολιτισμού.
Aπό το σπίτι της Χαλέπας, που είχε θέα στη θάλασσα, βρέθηκε η μικρούλα τότε Καίτη Βαρουδάκη στα Κεραμειά, καθώς έζησε τη μεγάλη ανατροπή ενός πολέμου. Ο πατέρας της είχε φύγει στο Μέτωπο, ενώ μετά τη λήξη της Μάχης της Κρήτης η σκοτεινιά της γερμανικής κατοχής έριχνε τον πυκνό και αποτρόπαιο ιστό της στις ψυχές των ανθρώπων. Ο θάνατος σημάδεψε κάθε οικογένεια του νησιού.
Αργότερα ήρθε η Απελευθέρωση και η επιστροφή στην πόλη των Χανιών. Μαθήτρια στην Δ΄Δημοτικού η Καίτη θα κληθεί να απαγγείλει το ποίημα “Είμαι ο Ερυθρός Σταυρός” σε μια επίσκεψη του τότε Υπεύθυνου του Ερυθρού Σταυρού για την Κρήτη. Αυτή η τιμητική επιλογή έδωσε την πρώτη ευκαιρία στη νεαρή μαθήτρια να ξεδιπλώσει το χάρισμα της φωνητικής και της ερμηνείας (απαγγελίας). Ήταν η αρχή. Λίγο αργότερα, μαθήτρια Γυμνασίου πια, είχε αποφασίσει ότι θέλει να ασχοληθεί με τον Πολιτισμό και, ειδικότερα, την υποκριτική Τέχνη. Ήθελε να γίνει η νέα Έλλη Λαμπέτη.
Θα μπορούσε, όπως είχε ήδη φανεί. Όμως η Kαίτη ήταν η monaxoκόρη δυο εξαιρετικών ανθρώπων και γονέων, κοντά στους οποίους θα επέλεγε να παραμείνει:
“…Η ζωή μας ήταν πάρα πολύ όμορφη. Είχα δυο υπέροχους γονείς,οι οποίοι μου έδωσαν πολλή αγάπη.Όταν έφυγαν από τη ζωή, μάταια έψαχνα να βρω να πω κάτι μεμπτό στα παιδιά μου για τους γονείς μου,για να απαλύνω την απώλειά τους, δεν έβρισκα κάτι… Η μεγάλη μου κόρη μου είχε πει: “Mαμά είσαι αχάριστη, τόσα παιδιά ψάχνουν να βρουν κάτι καλό στη ζωή τους και δεν το έχουν. Εσύ πήρες αγάπη πλέρια.Να πονέσεις μαμά! Να πονέσεις!”.
Η αναδρομική ματιά έχει πάντοτε ιδιαίτερη αξία. Είναι η ματιά του απολογισμού και της αποτίμησης. Έχει αξία σε κάθε στιγμή του κύκλου της ζωής, τόσο αν πρόκειται για ματιά του προσώπου προς τη διαδρομή του εαυτού, όσο και όταν πρόκειται για ματιά των άλλων προς την πορεία ζωής ενός προσώπου. Όταν το πρόσωπο αντιστοιχεί σε προσωπικότητα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει επιδράσει στο περιβάλλον,εν προκειμένω στον κοινωνικό περίγυρο, η αναδρομική ματιά είναι επιβεβλημένη.
Η Καίτη Αλέξη είναι μια προσωπικότητα των Χανιών (και όχι μόνο) που διακρίθηκε και διακρίνεται για την εύλογη και αυτόφωτη λάμψη της. Συγκροτημένη, συγκρατημένη και παράλληλα ενθουσιώδης, ειλικρινής, με έμφυτη ευγένεια, ενσυναίσθηση, άριστο χειρισμό του λόγου (γεγονός για το οποίο προϋπόθεση είναι η σε βάθος γνώση της ελληνικής γλώσσας) και συμπεριφορική καλαισθησία.
Πρόσφερε και προσφέρει πάντοτε μεγαλόψυχα, ακούραστα, με τον ίδιο νεανικό ενθουσιασμό, στον χώρο του Πολιτισμού, σε όποια εκδήλωση ήθελε ζητηθεί η βοήθειά της. Απαρνήθηκε σημαντικές ευκαιρίες καριέρας χάριν της οικογενειακής θαλπωρής, από την οποία δεν διανοήθηκε να αποκοπεί. Έλαβε και έδωσε αγάπη, στοργή, ενσυναίσθηση.
Από νωρίς της δόθηκε να “βγαίνει μπροστά”. Ήθελε να μαθαίνει, ήθελε να ξεχωρίζει, ήθελε να ακολουθήσει τη μοναδικότητα των ονείρων της. Τα χρόνια ήταν δύσκολα.οι συνθήκες συχνά αντίξοες, ωστόσο η θέληση και η συγκρότηση της νεαρής Καίτης Βαρουδάκη, που είχε ήδη ξεχωρίσει από τα πρώτα μαθητικά χρόνια της, συγκεράστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το 1952, η δεκαοκτάχρονη Καίτη συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκφωνήτριας στον Περιφερειακό Ραδιοφωνικό Σταθμό Χανίων. Υπέυθυνος και Πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού ήταν ο αρχιεκφωνητής του Ε.Ι.Ρ. Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, καθηγητής Ορθοφωνίας στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου:
“…Οι κριτές δεν γνώριζαν καν το όνομά μου. Ούτε με είχαν δει. Μόνο με άκουσαν να εκφωνώ μέσω μεγαφώνων τα κείμενα που μου είχαν δοθεί, όπως άκουσαν και τις υπόλοιπες υποψήφιες…”
Πρώτευσε στον διαγωνισμό, και αυτός ήταν ο πρώτος μεγάλος θρίαμβος στην καριέρα της:
“…Τι δοκιμασία κι αυτή! Είχα παραλύσει από την αγωνία καθώς βγαίνανε τα αποτελέσματα. Ήταν η πρώτη και ίσως η πιο έντονη εμπειρία στη ραδιοφωνική μου διαδρομή. Έπαθα μια ζάλη. Ήθελα να φύγω, να τρέξω στους γονείς μου, να τους πω τα νέα…”.
Μια σπουδαία σταδιοδρομία ξεκίνησε και αναπτύχθηκε μέσα στα γεωγραφικά πλαίσια του νομού, αργότερα και όλης της Κρήτης. Ύστερα ήρθε ο Γιάννης Αλέξης, με τον οποίο έμελλε να πορευτούν στη ζωή και να δημιουργήσουν μια αγαπημένη και υποδειγματική οικογένεια: “Ο Τζώνης μου, ο υπέροχος σύζυγός μου…”
Ήθελε να προχωρά και αυτό έπραξε, με ακατάπαυστο μόχθο και πολλή αφοσίωση. Πρώτα η οικογένεια, μετά το ραδιόφωνο. Η ζωή κύλησε γεμάτη ανθισμένα χαμόγελα, μελωδικούς ήχους, αρμονία συναισθημάτων. Με αυτές τις αποσκευές πορεύτηκε και πορεύεται η Καίτη Αλέξη στη ζωή, πάντοτε άνθρωπος της προσφοράς, ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, χαρισματική παρουσία, λαμπερή προσωπικότητα και εμβληματική φωνή.
Η ώρα της αποτίμησης. Ο απολογισμός:
“…Αν σήμερα ήμουν μια κοπέλλα είκοσι χρονών, δεν θα με σταματούσε ρτίποτα! Αλλά, μεγάλωσα σε μια άλλη εποχή, που δεν μπορούσα να διανοηθώ να στενοχωρήσω ή να παρακούσω τους δικούς μου…Έζησα ευτυχισμένη, έκαμα δύο κόρες, τη Μαρικίτα μου,που υπήρξε και τηλεπαρουσιάστρια στην ΕΡΤ2 και τη Ρενάτα μου, γνωστή από την εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κρήτης “Σήμερα και Αύριο”. Αργότερα, σπούδασε στο Λονδίνο, ασχολήθηκε με το επαγγελματικό μακιγιάζ και σήμερα εργάζεται στην κρατική τηλεόραση. Η Μαρικίτα παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Λίτσα, ναύαρχο, επίτιμο αρχηγό του Στόλου και έκανε ένα γιο, τον Αναστάση, ο οποίος τέλειωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Πληροφορικής…”
Τι κι αν διαβαίνουν τα χρόνια; Η Καίτη Αλέξη πάντοτε θα χαμογελά ανάμεσα στις συμμαθήτριές της με τις μπλε ποδιές σε κάποιο κατάσπαρτο από μαργαρίτες λιβάδι, θα χορεύει και θα χαίρεται τον ήλιο. Ή, θα αγναντεύει τη Σούδα από την αυλή του Ραδιοφωνικού Σταθμού, παρέα με τον αγαπημένο της Γιάννη. Ή, θα στολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της, ενώ από το ραδιόφωνο θα εκπέμπεται η βελούδινη ευστάθεια της εκφώνησης:
“Εδώ Χανιά…”
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.