Εκδήλωση στα Χανιά με θέμα την Εκχώρηση Δημόσιας Περιουσίας στο Πρόγραμμα HELIOS
Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Συνέλευση των κατοίκων του Ακρωτηρίου, το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανοποιημένων Α.Π.Ε. και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, ομάδες και επιτροπές πολιτών από το Σέλινο, τα Σφακιά, η Σπίθα Αποκόρωνα, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Χανίων, ο επικεφαλής του Συνδυασμού Δήμος Ενεργών Πολιτών των Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο πρώην Δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κουκουράκης, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από όλες τις συνελεύσεις γειτονιών των Χανίων, της Επιτροπής Πολιτών ενάντια στα χαράτσια και πολλοί πολίτες.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στη σύνταξη ενός Ψηφίσματος το οποίο απευθύνεται στο σύνολο των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, καλώντας τους να μην εκχωρήσουν ούτε τετραγωνικό μέτρο Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας στο Πρόγραμμα Helios. Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων συμφώνησε στη δημιουργία επιτροπής που θα αναλάβει την ενημέρωση των κατοίκων όλων των περιοχών που εντάσσονται στα σχέδια εκχώρησης τους από τις Δημοτικές Αρχές στο Ηλιος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με παρουσίες στα Δημοτικά Συμβούλια όπου θα συζητηθούν οι εκχωρήσεις εκτάσεων. Το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELIOS
Οι φορείς και οι πολίτες που συγκεντρωθήκαμε τη Δευτέρα 16 Γενάρη στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, αφού συζητήσαμε για το πρόγραμμα Helios και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εφαρμογή του για το φυσικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία και κοινωνία, ομόφωνα διακηρύσσουμε ότι δεν διαθέτουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημοτικής έκτασης γι’ αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους και μόνιμης εποπτείας της χώρας που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στις 26/10/2011. Είμαστε ενάντια στο νέο μονόδρομο της αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνει το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθώντας την δημιουργία αποικιακού τύπου Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Χώρα μας.
Επίσης, καλούμε σε συντονισμό δράσης τους Δήμους, την αιρετή περιφέρεια και φορείς της περιοχής μας και της Κρήτης γενικότερα ώστε η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να γίνει υπέρ των πολιτών, χωρίς επιζήμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων ή ντόπιων. Συνακόλουθα, ζητάμε από τα δημοτικά συμβούλια να απορρίψουν το μαζικό, βιομηχανικού τύπου μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ και να ενθαρρύνουν δράσεις μικρής κλίμακας, εναρμονισμένες με το περιβάλλον.
Συντονιστική επιτροπή Συνέλευσης κατοίκων του Ακρωτηρίου
Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανοποιημένων ΑΠΕ
Οικολογική Πρωτοβουλία
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
Δημοτική Κίνηση Πανσελινιώτικη Συνεργασία
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Χανίων
Σπίθα Αποκορώνου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δημοσιογράφος Γιώργος Γυπάκης αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα εξέλιξη του προγράμματος και στην πολιτική του διάσταση συσχετίζοντάς το με την υλοποίηση του μνημονίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «το Πρόγραμμα Helios, είναι η εφαρμογή της νεοκατοχικής συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που γίνεται με το πρόσχημα της “σωτήριας επένδυσης” κυρίως από Γερμανούς στον τομέα της εκμετάλλευσης της Ηλιακής Ενέργειας με τη δημιουργία γιγαντιαίων φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παράγουν το ρεύμα και θα το στέλνουν στην Ευρώπη. Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση των εκτάσεων χωρίς αντίτιμο – ένταντι της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων, την εκχώρηση δηλαδή εθνικού εδάφους στους επενδυτές οι οποίοι θα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα σ’ αυτό, αλλά δεν προβλέπει κανένα κέρδος για το ελληνικό κράτος, και παρά τα όσα λέγονται, δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε καν για θέσεις εργασίας σε Ελληνες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πληροφορία ότι η εφαρμογή του «Ήλιος» θα γίνει με τη μέθοδο των ειδικών ζωνών. Δηλαδή με πολύ χαμηλές αμοιβές εργασίας, και χωρίς εργασιακές και ασφαλιστικές καλύψεις για τους απασχολούμενους.»
Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Γυπάκης «η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή το ότι βρέθηκαν Δήμαρχοι στην Κρήτη οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου να “προσφέρουν” δημοτικές εκτάσεις για το πρόγραμμα, για κάποια αόριστα ανταποδοτικά ωφέλη. Εκτοτε, ξεκίνησε μια διαδικασία επιλογής εκτάσεων, τις περισσότερες φορές κρυφά από τους πολίτες ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Δυστυχώς, ένας από τους Δημάρχους που αμέσως ανταποκρίθηκαν είναι και ο Δήμαρχος Χανίων που ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να προτείνουν ανάλογα δημοτικά οικόπεδα. Χωρίς να ερωτηθεί κανένας αιρετός παράγοντας από τις περιαστικές δημοτικές ενότητες από τις τεχνικές υπηρεσίες επιλέχθηκαν εκτάσεις 20.500 στρεμμάτων να προταθούν, στο Ακρωτήρι, τα Κεραμιά και το Θέρισο, από τις οποίες πιθανόν να επιλεγεί μία.Μετά από όλα αυτά είναι χρέος κάθε κινήματος και κάθε μεμονωμένου έλληνα πολίτη και κάθε Κρητικού να αντιδράσει και να μην επιτρέψει να ξεκινήσει η εκχώρηση ούτε μίας σπιθαμής από την κρητική και την ελληνική γη στο Helios, καθώς αυτό θα ανοίξει την όρεξη στους τοκογλύφους δανειστές της κυβέρνησης, για περισσότερες εθνικές διεκδικήσεις.»
Από την πλευρά της η Αρχιτέκτονας Μηχανικός Βάννα Σφακιανάκη, αναφέρθηκε στη γαιοπολιτική διάσταση των ενεργειακών σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αγοράς, με βάση την αρχή ότι η ενέργεια δεν πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό αλλά εμπόρευμα. Όπως είπε «η αντίληψη αυτή οδηγεί στις ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας, τις κάνει αντικείμενο παραγωγής κέρδους και δημιουργεί εξαρτήσεις στον τομέα της ενέργειας από ισχυρά κέντρα που ασκούν πολιτική και παίρνουν τις αποφάσεις. Το όλο σκηνικό διαστρέφει την ίδια την έννοια των ΑΠΕ, τις μετατρέπει σε Β-ΑΠΕ, τις μετατοπίζει από το πεδίο της συμμετοχής και της ευθύνης του καθενός και της υπηρέτησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε πεδίο μιας επιχειρηματικότητας που καταλήγει να είναι αυτοσκοπός και που εκτοπίζει τις ίδιες τις παραγωγικές δραστηριότητες που θα έπρεπε να υπηρετήσει.
Αναφέρθηκε επίσης «στον εναρμονισμό της Ελλάδας στα σχέδια της ενεργειακής αγοράς με αφετηρία το 2001, όταν νομοθετικά ρυθμίστηκε η καταστρατήγηση της δασικής νομοθεσίας και στη συνέχεια με μια σειρά από νομοθετήματα λογικής fast trak που ακυρώνουν το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.»
Επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα “Ήλιος” έρχεται σήμερα σαν μια “φυσική” όσο και ακραία εξέλιξη της πρακτικής αυτής για τις ΑΠΕ, που γίνεται ακόμα πιο αποκρουστική όταν συνδυάζεται με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για τις παραμέτρους υλοποίησης ενός προγράμματος, που φαίνεται ότι όχι μόνο δε θα οφελήσει τη χώρα μας, αλλά που θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με πολλούς τρόπους, αρχίζοντας από τη γη μας και φτάνοντας μέχρι τους λογαρισμούς της ΔΕΗ.
Τέλος η κ. Σφακιανάκη παρουσίασε τους στόχους και τη δράση του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανοποιημένων Α.Π.Ε., «που από την πρώτη στιγμή συγκρότησής του κάλεσε τους Δημάρχους της Κρήτης να μην υποδείξουν κανένα χώρο για εγκατάσταση του προγράμματος Ήλιος.»
Εντυπωσιακή ήταν η ομοφωνία ολων όσων συμμετείχαν, στο ότι το Πρόγραμμα Ηλιος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Η ευρεία συμμετοχή από πλευράς φορέων βοήθησε στον συγκερασμό της αντιμνημονιακής με την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος των βιομηχανοποιημένων Α.Π.Ε. για την οποία έγιναν εκτενείς παρεμβάσεις.
Ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Φώτης Ποντικάκης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύει για το περιβάλλον και τους λαούς η φρενήρης αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών, έθιξε την περιβαλλοντική διάσταση των βιομηχανοποιημένων ΑΠΕ και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών τονίζοντας ότι «το μικρό είναι όμορφο. Εμείς προτείνουμε μια αποκεντρωμένη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα λειτουργούν υπέρ των τοπικών κοινωνιών και θα ελέγχονται από αυτές. Οι λαϊκές συνελεύσεις των περιοχών όπου γίνονται αυτές οι μονάδες θα πρέπει να δίνουν οι ίδιες την άδεια για την εγκατάστασή τους».
Οι ομάδες πολιτών που αγωνίζονται στο Σέλινο και τα Σφακιά κατά των εγκαταστάσεων αυτών μετέφεραν την εμπειρία τους για τις μεθόδους που ακολουθούν οι μεγάλες εταιρείες και για τους αγώνες που δίνουν οι ίδιοι προστατεύοντας το περιβάλλον και τις περιουσίες τους.
Την έντονη αντίθεσή του προς το Ηλιος και κάθε προσπάθεια εκχώρησης της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας της Κρήτης προς όφελος ξένων συμφερόντων εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Σπίθας Αποκορώνου ο οποίος τόνισε πως η Κρήτη δεν ξεπουλιέται, ενώ στον κίνδυνο απόλυτης εξαθλίωσης των κατοίκων των περιοχών όπου θα εφαρμοστούν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με τις οποίες προωθείται το Ηλιος ανέλυσε ο εκπρόσωπος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου.
Την αντίθεσή του ως προς την υλοποίηση του Ηλιος όσο και ως προς τις βιομηχανοποιημένες ΑΠΕ που τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας, εξέφρασε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού Δήμος Ενεργών Πολιτών Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Υπέρ της αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας με την υλοποίηση από τους ίδιους τους Δήμους με την ίδρυση Α.Ε. εγκαταστάσεων ΑΠΕ, τάχθηκε ο πρώην Δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κουκουράκης.
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.