ΚΟΣΜΟΣ

«Ούτε οι κατσαρίδες δεν θα επιβιώσουν» – Το Ιράν εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ με ηλεκτρομαγνητικά όπλα

Το Ιράν προμήθευσε τη Χεζμπολάχ και άλλες ιρανικές δυνάμεις με ηλεκτρομαγνητικά όπλα, τα οποία μπορούν να απενεργοποιήσουν τα συστήματα επικοινωνίας και να κλείσουν τα ραντάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Κουβέιτ Al-Jarida.

«Σκεφτείτε την αναλογία της δεκαετίας του ’60, η οποία περιγράφει ότι σε μια πυρηνική έκρηξη, μόνο οι κατσαρίδες θα επιζούσαν. Στο ίδιο πνεύμα, σε μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση, οι «κατσαρίδες» (παρατσούκλι για ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε ηλεκτρικά κυκλώματα) δεν θα επιβιώσουν αυτή τη φορά. Θα επηρεάσει όλους μας στην καθημερινή μας ζωή και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Rotem Mey-Tal, Διευθύνων Σύμβουλος της Asgard Systems και ειδικός σε στρατιωτικά όπλα από το Ισραήλ.

Η Asgard Systems είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει στρατιωτική τεχνολογία για την αμυντική βιομηχανία και ο Rotem Mey-Tal έκανε αυτά τα σχόλια μιλώντας στην «The Jerusalem Post».

Οι Φρουροί της Επανάστασης προμηθεύουν τη Χεζμπολάχ με προηγμένες βόμβες;

Ιρανική πηγή ισχυρίζεται ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) προμήθευσε πρόσφατα τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου με ένα φορτίο «ποιοτικών όπλων» καθώς η ένοπλη ομάδα φέρεται να προετοιμάζεται για εισβολή στις περιοχές της Γαλιλαίας και των Υψωμάτων του Γκολάν του Ισραήλ.

Μέσα ενηνέρωσης αναφέρουν ότι αυτά τα όπλα, τα οποία περιλαμβάνουν βόμβες, έχουν σχεδιαστεί για να διακόπτουν ολόκληρα ηλεκτρονικά δίκτυα με αποτελέσματα παρόμοια με πυρηνικά χτυπήματα. Μερικές από αυτές τις βόμβες μπορούν να εκτοξευθούν από σταθερές πλατφόρμες, ενώ άλλες μπορούν να προσαρτηθούν σε drones για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτές οι βόμβες «θα μπορούσαν να καταστρέψουν όλα τα συστήματα επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας», μέσα σε λίγα λεπτά από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ.

Τι είναι ο Ηλεκτρομαγνητικός Μηχανισμός;

Πρόκειται για όπλα που χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να διαταράξουν ή να καταστρέψουν ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτές οι συσκευές απελευθερώνουν έντονες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να βλάψουν ή να απενεργοποιήσουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τα δίκτυα επικοινωνίας.

Η επίδρασή τους μπορεί να είναι εκτεταμένη, προκαλώντας δυνητικά αστοχίες σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματα επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εκρηκτικά, τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα δεν προκαλούν σωματικές βλάβες μέσω εκρήξεων ή θραυσμάτων. Αντίθετα, παράγουν αποτελέσματα παρόμοια με έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP) από μια πυρηνική έκρηξη αλλά χωρίς τη συνοδευτική πυρηνική ακτινοβολία ή φυσική καταστροφή.

Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα τεράστιο, στοχευμένο ηλεκτρικό κύμα που επηρεάζει μια ευρεία περιοχή. Αυτό το κύμα θα μπορούσε να καταστήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές μη λειτουργικές, να διαταράξει τη διανομή ρεύματος και να παρεμποδίσει τις επικοινωνίες, οδηγώντας σε σημαντική κοινωνική αναστάτωση.

Οι πιθανοί στόχοι επιθέσεων ηλεκτρομαγνητικών πυρομαχικών περιλαμβάνουν στρατιωτικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, μη στρατιωτικές υποδομές (όπως δίκτυα ισχύος και τηλεπικοινωνίες), οχήματα με ηλεκτρονικά συστήματα και κέντρα δεδομένων ή δίκτυα υπολογιστών.

Κλιμάκωση από την Χεζμπολάχ και οι πιθανοί στόχοι

Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ συνεχίζει να απειλεί με έναν «πλήρους κλίμακας πόλεμο» πραγματοποιώντας σποραδικές αεροπορικές επιθέσεις στις παραμεθόριες περιοχές του Ισραήλ.

Αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται από την εισβολή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στη Γάζα, η οποία ακολούθησε την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2024. Η Χεζμπολάχ φέρεται να ετοιμάζεται να εισβάλει στα υψώματα του Γκολάν που ελέγχονται από το Ισραήλ, που βρίσκονται στα σύνορα με την Ιορδανία και τον Λίβανο, και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ηλεκτρομαγνητικών παλμών (EMP) κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης.

Ο Rotem Mey-Tal παρέθεσε μερικά σενάρια σχετικά με τους πιθανούς στόχους για αυτά τα όπλα, λέγοντας: «Υποψιάζομαι ότι η απειλή επικεντρώνεται περισσότερο σε βάσεις, στρατηγικές εγκαταστάσεις, συστήματα αφαλάτωσης και το ισραηλινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να πούμε με ακρίβεια, καθώς ένα τέτοιο όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην ιστορία, επομένως δεν υπάρχουν πηγές ή αναφορές για να μάθουμε».

Η Χεζμπολάχ προσπάθησε κυρίως να επιδείξει την ικανότητά της να αναπτύσσει πυρομαχικά που εκτοξεύονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Jerusalem Post, αυτές οι προσπάθειες ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές, καθώς η μαχητική ομάδα κατάφερε μόνο να χρησιμοποιήσει drones καμικάζι.

Επίθεση της Χεζμπολάχ με drones στο Ισραήλ – Πληροφορίες για τραυματίες

Ενώ αναμένεται και επίθεση από το Ιράν, πολλαπλές προειδοποιήσεις για επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έγιναν στη Ναχαρίγια και την Άκρα στη Δυτική Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ μετά το μεσημέρι της Τρίτης

Συναγερμοί ακούστηκαν επίσης στα κιμπούτζ Lochamei HaGetaot, Evron και Regba. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στη βόρεια πόλη Μαζρα’ά στη Δυτική Γαλιλαία, ο ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στο βόρειο Ισραήλ που προκάλεσε θύματα. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση είπε ότι έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο αρχηγείο της ισραηλινής ταξιαρχίας Golani, μιας ταξιαρχίας πεζικού και το αρχηγείο της μονάδας Egoz, μιας επίλεκτης μονάδας καταδρομέων, που βρίσκεται στους στρατώνες Shraga κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Οι επιθέσεις «χτύπησαν με ακρίβεια τους στόχους τους και είχαν απώλειες», είπε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι η απάντησή της για τη δολοφονία του Φουντ Σουκρ, ανώτερου στρατιωτικού διοικητή, σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα «δεν έχει έρθει ακόμη».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, κατά τη σύσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, η εκτίμηση της Ουάσινγκτον είναι ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ θα εκδηλωθεί σε δύο φάσεις μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα: η μία από το Ιράν και η άλλη από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

3 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

3 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

4 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

4 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

4 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

6 hours ago

This website uses cookies.