Σε καθημερινό Γολγοθά εξελίσσεται η προσπάθεια να βρεθούν ράμματα στα χειρουργεία του Βενιζελείου και πολλές φορές και στου ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα χειρουργεία.
Οι γιατροί του Βενιζελείου αναγκάζονται να ψάχνουν ράμματα από κλινική σε κλινική ή ακόμα και να δανείζονται από το ΠΑΓΝΗ (εφόσον βέβαια και εκεί υπάρχουν) προκειμένου να κάνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Και όλα αυτά γιατί από το 2010 εκκρεμεί διαγωνισμός για την προμήθεια ραμμάτων που δεν έχει τελεσφορήσει καθώς το νομικό πλαίσιο που τον διέπει είναι τόσο περίπλοκο και χρονοβόρο με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην μπορεί να γίνει η προμήθεια των ραμμάτων και όχι μόνο.
Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης, υπάρχουν συνεχιζόμενες προσφυγές και ενστάσεις από τις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν ράμματα.
«Αναγκαζόμαστε να κάνουμε εξωσυμβατικά αιτήματα για να βρεθούν τα ράμματα» επισημαίνει ο κ.Κωστάκης ο οποίος τονίζει ότι ο νομοθετικό πλαίσιο προκήρυξης των διαγωνισμών θα πρέπει να μπει σε άλλη βάση και πλαίσιο και να προστατεύει τον ασθενή και τον χρήστη (στην προκειμένη περίπτωση τους γιατρούς) και όχι τις εταιρείες.
«Τώρα η υφιστάμενη νομοθεσία προστατεύει τις εταιρείες γιατί ορίζει ότι οποιαδήποτε από αυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό μπορεί να κάνει ενστάσεις μέχρι να επιτύχει αυτό που θέλει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο διαγωνισμός λοιπόν δεν προχωρά εδώ και επτά χρόνια ενώ και τα στοκ σε ράμματα έχουν τελειώσει. Η κατάσταση είναι απογοητευτική και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η τακτική», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ελλείψεις παρουσιάζονται και σε πλέγματα που χρησιμοποιούνται σε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις.
Βγήκαν πάλι τα ράντζα στο Βενιζέλειο
Στο μεταξύ, οι εποχικές ιώσεις και οι παθολογικές λοιμώξεις γέμισαν και πάλι τα νοσοκομεία με ασθενείς. Λόγω της αυξημένης προσέλευσης, δεν υπάρχουν κρεβάτια στις Παθολογικές κλινικές του Βενιζελείου και στην Πνευμονολογική ούτε για δείγμα με αποτέλεσμα τα ράντζα να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στο νοσοκομείο.