Ο “Αποξυόμενος της Κροατίας”

Μουσείο του Λούβρου / 23 Νοεμβρίου 2012 – 25 Φεβρουάριου 2013 | Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας» παρουσιάζεται στο Musée du Louvre ως μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ « Αυτή είναι η Κροατία »  («Croatie, la voice») που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γαλλία για την τιμώμενη χώρα της Κροατίας.

Στα 1996, ένας Βέλγος τουρίστας μη-επαγγελματίας δύτης βρήκε ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα στον πυθμένα του κροατικού νησιού Lošinj στην Αδριατική Θάλασσα στα 45 μέτρα βάθος. Χάρη στην εξαιρετικά καλή του κατάσταση Κροάτες αρχαιολόγοι και συντηρητές το ανέσυραν και αποκατέστησαν. Το άγαλμα αυτό θεωρείται ελληνιστικό ή ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαιότερου χάλκινου από δεύτερο μισό ή τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα σπάνια δείγματα χάλκινων αγαλμάτων αυτών των αιώνων. Από τον 6ο αιώνα οι Έλληνες είχαν μάθει να επεξεργάζονται τον «μπρούτζο» – ένα μίγμα καθαρού χαλκού με κασσίτερο – αλλά και τις τεχνικές για να κατασκευάζουν τα αγάλματα τους. Τα περισσότερα, όμως, από τα οποία υμνήθηκαν από αρχαίους συγγραφείς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το χρόνο, μιας και ο μπρούτζος αυτός των αγαλμάτων χρησίμευε για να κατασκευαστούν πιάτα, όπλα, διάφορα εργαλεία και νομίσματα.

Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας έχει ύψος 192 εκ., με ιδιαίτερα κόκκινα χείλη και θηλές. Το άγαλμα αναπαριστά έναν αθλητή «αποξυόμενο», δηλαδή, τον αθλητή την ώρα που αφαιρεί από το σώμα του το λάδι και την άμμο με μία μικρή μεταλλική ταινιωτή κυρτή λεπίδα, την στλεγγίδα, η όποια δεν σώζεται.

Στο λινκ, βίντεο από την παρουσίαση του αγάλματος στο γαλλικό κοινό:  http://croatielavoici.com/?p=84

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για…

4 hours ago

Το δημογραφικό, η υπογεννητικότητα και η «μικρότερη» Ελλάδα – Τα απογοητευτικά στοιχεία για το μέλλον

Το δημογραφικό απασχολεί την Ελλάδα και αναμένεται να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα περισσότερο τα επόμενα…

4 hours ago

Ερντογάν: Όπως η ανθρωπότητα σταμάτησε τον Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και τον Νετανιάχου

Το μήνυμα ότι «το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που…

4 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκοψε πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με αξιόλογη…

5 hours ago

Στο Κίεβο ο CEO των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών…

5 hours ago

FT: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Νοέμβριο το Pfizergate

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ακρόαση για την υπόθεση σχετικά με τον χειρισμό της…

5 hours ago

This website uses cookies.