Ο “Αποξυόμενος της Κροατίας”

Μουσείο του Λούβρου / 23 Νοεμβρίου 2012 – 25 Φεβρουάριου 2013 | Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας» παρουσιάζεται στο Musée du Louvre ως μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ « Αυτή είναι η Κροατία »  («Croatie, la voice») που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γαλλία για την τιμώμενη χώρα της Κροατίας.

Στα 1996, ένας Βέλγος τουρίστας μη-επαγγελματίας δύτης βρήκε ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα στον πυθμένα του κροατικού νησιού Lošinj στην Αδριατική Θάλασσα στα 45 μέτρα βάθος. Χάρη στην εξαιρετικά καλή του κατάσταση Κροάτες αρχαιολόγοι και συντηρητές το ανέσυραν και αποκατέστησαν. Το άγαλμα αυτό θεωρείται ελληνιστικό ή ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαιότερου χάλκινου από δεύτερο μισό ή τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα σπάνια δείγματα χάλκινων αγαλμάτων αυτών των αιώνων. Από τον 6ο αιώνα οι Έλληνες είχαν μάθει να επεξεργάζονται τον «μπρούτζο» – ένα μίγμα καθαρού χαλκού με κασσίτερο – αλλά και τις τεχνικές για να κατασκευάζουν τα αγάλματα τους. Τα περισσότερα, όμως, από τα οποία υμνήθηκαν από αρχαίους συγγραφείς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το χρόνο, μιας και ο μπρούτζος αυτός των αγαλμάτων χρησίμευε για να κατασκευαστούν πιάτα, όπλα, διάφορα εργαλεία και νομίσματα.

Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας έχει ύψος 192 εκ., με ιδιαίτερα κόκκινα χείλη και θηλές. Το άγαλμα αναπαριστά έναν αθλητή «αποξυόμενο», δηλαδή, τον αθλητή την ώρα που αφαιρεί από το σώμα του το λάδι και την άμμο με μία μικρή μεταλλική ταινιωτή κυρτή λεπίδα, την στλεγγίδα, η όποια δεν σώζεται.

Στο λινκ, βίντεο από την παρουσίαση του αγάλματος στο γαλλικό κοινό:  http://croatielavoici.com/?p=84

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…

7 hours ago

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η OpenAI κινείται για να γίνει κερδοσκοπική εταιρεία

Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…

7 hours ago

Αναβολή της “Νύχτας των Ευχών” στον Δήμο Κισσάμου λόγω καιρού

Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…

7 hours ago

3 μέρες έμεινε η σωρός ναυγού στη Γαύδο λόγω κακοκαιρίας

Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…

7 hours ago

Λήξη διαμαρτυρίας κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1» στα Χανιά

Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…

7 hours ago

60 κρατούμενοι στις φυλακές Αγυιάς αρνούνται να μπουν στα κελιά τους – Δίπλα τους μερίδα των σωφρωνιστικών υπαλλήλων

Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…

8 hours ago

This website uses cookies.