Του Σπύρου Δαράκη *
Είναι το τρίτο κατά σειρά από τα έξι παιδιά του Νικολάου και της Ειρήνης Πιμπλή. Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, γεννήθηκε το 1919 στα Χανιά. Τόπος καταγωγής του πατέρα του τα Θεοδωριανά της επαρχίας Κισσάμου. Όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΤΥΠΟΥ Α’ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ, στις 5 Νοεμβρίου του 1938 κατετάγη στην 1η τάξη της Σχολής Ευελπίδων. Στις 29 Οκτώβρη του 1940 ονομάστηκε Μόνιμος Ανθ/γος Πυροβολικού. Στις 14 Δεκεμβρίου ορκίστηκε. Στις 17 Ιουλίου 1944 εξετελέσθη εις θέσιν Παρηγοριά Χανίων, σύμφωνα με το πιστοπ. Τύπου Α’ Απόφαση 12463/46/Υ.Σ. Δ/νσης Απωλειών. Η δε Δ/νση Ιστορίας Στρατού αναφέρει τόπο ταφής ‘’Άγνωστος’’.
Ο Ανθυπολοχαγός Μανώλης Πιμπλής βγαλμένος από τα σπλάχνα του λαού, τίμιος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, στάθηκε με την δράση του και την πίστη του στον απελευθερωτικό αγώνα ένας ψυχωμένος αγωνιστής και ένας αγνός πατριώτης. Στο έπος της Αλβανίας ως νεαρός Αξιωματικός έπραξε το καθήκον του και δεν παρέδωσε τα πυροβόλα της Μονάδας του, προτίμησε να τα ρίξει στον ποταμό Λούρο παρά να πέσουν στα χέρια του εχθρού. Στην Μάχη της Κρήτηςπολέμησε ηρωικά στην περιοχή Γαλατά – Αλικιανού.
Το 1942 πιστεύοντας στην ειλικρίνεια των συμμάχων δέχτηκε την ευθύνη της συμμαχικής κατασκοπείας. Με το δίκτυο ασυρμάτων έστελνε καθοριστικής σημασίας μηνύματα και πληροφορίες στο Συμ/ κοΣτρατηγείο. Δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτό. Χτύπαγε τους Γερμανούς όπου το καλούσε η ανάγκη. Είχε δώσει αρκετές μάχες και πάντα έβγαινε νικητής. Η πιο σημαντική ήταν αυτή στο Κουστογέρακο που με έναν ταχύτατο ελιγμό κατάφερε να πανικοβάλει σοβαρές Γερμανικές δυνάμεις, κάπου 300 άνδρες τη στιγμή που άρχισαν να εκτελούν τα γυναικόπαιδα του χωριού.
Η τόλμη του έφθανε μέχρι παραφροσύνης. Το θάρρος του ξεπερνούσε κάθε όριο και η περιφρόνηση προς τον θάνατο ήταν πρωτοφανής. Αγαπήθηκε και έχαιρε του απόλυτου σεβασμού από όλους τους τίμιους αγωνιστές και της ηγεσίας όλων των παρατάξεων της εποχής. Και στο χωριό μας, την μαρτυρική Μαλάθυρο ο ήρωας αυτός συνδέθηκε με πολλούς συγχωριανούς όταν το φυλάκιο και ο ασύρματος ήταν εδώ. Έτσι εξηγείται και το ότι παρά τα βασανιστήρια που υπέστησαν ολημερίς οι ήρωες μας δεν μαρτύρησε κανείς ούτε για τον ασύρματο, ούτε για τις αποθήκες πυρομαχικών, ούτε το παραμικρό για την δράση του φυλακίου.
Οι Γερμανοί τον επικήρυξαν και κίνησαν Γη και ουρανό για να τον εξοντώσουν χωρίς να τα καταφέρουν γι’ αυτό χρησιμοποίησαν τους ντόπιους συνεργάτες τους και συγκεκριμένα «το τάγμα Χωροφυλακής Χανίων», που συγκροτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1944 από τις δοσιλογικές τοπικές αρχές, τυπικά για την καταστολή της ζωοκλοπής, ουσιαστικά όμως για την καταδίωξη των Ανταρτών.
Η ακριβής περιγραφή των συνθηκών θανάτου του περιγράφεται και στο βιβλίο του Σταύρου Γ. Βλοντάκη με τίτλο «Η ΟΧΥΡΑ ΘΈΣΗ ΚΡΗΤΗΣ» στο οποίο ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η υπόθεση Πιμπλή. Πρέπει να τονίσουμε ότι το κεφάλαιο Μανώλης Πιμπλής χρήζει περεταίρω έρευνας και εύχομαι η σημερινή τελετή ν’ αποτελέσει μια παρότρυνση γι’ αυτό και να εκπληρωθεί η επιθυμία της Μαρτυρικής μας Κοινότητας να στηθεί η προτομή του εδώ, σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, για να θυμίζουν σε μας και στις γενιές που έρχονται ότι αν δεν μπορούμε να μιμηθούμε τέτοιους ήρωες τουλάχιστον έχουμε χρέος να μην τους ντροπιάσουμε.
Το βιογραφικό αυτό εκφωνήθηκε στο ηρώο Μαλαθύρου την Κυριακή 28-8-2022 από τον πρόεδρο της μαρτυρικής Μαλαθύρου κύριο Σπύρο Δαράκη.
ΠΗΓΕΣ:
1.Πιστοποιητικό Ν.16909 ΤΥΠΟΥ Α’ Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Στρατολογικό γραφείο Χανίων 20-1-2010)
2.Γενικό Επιτελείο Στρατού,Δ/νσηΙστορίας Στρατού 5οΤμήμα ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΛΕΙΑΣ, ΑΘΗΝΑ 26-5-2009
3.Την υπ’ αριθμό 29/Δ Ληξιαρχικήπράξη θανάτου του Εμμανουήλ Νικολάου Πιμπλή
4.Την υπ’ αριθμό 606 αντίγραφο οικογενειακής μερίδας του Νικολάου Βασιλείου Πιμπλή(πατέρα του) του Ληξιαρχείου Χανίων 2-10-2008.
5.Νεκρολογία στην εφημερίδα ‘’Αλήθεια’’ Χανίων.
6.Στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του Στ. (Τάκης) Γεωργιακάκης
7.Προσωπικό βιογραφικό του Γεωργίου Γεωργακάκη του Γεωργίου, κατοίκου ΚαλαμίουΔελιανών Κισάμου, μέλους του Αγγλικού φυλακίου
8. Προφορική αφήγηση στο Σπύρο Χαρ. Δαράκη του ΚουμαδωράκηΚωνσταντίνου του Εμμανουήλ, κατοίκου Μαλαθύρου μέλους του Αγγλικού φυλακίου.
* πρόεδρος μαρτυρικής ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ
Πρώην Δήμαρχος Μηθύμνης και μέλος του Δ.Σ.
του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος περιόδου 40΄- 45΄
(ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ)
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.