Ο Μανώλης Λουτσέτης τα τελευταία 4 χρόνια δίνει έναν αγώνα για τη μετονομασία του Λιβυκού πελάγους σε νότιο Κρητικό πέλαγος. Όπως σημειώνει η μετονομασία έχει συμβεί εδώ και χρόνια σε υπηρεσίες και επίσημους Ελληνικούς χάρτες όμως το ίδιο δεν ισχύει για τα σχολικά βιβλία.
Δείτε τι αναφέρει σε επιστολή του:
Σύμφωνα με τα σχολικά βιβλία ο γεωγραφικός χαρακτηρισμός μιας θαλάσσιας περιοχής δίδεται από το όνομα της κύριας ακτής που περιβρέχει.
Σύμφωνα με αυτό τον ορισμό ξεκίνησα πριν από 4 χρόνια την αλληλογραφία με το Ελληνικό Κράτος για τη μετονομασία του Λιβυκού πελάγους σε νότιο Κρητικό πέλαγος, λόγω του ότι περιβρέχει τις ακτές της νότιας Κρήτης.
Από τότε διαπίστωσα με τα επίσημα έγγραφα που μου έστειλαν οι Υπηρεσίες οι Οργανισμοί και τα Υπουργεία , ότι η μετονομασία αυτή έχει γίνει τουλάχιστον από το 1999.
Στους επίσημους Ελληνικούς χάρτες που εκδίδονται από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, και από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη, είναι < βόρειο Κρητικό πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης, και <νότιο Κρητικό πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης .
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization, WMO) χρησιμοποιούν τους χαρακτηρισμούς < νοτιοδυτικό Κρητικό > για τη θαλάσσια περιοχή νότια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης, και σε < νοτιοανατολικό Κρητικό –Ιεράπετρα > για τη θαλάσσια περιοχή νότια των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, και <βορειοανατολικό Κρητικό > για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, και <βορειοδυτικό Κρητικό > για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Νομών Ρεθύμνου και Χανίων >.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και η παγκόσμια μετεωρολογική υπηρεσία, χρησιμοποιούν το γεωγραφικό χαρακτηρισμό < νότιο Κρητικό πέλαγος> για τη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης, και βόρειο Κρητικό πέλαγος για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης.
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού από το 1999 χρησιμοποιεί τους παραπάνω γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς , που φαίνονται στον Ιστορικό Χάρτη που έχει τυπώσει το 1999 για τη Βουλή των Ελλήνων.
Επίσης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχεται τους παραπάνω γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς μαζί με το χαρακτηρισμό του Λιβυκού πελάγους και μάλιστα λέει ότι δεν του δημιουργούν προβλήματα στα σχέδια του.
Απομένει ακόμη η διόρθωση των σχολικών βιβλίων και χαρτών από το Υπουργείο Παιδείας, όπου έχω απευθυνθεί αρκετό καιρό τώρα.
Όλα τα έγγραφα και οι χάρτες που αποδεικνύουν τις μεταβολές αυτές έχουν σταλεί στο κ. Υπουργό Παιδείας, και περιμένουμε.
Υπάρχει στο Facebook μια ομάδα στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/groups/mloutsetis/ που μπορεί όποιος θέλει να βρει τα περισσότερα έγγραφα και χάρτες.
Με εκτίμηση
Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου
31-10-2018