Καίγεται επί ημέρες ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» του πλανήτη, το δάσος του Αμαζονίου. Οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο μαρτυρούν τη θλιβερή οικολογική καταστροφή και πολλοί χρήστες σημειώνουν ότι τα διεθνή media δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε.
Σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΡΕ), η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας.
Σχεδόν 73 χιλιάδες πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο στο δάσος του Αμαζονίου, αριθμός κατά 82% αυξημένος συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 2018 είχαν σημειωθεί συνολικά 40 χιλιάδες πυρκαγιές.
Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, σχεδόν 3 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας ακόμα και διακοπή ηλεκτροδότησης στην πόλη.
Ο κακός καιρός και οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις και έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη, ήταν οι κύριοι λόγοι για το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο.
Η πολιτική Μπολσονάρο
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, ο Αμαζόνιος είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλον τον πλανήτη, λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους, λειτουργώντας έτσι ως πνεύμονας οξυγόνου και κομβικής σημασίας για την επιβράδυνση του ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επίσης φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο ιθαγενείς.
Οι πυρκαγιές συμβαίνουν συχνά στην εποχή της ξηρασίας στη Βραζιλία, αλλά ταυτόχρονα προκαλούνται και σκόπιμα για παράνομη αποδάσωση γης και εκτροφή βοοειδών. Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης που προκαλούν πυρκαγιές για να αυξήσουν τα εδάφη τους.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάφεραν να μειώσουν την αποψίλωση των δασών με τη δράση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και ένα σύστημα επιβολής προστίμων. Όμως ο νυν ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο και οι υπουργοί του έχουν επικρίνει τις κυρώσεις και επιβλέπουν τη μείωση των κατασχέσεων ξυλείας και τις καταδίκες για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών.
Παράλληλα, από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις μεταλλευμάτων στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.
Τον περασμένο μάλιστα μήνα, ο Μπολσονάρο κατηγόρησε τον διευθυντή της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, ότι ψεύδεται για την κλίμακα αποψίλωσης του Αμαζονίου και προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση. Η κατηγορία του ήρθε όταν η ΙΝΡΕ δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν αύξηση της αποψίλωσης των δασών κατά 88% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.
Ο διευθυντής του οργανισμού αμέσως μετά απολύθηκε ενώ η υπηρεσία επέμεινε ότι τα δεδομένα της είναι 95% ακριβή.
Οι επικριτές του κατηγορούν τον Μπολσονάρο για την καταστροφή του Αμαζονίου, λέγοντας ότι ενθαρρύνει τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να «καθαρίσουν» τη γη και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το τροπικό δάσος υπέστη ζημίες με επιτάχυνση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.
«Η προεδρία Μπολσονάρο ισοδυναμεί με ανυπολόγιστη καταστροφή για το δάσος του Αμαζονίου και τις φυλές που κατοικούν σε αυτό», δήλωσε στην Deutsche Welle ο διευθυντής της οργάνωσης «Amazon Watch» Κριστιάν Πουαριέ.
O Μπολσονάρο, από την πλευρά του, δήλωσε με αρκετή δόση ειρωνείας εν μέσω πυρκαγιών: «Με αποκαλούσαν Αλυσοπρίονο (Captain Chainsaw). Τώρα είμαι ο (Ρωμαίος Αυτοκράτορας) Νέρων που βάζω φωτιά στον Αμαζόνιο. Αλλά είναι η εποχή των πυρκαγιών».
Έφτασε να κατηγορεί, απαντώντας έτσι στις καταγγελίες τους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι προκάλεσαν τις πυρκαγιές για να εκδικηθούν την κυβέρνησή του που μειώνει τη χρηματοδότησή τους. Δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο βέβαια και δεν έδωσε ονόματα για να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «γραπτά αρχεία για τις υποψίες».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.