Με καθυστέρηση κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καθώς στο ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Μετωπική πριν την κατάθεση.
Την πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης και αναμένεται να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για να αποδεχθεί την έναρξη της τριήμερης συζήτησης σήμερα κιόλας.
Παρακολουθήστε ζωντανά:
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να είναι κεντρικός εισηγητής στη συζήτηση ο Νίκος Παππάς.
Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας υπογράφουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί και από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης να μην εισέλθει το Σώμα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά αυτή κατατίθεται σε «εν εξελίξει συνεδρίαση».
Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν καλή και πως έγιναν τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου που έγιναν αποδεκτές. «Κάναμε κάποια κομμάτια του κειμένου πιο αυστηρά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Πρώτη σύγκρουση
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν ήδη στη Βουλή σε μετωπική σύγκρουση πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση, δίνοντας μια πρώτη γεύση της σφοδρής κοινοβουλευτικής μάχης.
Ο Νίκος Παππάς παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην πρόταση διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, τόνισε ότι σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κ. Παππάς κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα».
Ανεβάζοντας τους τόνους ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».
Να απαντήσει εάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών και το κεκτημένο της μεταπολίτευσης ότι διεξάγονται ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας.
Άμεση ήταν η απάντηση του Χρήστου Γιαννούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που στράφηκε προς την κυβέρνηση λέγοντας πως δεν αμφισβητεί το πολίτευμα, αλλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Είστε διατεθειμένοι να κάνετε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές;» ήταν το ερώτημα που έθεσε. «Δεν κάναμε εμείς υποκλοπές, εσείς κάνατε. Εσάς άκουγε και τον κ. Χατζηδάκης ο κ. Μητσοτάκης», είπε, καλώντας τα στελέχη της πλειοψηφίας να μην παριστάνουν «τους κήνσορες και τους τιμητές του κράτους δικαίου».
Θα φτάσει στα άκρα η κόντρα
Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα άκρα τις επόμενες 3 ημέρες, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για αλλοίωση των ηχητικών συνομιλιών στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο κ. Ανδρουλάκης είχε νωρίτερα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να τους ενημερώσει για το κείμενο της πρότασης.
Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Πέμπτη με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
Οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας περιλαμβάνονται η τραγωδία των Τεμπών, οι υποκλοπές, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου, η ακρίβεια και αισχροκέρδεια, καθώς και η εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας.
Το αρχικό κείμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο πάντως έκαναν προσθήκες και τα άλλα κόμματα που υπογράφουν, επικεντρώνεται στην υπόθεση των Τεμπών, μιλώντας ευθέως για συγκάλυψη.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εξεταστική επιτροπή και πώς απέκλεισε η πλειοψηφία της ΝΔ σημαντικούς μάρτυρες, ενώ επισημαίνεται και η παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως για το σκάνδαλο με τη σύμβαση 717. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγγελέα.
Γίνεται ακόμα λόγος για παρακμή και πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου.
Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:
«Η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί».
•Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της
•Στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας,
•Φτάνει στο σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση
•Οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία»
·Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου
Στην πρόταση γίνεται αναφορά και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.