Οι πολίτες και οι τοπικές Αρχές στην περιοχή των Χανίων της Κρήτης έχουν έρθει σε επαφή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ σχετικά με τα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους που έχουν καταγραφεί φέτος στην παραλία Μαράθι. Τα περιστατικά αυτά προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο αντίστοιχων καταγραφών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Λιμένι της Μάνης.
Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτές τις περιοχές;
«Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι σαν τα κατοικίδια ζώα, με τα οποία έχουμε όλοι εξοικειωθεί. Ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, συνήθως ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις και σπάνια συναντούν τους ανθρώπους», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Όμως, στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, η συμπεριφορά της αλλάζει. Αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από εκεί», συνεχίζει ο Δημήτρης.
Προσοχή λοιπόν! Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
Αυτό συμβαίνει στο Μαράθι Χανίων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών ρίχνονται συστηματικά στη θάλασσα προς κατανάλωση από θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί. Όμως, η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα αποτελεί ρύπανση, διώκεται ποινικά και αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη.
O Υπεύθυνος Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιώργος Βράμπας επισημαίνει ότι «ο μόνος τρόπος να σταματήσουν τα περιστατικά επιθέσεων είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να ταΐζουν τις θαλάσσιες χελώνες, όχι μόνο στο Μαράθι, αλλά και σε όλη την Κρήτη». Ερωτηθείς δε για το εάν θα ήταν αποτελεσματική η απομάκρυνσή τους, ανέφερε ότι «θεωρητικά τα συγκεκριμένα ζώα καταγράφουν την περιοχή τροφοληψίας και μπορούν εύκολα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις στη θάλασσα και να επιστρέψουν σ’ αυτήν».
Οι θαλάσσιες χελώνες μετακινούνται στους ωκεανούς χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της γης, βάσει του οποίου κάθε τοποθεσία καταγράφεται με μία “μαγνητική υπογραφή”. Οπότε η απομάκρυνσή τους δεν είναι λύση. Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφευχθούν τα προβλήματα αυτά και να υπάρχει σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Οδηγίες προς λουόμενους:
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.