28.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Ο Αύγουστος Κορτώ καταδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα με την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου: “Oι περισσότεροι συμπολίτες μας εξακολουθούν να βλέπουν τη φιλοδοξία στις γυναίκες ως κουσούρι”

Ημερομηνία:

Με την επικαιρότητα να βρίθει πολιτικών – και όχι μόνο – εξελίξεων, ο Αύγουστος Κορτώ άρπαξε την ευκαιρία και έκανε ένα πολύ σωστό σχόλιο για τη θέση της γυναίκας όχι μόνο στον πολιτικό στίβο, αλλά γενικότερα σε θέσεις εξουσίας σήμερα.

Ο συγγραφέας μάς έχει συνηθίσει σε αναρτήσεις που αφορούν στην κοινωνική πραγματικότητα και με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αύγουστος Κορτώ τοποθετήθηκε δημοσίως, χωρίς ωστόσο να παίρνει θέση υπέρ Κασσελάκη ή Αχτσιόγλου. Το βέβαιο είναι πως κι εκείνος – όπως και εμείς – θα ήθελε να δει στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό. Ας δούμε όμως όλα όσα, σύμφωνα με τον ίδιο, μας κρατούν πολύ μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

«Αν σκεφτείς πόσο πρόσφατα απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν είναι ν’ απορείς που σπανίως γίνονται αρχηγοί κράτους – ακόμα και σήμερα, όταν μια γυναίκα εκλέγεται πρωθυπουργός ή πρόεδρος σε μια χώρα, το βλέπουμε ως επανάσταση, ως τρομερή καινοτομία. Και φυσικά, οι γυναίκες που έχουν την εξουσία στα χέρια τους κρίνονται κατά κανόνα πιο αυστηρά από τους άντρες στις ίδιες θέσεις, συχνά με κριτήρια εξωπολιτικά: προσωπικά, εμφάνισης, οικογενειακής κατάστασης, κτλ.

Φυσικά, παρότι οι γυναίκες υποεκροσωπούνται συστηματικά στον πολιτικό στίβο, το φύλο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παράγοντας ικανότητας. Η Εντίτ Κρεσόν, η Θάτσερ, και τώρα η Μελόνι είναι περιπτώσεις που μας διδάσκουν ότι μια γυναίκα ηγέτις είναι επιρρεπής στον αυταρχισμό, τις ακρότητες, τη διαφθορά και την αποτυχία όσο κι ένας άντρας ηγέτης.

Ο άντρας πολιτικός εμπνέει στους ψηφοφόρους – κι όχι μόνο στους άρρενες – μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, κι αυτό δεν είναι ίδιον της πολιτικής. Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, υπάρχουν επιβάτες αερογραμμών που κατεβαίνουν απ’ το αεροπλάνο έτσι κι ανακαλύψουν ότι το σκάφος πιλοτάρεται από γυναίκα, καθώς και ασθενείς που αρνούνται κατηγορηματικά να χειρουργηθούν από γυναίκα χειρουργό. Είναι πολλά τα επαγγέλματα όπου οι γυναίκες οφείλουν να αποδείξουν την αξία τους δίνοντας πολύ σκληρότερο αγώνα απ’ ό,τι οι άντρες συνάδελφοί τους. (Χώρια οι μισθολογικές ανισότητες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυοι και οι νέες μητέρες στον χώρο της δουλειάς τους).

Μολαταύτα, θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να δω γυναίκα πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι τρομακτικά απίθανο, αλλά απ’ το κοινοβούλιο έχουν περάσει κάμποσες ευφυείς, ικανές, αδιάφθορες γυναίκες πολιτικοί, που ενδεχομένως θα είχαν πολλά να προσφέρουν αν τους δινόταν η ευκαιρία να κυβερνήσουν.

Αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος: οι περισσότεροι συμπολίτες μας εξακολουθούν να βλέπουν τη φιλοδοξία στις γυναίκες ως κουσούρι, ως εμπόδιο στον παραδοσιακό ρόλο της συζύγου και μητέρας.

Οι γυναίκες δεν ξέρουν να οδηγούν, δεν ξέρουν να ντύνονται (ή ντύνονται προκλητικά), δεν ξέρουν τι θέλουν, κι όταν ανακατεύονται με τα κοινά, είναι καλό να τις βάζεις στη θέση τους, στο περιθώριο της εξουσίας.

Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά όσο καταγινόμαστε με τακούνια και μακιγιάζ, όσο διαιωνίζονται χυδαιότητες του τύπου “Ποιος ξέρει με ποιους και πόσους πήγε για να αναρριχηθεί”, η εξουσία στην Ελλάδα θα παραμένει αντρική υπόθεση», σημειώνει κλείνοντας ο Αύγουστος Κορτώ. Όσο ο σεξισμός και οι ξεπερασμένες πατριαρχικές αντιλήψεις ότι είμαστε καλές μόνο για την κουζίνα, θολώνουν την κρίση και τις επιλογές των ψηφοφόρων τόσο πιο μακριά στεκόμαστε από ίση εκπροσώπηση και – γιατί όχι – προεδρία γένους θηλυκού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σοφία Βέμπο – φωνές και μνήμες» στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς

Το Πολιτιστικό Σωματείο «Φίλιος Φθόγγος» παρουσιάζει την παράσταση «Σοφία...

Λιποθυμίες και παραιτήσεις: Ο χαμένος «παράδεισος» των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σε ένα καθημερινό και διαρκές μαρτύριο φαίνεται πως είναι...

Γκ. Μαγιορκίνης: Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες covid από τον Μάιο

Σχεδόν διπλάσιος από τα τέλη Μαΐου είναι ο αριθμός...