Σκληρή απάντηση σε όσους προβλέπουν ότι η ανάκαμψη του χρόνου θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση που σημειώνεται σήμερα, δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με συνέντευξη στο iEidiseis, που αναμένεται να συζητηθεί.
«Είναι οι ίδιοι «αναλυτές» που όταν μιλούσα για ύφεση -10% με -15% εκείνοι μιλούσαν για -3% και -4%. Είναι οι ίδιοι που, από το 2010, έπεφταν έξω στις προβλέψεις με μνημειώδη τρόπο. Οι πολίτες ξέρουν ποιον να πιστέψουν και ποιον όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτηση εάν το «πακέτο» της ΕΕ φέρνει πιο κοντά ή απομακρύνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, επισημαίνει με νόημα: «Δεδομένου ότι δεν θα αποτρέψει το σκληρότατο 5ο Μνημόνιο το 2021, δεν θα επηρεάσει τον χρονισμό των εκλογών τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει πριν ομολογήσει το 5ο Μνημόνιο και το νέο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ που ετοιμάζει». Στη δε ερώτηση εάν εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, θα μακροημερεύσει στην πολιτική ζωή του τόπου, απαντά πως «κάθε Μνημόνιο καίει κι έναν Πρωθυπουργό».
Σκληρή επίθεση, πάντως εξαπολύει και στον Γιάννη Στουρνάρα. «Κανείς σοβαρός τραπεζίτης ή οικονομολόγος δεν θεωρεί τον κ. Στουρνάρα επιτυχημένο κεντρικό τραπεζίτη. Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε, όχι μόνο να μην ανανεωθεί η θητεία του, αλλά να έχει απομακρυνθεί από την θέση του Διοικητή πριν χρόνια», αναφέρει, περιγράφοντας αναλυτικά τους λόγους που, κατά την άποψή του, έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο. «Βιτριολικό» είναι και το χιούμορ του, όταν ερωτάται εάν έχει βεντέτα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Η μόνη βεντέτα που με στενοχώρια παρακολουθώ είναι εκείνη με τον Ευκλείδη που ήξερα και τον κ. Τσακαλώτο της μετά την 5η Ιουλίου του 2015 εποχής».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Η Αθήνα πανηγυρίζει για την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάπτυξης και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα. Η δική σας θέση;
Όπως εξήγησα εκτενώς στη Βουλή την Παρασκευή, το Ταμείο αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα είναι κάτι παραπάνω από ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ. Όπως και το γνωστό ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων Μνημονίων ήταν πολύ ισχνό για να ακυρώσει το υφεσιακό πλήγμα της λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Την ώρα που η τρόικα θα επιβάλει για την περίοδο 2021-24 τεράστια νέα λιτότητα, ύψους τουλάχιστον 24 δις, η συνολική βοήθεια από το εν λόγω Ταμείο δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις – και, μάλιστα, θα κατευθυνθεί ούτε προς τον άκρως ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό ούτε προς τους μικρομεσαίους ή τους εργαζόμενους αλλά προς τις ξένες επιχειρήσεις που ήδη έχουν εκμεταλλευτεί την αποικιοκρατική τους θέση, π.χ. την Fraport.
Η επόμενη ημέρα πού θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία; Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένουν ότι η ανάκαμψη από το 2021 θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση που θα παρουσιαστεί φέτος…
Είναι οι ίδιοι «αναλυτές» που όταν μιλούσα για ύφεση -10% με -15% εκείνοι μιλούσαν για -3% και -4%. Είναι οι ίδιοι που, από το 2010, έπεφταν έξω στις προβλέψεις με μνημειώδη τρόπο. Οι πολίτες ξέρουν ποιον να πιστέψουν και ποιον όχι.
Πέραν των κοινωνικών επιπτώσεων, τι είδους επιχειρηματική αναδιάρθρωση εκτιμάτε ότι θα επιδιωχθεί;
Η ολοκλήρωση του πλήρη εξανδραποδισμού των μικρομεσαίων, οι λεγόμενες ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) που ουσιαστικά μεταφέρουν το ρίσκο στο δημόσιο εξασφαλίζοντας κέρδη για τους ημέτερους και ζημίες για το κράτος, η ενίσχυση της ολιγοπωλιακής ισχύος των ολιγοπωλίων, κι η εκχώρηση νέων φιλέτων στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα.
Και ο ρόλος των τραπεζών σήμερα;
Οι τράπεζες ποτέ δεν ξεπέρασαν την βαθιά πτώχευση. Τώρα, με την παταγώδη αποτυχία του «Ηρακλή», που ωφελεί μόνο τα αρπακτικά ταμεία εις βάρος τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών, η χρεοκοπία των τραπεζών θα ανακοινωθεί – κάποια στιγμή – και επίσημα. Το ζητούμενο είναι η νέα κεφαλαιοποίηση που, άλλη μια φορά, θα σηκώσουν στον ώμο τους οι πολίτες να γίνει με μεταφορά της ιδιοκτησίας τους στο Δημόσιο και, βέβαια, τον δημόσιο έλεγχο που θα δίνει στην Πολιτεία τη δυνατότητα να εξασφαλίζει πραγματικά και βαθιά κουρέματα των ιδιωτικών, κόκκινων, χρεών στους πολίτες που επλήγησαν από την πολύχρονη κρίση.
Την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θεωρείται στην Ευρώπη πολύ επιτυχημένος κεντρικός τραπεζίτης, πώς την κρίνετε;
Κατ’ αρχάς, κανείς σοβαρός τραπεζίτης ή οικονομολόγος δεν θεωρεί τον κ. Στουρνάρα επιτυχημένο κεντρικό τραπεζίτη. Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε, όχι μόνο να μην ανανεωθεί η θητεία του, αλλά να έχει απομακρυνθεί από την θέση του Διοικητή πριν χρόνια για τουλάχιστον τέσσερις λόγους:
I. Παράβαση καθήκοντος την 15η Δεκεμβρίου 2014 όταν «προέβλεψε» έλλειψη ρευστότητας στην αγορά – κάτι που δεν επιτρέπεται ποτέ σε κανέναν Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας. Η δήλωσή του εκείνη ήταν ο προπομπός στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλεγεί και οδήγησε σταθερά στα capital controls και την επικράτηση της τρόικας.
II. Παράβαση καθήκοντος όταν παραβίασε το Άρθρο 4 του Καταστατικού της ΤτΕ [το οποίο ορίζει ότι «…η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης»] εισηγούμενος, όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, στον πρόεδρο της ΕΚΤ «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών!
III. Εποπτική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η ΤτΕ αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση με την Τράπεζα Αττικής, η ασυδοσία στον δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απόλυτη ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη συνιστούν ισχυρές αποδείξεις εποπτικής αποτυχίας.
IV. Επιστημονική ανεπάρκεια που συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις. Π.χ. η πρόσφατη πρόβλεψή του για ύφεση 4% το 2020 και βέβαια η αυτοπροβολή του ως «σωτήρα» της χώρας την ώρα που, παρά τον ρόλο του στην ανατροπή της αναδιάρθρωσης χρέους που απαίτησε ο ελληνικός λαός με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, και την εμμονή του για 3ο Μνημόνιο αντί για αναδιάρθρωση χρέους, ισχυρίζεται ότι το μνημονιακό δάνειο των 86 δις για το οποίο τόσο δούλεψε χέρι-χέρι με την τρόικα, βαραίνει τη διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου που στόχο είχε την αναδιάρθρωση χρέους ώστε να μην χρειαστεί εκείνο το δάνειο.
Η απόφαση της ΕΕ φέρνει πιο κοντά ή απομακρύνει το σενάριο πρόωρων εκλογών, κατά τη γνώμη σας;
Δεδομένου ότι δεν θα αποτρέψει το σκληρότατο 5ο Μνημόνιο το 2021, δεν θα επηρεάσει τον χρονισμό των εκλογών τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει πριν ομολογήσει το 5ο Μνημόνιο και το νέο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ που ετοιμάζει.
Εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, θα ηγεμονεύσει στρατηγικά και θα μακροημερεύσει στην πολιτική ζωή της χώρας;
Κάθε Μνημόνιο καίει κι έναν Πρωθυπουργό. Άρα, η απάντησή μου δόθηκε στο αμέσως προηγούμενο ερώτημά σας.
Να το ρωτήσω και αλλιώς, η κρίση θα ενισχύσει ή θα αποσταθεροποιήσει το κομματικό σύστημα, όπως αυτό είναι δεδομένο;
Θα συνεχίσει το αποσταθεροποιητικό της έργο.
Η πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων απευθύνεται και σε εσάς. Τι απαντάτε;
Ότι δεν μπορεί όμως να απευθύνεται στον… ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει δώσει γην και ύδωρ στην τρόικα, στην Exxon και τον κ. Νετανιάχου, στην εγχώρια ολιγαρχία, δηλαδή σε κάθε έκφανση της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας εντός και εκτός της χώρας. Το ΜέΡΑ25 έχουμε καλέσει σε παλλαϊκή συστράτευση στη βάση 7 σημείων συνεργασίας από τα οποία ούτε ένα ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να αποδεχθεί, έτσι όπως έχει ενταχθεί πλήρως στο Μνημονιακό Τόξο.
Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχετε …βεντέτα, όπως σας κατηγορούν κάποια μέσα;
Η μόνη βεντέτα που με στενοχώρια παρακολουθώ είναι εκείνη με τον Ευκλείδη που ήξερα και τον κ. Τσακαλώτο της μετά την 5η Ιουλίου του 2015 εποχής.
Η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν «μια και μόνο Εξεταστική, για το εξάμηνο Βαρουφάκη», αλλά παρά τις αρχικές απειλές, η Εξεταστική αυτή παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Γιατί, κατά την εκτίμησή σας δεν προχώρησε;
Για τον λόγο που εξηγούσα από το καλοκαίρι του 2015 όταν προκαλούσα το Μνημονιακό Τόξο να στήσει ακόμα και Στρατοδικείο εναντίον μου: Ότι θα το χρησιμοποιούσα για να τους μετατρέψω από κατήγορους σε κατηγορούμενους για τη χρεοκοπία της χώρας και για το πραξικόπημα που έστησαν, μαζί βεβαίως με την τρόικα, εναντίον του 62% του ελληνικού λαού.