Ο Γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στη διεθνή οικουμενική συνδιάσκεψη για την ειρήνη στο Kingston της Jamaica

Ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Κενανίδης έλαβε μέρος, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της οποίας ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, στη «Διεθνή Οικουμενική Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη» (International Ecumenical Peace Convocation) του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Επρόκειτο για μια μεγαλεπίβολη διοργάνωση, η οποία έλαβε χώρα στο Kingston της Jamaica από 17 έως 25 Μαΐου 2011. Εκεί συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι χριστιανικών Εκκλησιών και οικουμενικών οργανισμών για να αρθρώσουν έναν χριστιανικό περί ειρήνης λόγο στον χειμαζόμενο κόσμο του σήμερα.

Ανάμεσα στα περισσότερα από 160 workshops τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ήταν και εκείνο της ΟΑΚ, το οποίο τιτλοφορούνταν «Η οικολογική θεολογία και το έργο της καταλλαγής. Το παράδειγμα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης». Ο Δρ. Κενανίδης τόνισε σχετικά ότι οι θεολογικές προσεγγίσεις του οικολογικού προβλήματος έχουν καταδείξει τις βαθιές ανθρωπολογικές και κοσμολογικές του ρίζες. Αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημιουργία ως θεία δωρεά, ο άνθρωπος αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το οντολογικό θεμέλιο του κόσμου, με συνέπεια η δημιουργία να αντιμετωπίζεται ως πεδίο ανελέητου αγώνα ανάμεσα σε εγωκεντρικά άτομα. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ σκιαγράφησε την ευχαριστιακή στάση έναντι των κτισμάτων, η οποία υπαγορεύεται από την Ορθόδοξη Παράδοση, όπως και το οντολογικό πλαίσιο το οποίο θα έπρεπε να εμπνέει τις ανθρώπινες σχέσεις ως σχέσεις ανάμεσα σε όντα δημιουργημένα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν  του Θεού (βλ. Γεν. 1:26). Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η οντολογική αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό συνεπάγεται και την επαναφορά της αρμονίας στη σχέση του ανθρώπου με τον συνάνθρωπό του, αλλά και με το φυσικό περιβάλλον και τη δημιουργία ολόκληρη, όπως αυτό καταφαίνεται μέσα από τη ζωή των αγίων στην Ορθόδοξη Παράδοση.

Η ΟΑΚ εξέθεσε την υπερτεσσαρακονταετή εμπειρία της στα πεδία της οικολογικής θεολογίας και της καταλλαγής και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Ο Δρ. Κενανίδης μίλησε διεξοδικά για το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας του Ιδρύματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, οργάνωσε το 2008 ένα σημαντικό συνέδριο για την Οικολογική Θεολογία και την Περιβαλλοντική Ηθική (το δεύτερο της σειράς αυτής των συνεδρίων διεξάγεται τις μέρες αυτές στην ΟΑΚ), για τις σχετικές εκδόσεις και τις δράσεις του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων της Ακαδημίας, το οποίο πραγματοποιεί ειδικά προγράμματα για την οικολογική ευαισθητοποίηση των νέων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του πρωτοποριακού έργου του πνευματικού προστάτη της ΟΑΚ, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Η παρουσίαση, η οποία συνοδεύτηκε από πλούσιο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, έτυχε ιδιαίτερα θερμής απήχησης από τους συνέδρους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

11 hours ago

Νέα προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα…

11 hours ago

Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Εντολή προς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας, ώστε να μεταφερθεί ένα κοντέινερ της εμπορικής…

11 hours ago

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους πυλώνες υψηλής τάσης, τις ανεμογεννήτριες και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια…

12 hours ago

Τους εκθέτει όλους ο Ξαρχάκος – Ακυρώνει τη συναυλία στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχε το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πρόσφατη…

12 hours ago

Αγωνιστικη Συνεργασια Εμπόρων Χανίων: Μονόδρομος η αγωνία για την επιβίωση των μικρών εμπόρων

"Χρειάζεται συλλογικά να διεκδικήσουμε την πλήρη κατάργηση του νόμου για την φορολόγηση όσο και την…

12 hours ago

This website uses cookies.