Η παρέμβαση του στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
“Επιβάλλεται αλλαγή πορείας ή λήψη ύψιστων μέτρων προστασίας και ελέγχου ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας”
Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
Ο κ. Γραμματικάκης ως νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι που όπως είπε είναι ένα νέο κόμμα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επεσήμανε ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει περισσότερο τους κινδύνους της χημικής υδρόλυσης, που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή.
Αισθάνεται λοιπόν χρέος να διαμαρτυρηθεί εντονότατα για αυτήν την εξέλιξη. Οι διαδικασίες υδρόλυσης που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης και με την απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες.
Επεσήμανε επίσης ότι τα ερωτήματα που εγείρονται για την ασφάλεια της μεθόδου και την επιλογή της Μεσογείου έχουν οδηγήσει τον λαό της Ελλάδος σε αγωνία και οργή αλλά και σε μεγάλα συλλαλητήρια ιδιαίτερα στην Κρήτη. Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι η απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, που έγινε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, επιδοκιμάσθηκε απ’ όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα τις όμορες χώρες ως ένα βήμα ειρήνης και οικολογικής ευαισθησίας. Θα είναι λοιπόν τραγικό αν καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, επιβάλλεται η αλλαγή πορείας, η τουλάχιστον να ληφθούν ύψιστα μέτρα προστασίας και ελέγχου, ούτως ώστε να περιορισθεί κατά δύναμιν ο κίνδυνος.
Τέλος ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα διασταύρωσης πολιτισμών, έχει όμως υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από ποικίλες πηγές. Είναι αίτημα των παράκτιων λαών, αλλά πρέπει να γίνει και αίτημα όλης της Ευρώπης, η ιστορική αλλά και ζωογόνος αυτή θάλασσα να επανέλθει σιγά αλλά σταθερά στην αρχική της λάμψη και προορισμό.
Εκ μέρους του Συμβουλίου και της Ιταλικής Προεδρίας ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκοτζι απαντώντας στον κ. Γραμματικάκη προσπάθησε να τον διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.