Ο Γ.Μιχελογιαννάκης για το φυσικό αέριο της Κρήτης

Γράφει ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης*

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ αναφέρει:
1. Απούλεια Λεκάνη, ΒΔ της Κέρκυρας μέχρι Διαπόντιους Νήσους
2. Ηροδότου Λεκάνη, τρίγωνο μεταξύ νότιας Κρήτης, Αιγύπτου και Κύπρου (ήδη έχουν βρεθεί κοιτάσματα σε Αίγυπτο και Κύπρο)
3. Σύρτης Λεκάνη, μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρήκαν ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα καθαρού (κατά 99%) μεθανίου στη Γαύδο και μάλιστα μαζί με αυτό της Λεκάνης του Ηροδότου ρέει ελεύθερα στη θάλασσα και είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.
Νορβηγική Εταιρία τον Ιούλιο συνέχισε τις οχλήσεις μέσω του Scandik Org και πρότεινε στην Ελλάδα δωρεάν μελέτη, έρευνα, εξόρυξη, εμπορία, χρηματική ενίσχυση 250 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας χωρίς όρους και απόδοση στην Ελλάδα του 20%. Δεσμεύτηκε, επίσης, το 90% των εργαζομένων να είναι από την Ελλάδα και η ναυπήγηση και η μεταφορά να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.
Οι έρευνες μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί στο 30%. Μέσα στις γιορτές οι Νορβηγοί στέλνουν 3 σκάφη στη νότια Κρήτη, υπολογίζοντας τέλη Φλεβάρη να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και το πρώτο γεωτρύπανο να έχει στηθεί στις αρχές του 2014.
Το TGS-NOR μιλά για κοιτάσματα 6 δις βαρέλια φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή 3 φορές της Αλάσκας και μισή της Σιβηρίας.
Μέχρι τώρα Αλβανοί, Τούρκοι, Λίβυοι και Ισραηλινοί στον κόλπο Λιβάνου και Αιγύπτιοι στη Λεκάνη Νείλου κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, άγνωστο υπό ποια ανοχή.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μελέτη της Deutsche Bank η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και μάλιστα τόσα ώστε η Ελλάδα μπορεί να ξεχρεώσει και να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνο το νότιο κομμάτι της Κρήτης και όχι το Ιόνιο και το Αιγαίο.
Οι επιστήμονες Λυγερός, Κονοφάγος και Φώσκολος μέχρι τώρα αποτιμούν το όφελος της χώρας από το φυσικό αέριο, ίσως και από πετρέλαιο, στα 270 δις έως 1 τρις δολάρια.

Ο Μιχάλης Οικονομίδης, καθηγητής στο Huston, λέει ότι τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι σε βάθος 10.000 πόδια και άνω, δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερα βάθη από τα κοιτάσματα του Ισραήλ. Αν μια γεώτρηση σε μικρότερα βάθη κοστίζει 200.000 δολάρια τη μέρα, στην περίπτωση της Κρήτης κοστίζει 500.000 δολάρια τη μέρα.

Βάσει των παραπάνω προτείνω:
1. Διαφανείς διαδικασίες
2. Η επιτροπή διαχείρισης υδρογονανθράκων να είναι υπερκομματική
3. Επιτέλους οριοθέτηση της ΑΟΖ
4. Προσοχή στο αγγλικό δίκαιο
5. Προσοχή στη δυνατότητα εκχώρησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περίπτωση που η χώρα μελλοντικά δεν μπορεί να αποπληρώσει τα υπόλοιπα δάνεια
6. Προσοχή στην μεταφορά της κυριότητας των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας
7. Προσοχή στη συσχέτιση των ενεργειακών κοιτασμάτων με τους αγωγούς φυσικού αερίου

Προτείνω λόγω της σοβαρότητα των 7 παραπάνω παρατηρήσεων, ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και ως κρητικός, να συσταθεί μια υπερκομματική επιτροπή, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τοπικούς Βουλευτές Κρήτης, τον Περιφερειάρχη και όλους τους Δημάρχους το οποίο όργανο θα παρακολουθεί στενά το μείζον αυτό θέμα και θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τον Δημόσιο Πλούτο.
Αναλογικά προτείνω το μοντέλο της Κρήτης να γίνει δορυφορικά και στις άλλες περιοχές της Ελλάδος, ώστε όλα αυτά τα όργανα να συμπορευτούν στον αγώνα για διατήρηση της Δημόσιας Περιουσίας.

*Ιωάννης Μιχελογιαννάκης – Βουλευτής Νομού Ηρακλείου

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Β. Κορέα στέλνει στη Ρωσία τα πιο ισχυρά κανόνια στον κόσμο

Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan”  έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…

2 hours ago

Κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης: Το 70% με μεικτό εισόδημα κάτω των 1.200 ευρώ, το 54% κάτω των 1.000 ευρώ

Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…

2 hours ago

O Μητσοτάκης δίνει 5 δις ευρώ πίσω στους δανειστές πρόωρα τη στιγμή που ο λαός δεν τα βγάζει στην καθημερινότητά του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek…

3 hours ago

Κρήτη: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό που “έστειλε” ηλικιωμένη στο νοσοκομείο – Τι είπε στην απολογία του

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του 57χρονου οδηγού, ο οποίος - όπως έγραψε…

3 hours ago

Σ. Ζαχαράκη: Έρχεται ο έξυπνος ψηφιακός βοηθός για την οικογένεια – Η χρήση της AI στο δημογραφικό πρόβλημα

  Η Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι εκτός από τη χρήση του ΑΙ κατά τον σχεδιασμό…

3 hours ago

Στα Χανιά για το “DISCOVER” του Chania Rock Festival Σοφία Βόσσου και Βασίλης Καζούλης

To Chania Rock Festival, στο πλαίσιο του “DISCOVER” παρουσιάζει ένα διήμερο με δύο μεγάλες προσωπικότητες…

3 hours ago

This website uses cookies.