Ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, τόνισε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας της ΠΓΔΜ και εντάχθηκε στην ιστορία τους τα δέκα τελευταία χρόνια. Απέφυγε να απαντήσει για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία και το αν δέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Υπογράμμισε πως στο Σύνταγμα της χώρας του αναφέρεται ξεκάθαρα πως δεν έχουν εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Documento, ο Π. Σιλέγκοφ εξέφρασε την συμφωνία του με την άποψη πως οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι Σλάβοι που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, τονίζοντας πως τους χωρίζουν δύο χιλιάδες χρόνια από την εποχή της δράσης του.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Βασικά όταν μιλάς για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεσαι στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν. Εγώ προτιμώ να τον βλέπω περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο».
Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί σχετικά με τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απέφυγε να απαντήσει καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. «Η διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των κυβερνήσεων, βρίσκεται στη μέση της. Οπότε αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα και μάλιστα από πολιτικούς, -ακόμη και η προσωπική μου άποψη, επειδή είμαι αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- μπορεί να επιφέρει ζημιά. Είναι καλύτερο να βοηθάς τους ανθρώπους που διαπραγματεύονται, που εμπλέκονται στη διαδικασία, να τους ενθαρρύνεις να λύσουν το πρόβλημα».
«Το Σύνταγμα ξεκαθαρίζει τα περί εδαφικών βλέψεων»
Αναφερόμενος στο ζήτημα αλλαγής Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ο Σιλέγκοφ τόνισε ότι οι αλλαγές του Συντάγματος το 1992 περιέχουν συγκεκριμένο άρθρο που ξεκαθαρίζει πως δεν έχουν εδαφικές βλέψεις προς γειτονικές χώρες, άρα η Ελλάδα δεν έχει λόγο να αισθάνεται απειλή.
«Γι’ αυτήν τη διαδικασία οποιαδήποτε δήλωση γι’ αυτό το θέμα αυτήν τη στιγμή μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη διαδικασία. Αλλάξαμε το σύνταγμα μας όσον αφορά αυτό το θέμα το 1992. Στο σύνταγμά μας δεν υπάρχει άρθρο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο για καμιά χώρα. Μάλιστα, υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες. Άρα αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί απειλή για κανένα στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που δημιουργεί ο εθνικιστικός λόγος, έφερε ως παράδειγμα τον Γκρούεφσκι και επισήμανε ότι ο εθνικιστικός λόγος ίσως φαίνεται ελκυστικός στα αυτιά του κόσμου στην αρχή αλλά στη συνέχεια δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
«Ποτέ δεν φέρνει κάτι καλό. Ίσως στην αρχή μπορεί να φανεί στον κόσμο σαν κάτι ελκυστικό, αλλά πάντα στο τέλος δεν φέρνει τίποτε, τίποτε καλό. Στις χώρες μας αποδείχτηκε αυτό. Αυτά που έλεγε ο Γκρούεφσκι στην αρχή ακούγονταν ελκυστικά. Στην αρχή της πολιτικής του καριέρας φαινόταν κατά έναν τρόπο ελκυστικός. Ήταν εθνικιστικός ο λόγος του. Σύντομα καταλάβαμε ως κοινωνία ότι αποτελεί πρόβλημα και ακόμη περισσότερο ότι αυτός έχει μετατραπεί σε δικό μας πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε».