22.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Δήμος Ιεράπετρας: Η πόλη του ήλιου στο νότιο Κρητικό πέλαγος | Φωτός

Ημερομηνία:

Γράφει : Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου

Στιχουργός : Μαρία Λαγουδάκη -Αγγελάκη

Ο Δήμος Ιεράπετρας προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού. Στη συνέχεια τμήμα του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού προσαρτήθηκε στο Δήμο Σητείας.  Η έκταση του Δήμου είναι 551.04 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 28.270 κάτοικοι .Η  έδρα του  δήμου είναι  η Ιεράπετρα.

Η Ιεράπετρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης. Έφερε αρχικά το όνομα Κύρβα, έπειτα Πύτνα, Κάμιρος και κατόπιν Ιεράπυτνα. Ο μύθος θέλει τους ημίθεους Τελχίνες που ήρθαν στην Κρήτη μαζί με τη Ρέα τη μητέρα των θεών να ιδρύουν την πόλη.

Κατά την ελληνιστική περίοδο (4ος – 1ος αι. π.Χ.) η πόλη έκοβε δικά της νομίσματα, ενώ μέχρι τον 2° αι. π.Χ. είχε υπό τον έλεγχό της περισσότερη γη από οποιαδήποτε άλλη κρητική πόλη, διαδεχόμενη την Πραισό ως κυρίαρχη πόλη.

Το 66 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και καταστράφηκε, όμως οικοδομήθηκε ξανά αποκτώντας εκ νέου την πρότερη αίγλη της. Σύμφωνα με τις πηγές και όπως οι πρόσφατες ανασκαφές αποδεικνύουν, διέθετε δύο θέατρα, ένα αμφιθέατρο, ναούς, υδραγωγείο, ενώ πολυάριθμα αγάλματα στόλιζαν τη πόλη. Την κυρίαρχη θέση της στην ανατολική Κρήτη διατήρησε και κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Ήταν επισκοπική έδρα που περιλάμβανε εκτός από την περιοχή της Ιεράπετρας και αυτήν της Σητείας και του Μεραμβέλλου. Η επιδρομή των Αράβων το 824 μ.Χ. προκάλεσε στην πόλη εκτεταμένες καταστροφές σηματοδοτώντας και το οριστικό τέλος της.

Σήμα κατατεθέν της πόλης το αρχαίο Ενετικό φρούριο << Καλές >> που δεσπόζει στο νότιο μέρος της πόλης. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμένα της πόλης και είναι το μόνο σωζόμενο οχυρό σε αστικό κέντρο στο νότιο Κρητικό πέλαγος.

Η πόλη της Ιεράπετρας ευρίσκεται στο νότιο Κρητικό πέλαγος. Ο Δήμος Ιεράπετρας από βορρά βρέχεται από το βόρειο Κρητικό πέλαγοςκαι συνορεύει με το Δήμο Αγίου Νικολάου και το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου , από ανατολικά συνορεύει με το Δήμο Σητείας νότια βρέχεται από το νότιο Κρητικό πέλαγος , και δυτικά συνορεύει με το Δήμο Βιάννου.

Η πόλη είναι πρόσχαρη, φωτεινή και φιλόξενη με ηλιοφάνεια 340 μέρες το χρόνο και με αμέτρητες παραλίες να την κυκλώνουν. Εδώ οι διακοπές διαρκούν όλο το χρόνο . Είναι μια πόλη λουσμένη στον ήλιο και τη θάλασσα. Εδώ είναι ο νότος με τους δικούς του ρυθμούς.

1. Ιεράπετρα, η πόλη του ήλιου στο νότιο Κρητικό πέλαγος(φωτο  Μπάμπη Βλασσόπουλου)
Ιεράπετρα, η πόλη του ήλιου στο νότιο Κρητικό πέλαγος (φωτο: Μπάμπης Βλασσόπουλος)

Είναι από τις πλουσιότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης κατέχοντας τη μεγαλύτερη έκταση γης και πρωταγωνιστώντας στα εμπορικά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Όσες φορές κι αν καταστράφηκε στη μακραίωνη ιστορία της, ανοικοδομήθηκε και πάλι καθώς δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί καίριο εμπορικό λιμάνι.

Σε αυτήν τη θέση οφείλεται και ο σημερινός πλούτος της, που την ανέδειξε ως την πλουσιότερη πόλη της Ελλάδας και δεύτερη της Ευρώπης, με έναν άλλον τρόπο ωστόσο.. Η Ιεράπετρα είναι η περιοχή με τις περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, έχει εύκρατο κλίμα και γόνιμο έδαφος. Αυτά ακριβώς οδήγησαν το 1965 τον Ολλανδό γεωπόνο Παύλο Κούπερ να τοποθετήσει στον οικισμό της Γρα Λυγιάς τα πρώτα θερμοκήπια. Η Ιεράπετρα σήμερα ανήκει στις παραγωγικότερες περιοχές της Ελλάδας. Πηγές πλούτου της είναι ο Τουρισμός καθώς και η παραγωγή οπωροκηπευτικών , λουλουδιών και ελαιολάδου. Ο Δήμος Ιεράπετρας αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών εκτός εποχής κηπευτικών προϊόντων  προς την Ευρώπη.

Αξιοθέατα Δήμου Ιεράπετρας

Το Φρούριο << Καλές >>

Το Φρούριο Καλές κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα μΧ, για να προστατεύει τη πόλη της Ιεράπετρας από τους εχθρούς της. Το 1508 καταστράφηκε από σεισμό και από επιδρομές των Τούρκων. Οι ζημιές του κάστρου δεν επιδιορθώθηκαν εντελώς, ίσως γιατί ήταν πολύ σοβαρές και δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα.

Όταν η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1647, το κάστρο επιδιορθώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης. Από αυτή την περίοδο κρατάει και το όνομα της Καλές, που αποτελεί παραφθορά του τούρκικου «Κουλές», που σημαίνει πύργος .

Όλα αυτά τα χρόνια ο Καλές στέκεται επιβλητικός στην είσοδο του παλιού λιμανιού της Ιεράπετρας, μαρτυρώντας την ιστορία της πόλης. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε το κάστρο αλλά και να παρακολουθήσετε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος.

2. Παραδοσιακός Οικισμός Μύρτος, (φωτο Μπάμπη Βλασσόπουλου)
Παραδοσιακός Οικισμός Μύρτος, (φωτο: Μπάμπης Βλασσόπουλος)

Η Αρχαιολογική Συλλογή

Στην Ιεράπετρα υπάρχει αρχαιολογική συλλογή η οποία  στεγάζεται  στο κτήριο της Οθωμανικής Σχολής στο κέντρο της πόλης.. Άρχισε να συγκροτείται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν φιλάρχαιοι κάτοικοι της πόλης, ίδρυσαν τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ιεράπετρας με σκοπό την περισυλλογή και την διατήρηση των αρχαίων της περιοχής. Τα εκθέματα της συλλογής σήμερα καλύπτουν την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας και χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία, επιγραφές, γλυπτά, νομίσματα και το πανέμορφο άγαλμα της πεπλοφόρου θεάς Περσεφόνης ή Κόρης.

3. Γεωγραφικά όρια Δήμου Ιεράπετρας
Γεωγραφικά όρια Δήμου Ιεράπετρας

Η μνημειακή ελιά του Αζοριά.

Η Ελιά του Αζοριά βρίσκεται 1 χιλιόμετρο νότια από το χωριού Καβούσι και πολύ κοντά στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Η ελιά αυτή, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και είναι η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο. Μάλιστα, είναι μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο, αποτελώντας το αρχαιότερο δείγμα μπολιάσματος στον κόσμο.

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχτεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ως Μνημειακό, λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού αλλά και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς του Βροντά, του Κάστρου και του Αζοριά, όπου έχουν ανευρεθεί πολλά αγγεία και συστήματα έκθλιψης ελαιοκάρπου.

Η μέγιστη διάμετρος του κορμού είναι 4,9 μέτρα και η περίμετρος 14,20 μέτρα. Με βάση τη μέθοδο των ετησίων δακτυλίων, υπολογίζεται ότι το δέντρο φυτεύτηκε την περίοδο 1350 με 1100 π.Χ.

Μινωικός οικισμός <<Αζοριά>>

4. Παραλία Αχλιά (φωτο  Μπάμπη Βλασσόπουλου)
Παραλία Αχλιά (φωτο: Μπάμπης Βλασσόπουλος)

Ο οικισμός στον Αζοριά αποτελεί σημαντικό αστικό κέντρο της Κρήτης την αρχαϊκή περίοδο (7ος – 5^ αι. π.Χ.). Κτισμένος πάνω σε ευδιάκριτο λόφο που δεσπόζει στον κόλπο του Μεραμβέλλου κατέχει θέση με στρατηγική σημασία ανάμεσα στον Ισθμό της Ιεράπετρας και στα βουνά της Σητείας.

Αν και ο χώρος κατοικείται συνεχώς από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1200-700 π.Χ.), έως και τον 5° αι. π.Χ., η καταστροφή το 700 π.Χ. οδηγεί στην αναδιάταξη του οικισμού και την κατασκευή δημόσιου αστικού κέντρου. Πραγματοποιούνται μεγάλης κλίμακας διαμορφώσεις με κατασκευές αναλημματικών τοίχων και διάνοιξη δρόμων και μονοπατιών που οδηγούν σε ανοικτό χώρο συγκέντρωσης, πιθανότατα την «Αγορά», δημόσια κτήρια κατασκευάζονται και νέοι οικιστικοί τομείς ανοικοδομούνται. Η πολεοδομική αυτή αναδιοργάνωση υποδηλώνει ταυτόχρονα σημαντικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνική δομή της πόλης.

Αρχαιολογικός οικισμός   <<Γουρνιά >>.       

Τα Γουρνιά – με άγνωστη την αρχαία ονομασία – είναι το χαρακτηριστικότερο ανασκαμμένο παράδειγμα ενός μεσαίου μεγέθους οικισμού της εποχής της μινωικής ακμής (Υστερομινωϊκή περίοδος: 1700-1450 π.Χ.).

Η πόλη ιδρύθηκε σε χαμηλό λόφο στον Ισθμό της Ιεράπετρας και κοντά στην θάλασσα. Δύο περιφερειακοί πλακόστρωτοι δρόμοι που τέμνονται από καθέτους προς αυτούς, συχνά κλιμακωτοί, συνδεδεμένοι όλοι με αποχετευτικό δίκτυο, ορίζουν οικοδομικά τετράγωνα, επτά από τα οποία έχουν ήδη ανασκαφεί. Οι διώροφες οικίες (οι μεγαλύτερες διαστάσεων 5χ5μ.), έχουν κοινούς εξωτερικούς τοίχους. Σήμερα σώζονται οι αποθηκευτικοί και εργαστηριακοί χώροι του ισογείου και τα υπόγεια, που ήταν προσπελάσιμα με ξύλινες σκάλες από πάνω. Ο πρώτος όροφος, όπου και η κυρίως κατοικία, προσεγγίζεται με κλίμακα κατ’ ευθείαν από το δρόμο. Οι τοίχοι του κατώτερου τμήματος είναι λιθόκτιστοι, ενώ ο όροφος ήταν κατασκευασμένος από ωμές πλίνθους.

Το ανάκτορο -έδρα τοπικού άρχοντα- βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Αποτελούσε το κέντρο, ίσως και την αγορά του οικισμού. Μία σειρά βαθμίδων στη νότια πλευρά του αποτελούσε τον «θεατρικό χώρο» για τελετουργικές εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα. Το εσωτερικό του ανακτόρου δεν διατηρείται καλά, διέθετε όμως διάφορους επίσημους χώρους καθώς και αποθήκες επάνω από τις οποίες θα υπήρχαν μεγάλα δωμάτια. Η κεντρική αίθουσα του ανακτόρου διαχωριζόταν από την κεντρική αυλή με κιονοστοιχία στρογγυλών ξύλινων κιόνων εναλλάξ με τετράγωνες λίθινες παρασπάδες.

Βόρεια του ανακτόρου και ανεξάρτητα από αυτό υπάρχει ένα μικρό δημόσιο ιερό αφιερωμένο στη μινωική θεά των όψεων.

Η τεχνητή λίμνη του φράγματος Μπραμιανών

Βρίσκεται στα Μπραμιανά Ιεράπετρας και είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Κρήτης. Δημιουργήθηκε το 1986, είναι μια από τις παλαιότερες της Κρήτης και με τα νερά της αρδεύει 30.000 στρέμματα στον κάμπο της Ιεράπετρας.

Λόγω της θέσης της αλλά και του εξαιρετικού κλίματος της περιοχής έχει γίνει  ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της Νότιας Ευρώπης για τα αποδημητικά πουλιά ενώ έχουν καταγραφεί 214 διαφορετικά είδη πουλιών αποτελώντας ένα σημαντικό οικοσύστημα.

5. Παραλία Θόλος  Καβούσι Ιεράπετρας (φωτο  Μπάμπη Βλασσόπουλου)
Παραλία Θόλος Καβούσι Ιεράπετρας (φωτο: Μπάμπης Βλασσόπουλος)

Το δάσος του Σελάκανου

Το δάσος του Σελάκανου βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιεράπετρας, νότια της κορυφής Αφέντης Χριστός του όρους Δίκτη. Το Σελάκανο αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα οικοσυστήματα του νησιού, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2.000 , καθώς και ένα σημαντικότατο πευκοδάσος για όλη τη Μεσόγειο.

Το πευκοδάσος αυτό, είναι το μεγαλύτερο μελισσοπαραγωγικό σημείο της Κρήτης, ενώ παλιότερα γινόταν ρητινοσυλλογή και υλοτομία.

Εκεί κοντά είναι και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής,…. με τα γάργαρα νερά και τα πλατάνια.

Το φαράγγι του Μυλωνά

Το φαράγγι του Μυλωνά ή του Αϊ Γιάννη, βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας. Ξεκινάει από το χωριό Άγιος Ιωάννης σε υψόμετρο 500 μέτρων και καταλήγει στην παραλία της Κακιάς Σκάλας.

Η διαδρομή είναι υπέροχη ενώ το πιο αξιοθέατο σημείο είναι ο μεγάλος καταρράκτης των 20 μέτρων στον οποίο καταλήγουν όσοι επισκέπτονται το φαράγγι. Ειδικά το χειμώνα και μετά από μεγάλη βροχόπτωση ο καταρράκτης παρουσιάζει ένα μοναδικό θέαμα.

Καλοκαιρινές απολαύσεις στο νότιο Κρητικό πέλαγος

7.
Φρούριο Καλές στην Ιεράπετρα

Νήσος Χρυσή

Η Χρυσή, είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης και είναι πιο γνωστό με την ονομασία Γαϊδουρονήσι. Απέχει 8 ναυτικά μίλια νότια της πόλης της Ιεράπετρας , και βρέχεται από το νότιο Κρητικό πέλαγος .Προστατεύεται από το πρόγραμμα NATURA 2000 , ως περιοχή έντονου φυσικού κάλλους και καταφυγίου άγριας ζωής.

Το καλοκαίρι, κατακλύζεται από χιλιάδες ημερήσιων επισκεπτών που απολαμβάνουν τις  παραλίες και τα καθαρά νερά του, με ημερήσια δρομολόγια πλοίων από τη πόλη της Ιεράπετρας.

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι το δάσος των κέδρων που φτάνουν την ηλικία των 200 ετών.

Στην Χρυσή έχουν βρεθεί απολιθώματα πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα που χρονολογούνται από 350.000 έως 70.000 χρόνια όταν το νησί ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό.

Μεγάλη Παραλία

Φημισμένη και αγαπημένη παραλία που απέχει περίπου 5χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας (στον οικισμό Κουτσουνάρι ), και  εντυπωσιάζει με την απεραντοσύνη της και την πλούσια αμμουδιά της από γκριζωπό βοτσαλάκι.

Παραλία Θόλος

Βοτσαλωτή παραλία με αμέτρητα αλμυρίκια δίπλα στο κύμα. Αποτελεί ευκαιρία εξόρμησης στις βόρειες ακτές της Ιεράπετρας.

Παραλία στο Μακρύ Γιαλό

Αβαθής παραλία με χρυσή αμμουδιά και καταγάλανα νερά , απάνεμη και οργανωμένη αποτελεί ιδανικό οικογενειακό προορισμό.

Παραλία Μύρτος

Η όμορφη αυτή παραλία ανήκει στο γραφικό χωριό “Μύρτος” – τουριστικό θέρετρο – και ευρίσκεται 18 χλμ δυτικά από την Ιεράπετρα. Οργανωμένη παραλία διατηρεί την αυθεντικότητα της, κάτω ακριβώς από τον παραλιακό πεζόδρομο του χωριού γεμάτου με τα χρώματα του καλοκαιριού και τις μυρωδιές του καλού φαγητού.

Παραλία  Γαλήνη

Μετά τον πευκόφυτο οικισμό των Φέρμων, συναντάμε τον υπέροχο αυτό όρμο με τα ήσυχα νερά . Θα χαλαρώσετε παίζοντας παιχνίδια στην άμμο και κάνοντας θαλάσσια σπορ.

6. Καταράκτης του Μυλωνά στην Ιεράπετρα
Καταράκτης του Μυλωνά στην Ιεράπετρα

 

Παραλία  Αγιά Φωτιά.

Τέλειος συνδυασμός του πράσινου με το γαλάζιο! Η θέση της είναι ειδυλλιακή κάτω από τη σκιά ενός πευκόφυτου βράχου. Απέχει 17 χλμ δυτικά από την πόλη και διαθέτει όλες τις ανέσεις (καταλύματα – εστιατόριο – υπαίθριο snack ).

Η Ιεράπετρα , η πόλη του ήλιου , είναι ιδανική για διακοπές σε όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα τουριστικό θέρετρο με μεγάλη κίνηση, όπου η νυχτερινή ζωή είναι έντονη, παρά το μικρό μέγεθος της πόλης.

Η πόλη του ήλιου είναι ιδανική για διακοπές για ζευγάρια και νέους, που θέλουν να συνδυάσουν μια ζωντανή πόλη με όμορφες παραλίες και ευκαιρίες για εκδρομές. Από εδώ ως ορμητήριο απολαμβάνεται εύκολα τις περισσότερες παραλίες στα γαλανά νερά του νότιου Κρητικού.

Η  πόλη του ήλιου,  είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές , καθώς υπάρχουν πολλές και μεγάλες φιλόξενες τουριστικές μονάδες, και πολύ κοντά και μακριά από τη πόλη , για όλα τα γούστα.

Δήμος Ιεράπετρας, μια άλλη άποψη:

Δήμος της Ιεράπετρας στο νότιο Κρητικό,

στου Λασιθίου το νομό, τοπίο εξαιρετικό.

Έδρα του η Ιεράπετρα, πόλη με ιστορία,

με παραλίες όμορφες, που ‘χουν πολλά βραβεία.

Ιεράπετρα, πανέμορφη, που ‘χει πάντα λιακάδα

κι είναι η νοτιότερη σε όλη την Ελλάδα.

Αρχαία  Ιεράπετρα με δύναμη πολλή,

Κύρβα, Πύτνα και Κάμιρος, την ζήλευαν πολλοί.

Ρωμαίοι την εζήλεψαν  και την εκατακτήσαν,

ο Αριστίων ηττήθηκε κι εκείνοι ενικήσαν!

Μα πάλι εξανακτίστηκε, βάση ήταν ναυτική,

σπουδαία ήταν η θέση της η γεωγραφική.

Λουτρά, θέατρα, αγάλματα, τέχνες, πολιτισμός,

μα και νομίσματα πολλά, τσι οικονομίας θεσμός.

Νομίσματα, αγάλματα, επιγραφές, κολόνες,

μιλούνε για η δόξα της  αμέτρητους αιώνες!

Μες το Γενάρη του δεκαεφτά κεφάλι Ρωμαϊκό,

ξεθάφτηκε απ’ τα σπλάχνα της κι είναι εξαιρετικό .

Η δυνατή νεροποντή το έφερε στο φως,

αμύθητη η αξία του , σπουδαίος θησαυρός!

Τζαμί και Κρήνη εκτίστηκαν μες στην Τουρκοκρατία,

Καλές, φρούριο Ενετικό, στην Ενετοκρατία.

Φιλόξενη η Ιεράπετρα, αξίζει  νότια να ‘ρθεις!

Ο Ναπολέων,ο στρατηγός, λένε, ήρθε ο Βοναπάρτης!

Ιεράπετρα, μια Νηρηίς, μια κόρη του Νηρέα,

όποιος τη δει το διαλαλεί πως είναι πανωραία.

Στο νότιο το Κρητικό, Νησί  που σε μαγεύει,

μια φορά μόνο ανε το δεις  ο νους σου το λατρεύει!

Στο βάθος του ορίζοντα απλώνεται η Χρυσή,

στολίδι τσι  Γεράπετρος  το όμορφο νησί.

Κέδροι, κοχύλια, θάλασσα και αμμουδιά χρυσή

είν’ το τοπίο εξωτικό στη νήσο τη Χρυσή.

Ο Δήμος τσι Ιεράπετρας με παραλία ζεστή,

κόσμημα έχει στο λαιμό  τη νήσο τη Χρυσή!

Διαμάντι μες στη χέρα του είναι ο Μακρύ Γιαλός ,

πανέμορφος, με άμμο ψιλή, κόλπος μικρός, ρηχός!

Μύρτος, Φέρμα, Αγιά Φωτιά, όμορφο Κουτσουνάρι

έχουν γαλάζια τα νερά κι ακρογιαλιές με χάρη.

Έχει και όμορφα χωριά, Μάλλες, Ανατολή,

Καβούσι και Σελάκανο  με ομορφιά πολλή.

Τα Γδόχια, η Ρίζα, η Γρα Λυγιά, Μεσελέροι, Καλαμαύκα,

απού ‘χει το πολύ νερό  και την καλή την αύκλα.

Αμέτρητες οι εκκλησιές, σπουδαίες οι μονές,

Φανερωμένη, Εξακουστή είναι οι πιο γνωστές.

Η ομορφιά του Δήμου αυτού θα θρονιαστεί στη σκέψη,

αν έρθει κάποιος μια φορά  τρελά θα τον λατρέψει.

Τσι Κρήτης μας το πέλαγος είναι το Κρητικό,

μα είναι τσι Γεράπετρος  νοτιοανατολικό.

Πάνω Μερά, Κάτω Μερά, Ιεράπετρα απλωμένη,

σε δαντελένια ακρογιαλιά  είναι ζωγραφισμένη..

Το νότιο το Κρητικό, Ιεράπετρα , αγναντεύεις,

έχεις χιλιάδες ομορφιές  και τσι ψυχές μαγεύεις.

Θάλασσα βλέπω κι ομορφιές  ο ήλιος πριν να βγει,

Γεράπετρο, είσαι όμορφη ως τη βουνοκορφή.

Ακόμα και οι πέτρες σου έχουνε ομορφιά,

μια κεφαλή ζωγραφιστή  απάνω στα βουνά.

Πανέμορφη Ιεράπετρα  με ιστορία μεγάλη,

είναι στα νοτιοανατολικά  τ ‘ αμέτρητά της κάλλη.

Στην όμορφη Γεράπετρο κολύμπι και χαρά,

ζεστά, γαλάζια, καθαρά κι υπέροχα νερά.

Γεράπετρο μου όμορφη, τσι Κρήτης μας πετράδι,

στο νότιο το Κρητικό λούζεσαι πρωί , βράδυ!

Δήμος της Ιεράπετρας το βλέμμα μαγνητίζει,

του ήλιου η λάμψη τη χαρά μες στην ψυχή χαρίζει!

ΚΡΗΤΗ   11-2-2017

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε ο καθαρισμός του Ιάρδανου ποταμού από συνεργεία του Δήμου Πλατανιά

Μετά από συνεχείς πιέσεις των «Ενεργών Πολιτών Πλατανιά», συνεργεία...

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ομάδα Στήριξης «Συνάνθρωπος»

Μετά από μια επιτυχημένη διαδικασία εκλογών, η Ομάδα Στήριξης...