Γράφει: Αναστασία Τωμαδάκη
Στιχουργός: Μαρία Λαγουδάκη – Αγγελάκη
Ο δήμος Σφακίων έχει έκταση 467.589 km2 και 1.889 κατοίκους. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Χανίων και συνορεύει, βόρεια με τους δήμους Χανίων και Αποκορώνου, δυτικά με τους δήμους Πλατανιά και Καντάνου-Σελίνου, ανατολικά με τους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου και νότια βρέχεται από το νότιο Κρητικό πέλαγος. Πρωτεύουσά του είναι η Χώρα Σφακίων και περιλαμβάνει εννέα δημοτικά διαμερίσματα
Το όνομα Σφακιά προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σφαξ που σημαίνει χάσμα γης, φαράγγι. Στα Σφακιά βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των Λευκών Ορέων, οι Σφακιανές Μαδάρες, με 110 κορυφές, (57 έχουν ύψος πάνω από 2.000 μέτρα, ψηλότερη η κορυφή Πάχνες 2.453 μ) και πάρα πολλά φαράγγια. Το σπουδαιότερο είναι το φαράγγι της Σαμαριάς (εθνικός δρυμός) και ακολουθούν της Αράδαινας, της Ίμπρου, της Ελυγιάς, του Κλάδου, της Τρυπητής, του Ίλιγγα, του Μανικά, του Κατρέ, του Παπά Λαγγός και της Κάπνης. Υπάρχουν επίσης τέσσερα μικρά οροπέδια, του Ασκύφου, της Ίμπρου, της Ανώπολης και του Καλλικράτη. Στο νότιο παραλιακό μέτωπο των Σφακίων το τοπίο αλλάζει εντελώς. Υπέροχες ακτές, άλλοτε απόκρημνες και βραχώδεις και άλλοτε φιλόξενες με ψιλή άμμο ή χρωματιστά βότσαλα, διαδέχονται η μία την άλλη. Η θάλασσα του νότιου Κρητικού πελάγους απέραντη, αμόλυντη, κρυστάλλινη, αγκαλιάζει τα νότια παράλια και σαγηνεύει.
Σ΄ αυτήν την περιοχή με το μοναδικό και πολύπλοκο φυσικό ανάγλυφο, φαράγγια, γκρεμνά, δασωμένα βουνά, πετρώδεις αλπικές κορυφές (ορεινή έρημος, μικροί παγετώνες), απόκρημνες βραχώδεις ακτές, ημιερημικές αμμώδεις παραλίες, αμόλυντες θάλασσες, ευνοήθηκε η ανάπτυξη σπάνιων οικοσυστημάτων με ενδημικά είδη ζώων και φυτών. Στο βοτανικό πλούτο του τόπου περιλαμβάνονται πολλά προστατευόμενα είδη, όπως το δέντρο Αμπελιτσιά, αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, ορχιδέες, χασμόφυτα (φυτά που μεγαλώνουν σε γκρεμνά) κ.α. Στη μοναδική βιοποικιλότητα του τόπου εντάσσονται και πολλά είδη προστατευόμενης άγριας πανίδας όπως είναι ο κρητικός αίγαγρος, ο χρυσαετός, ο γυπαετός, ο κρητικός αγριόγατος, το ρινοδέλφινο, η φάλαινα φυσητήρας, η μεσογειακή φώκια και η χελώνα Καρέτα-Καρέτα. Με όλα αυτά τα σπάνια ζώα και φυτά να επιβιώνουν στα βουνά και τις θάλασσες του, ο τόπος των Σφακίων αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα.
Σ΄ αυτόν τον τόπο των επιβλητικών βουνών και των απόκρημνων ακτών, κατοικούν από τα πανάρχαια χρόνια οι Σφακιανοί, μια ιδιαίτερη <<ράτσα>> Κρητικών. Το άγριο φυσικό περιβάλλον και η εξαιτίας του γεωγραφική τους απομόνωση, έχουν επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση, τόσο της σωματικής τους διάπλασης, όσο και του χαρακτήρα τους. Οι Σφακιανοί είναι λυγερόκορμοι, ρωμαλέοι, με ευγενικά μα ταυτόχρονα σκληρά χαρακτηριστικά και αετίσιο βλέμμα. Διαθέτουν ατίθασο χαρακτήρα, είναι ατρόμητοι, παρορμητικοί, πέραν του δέοντος ισχυρογνώμονες, μα ταυτόχρονα φιλόξενοι, φιλότιμοι και αξιοπρεπείς. Αγαπούν στο έπακρο να ζουν ελεύθεροι, τόσο που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την τιμή και την ελευθερία τους. Διατηρούν αναλλοίωτα πολλά από τα πανάρχαια ήθη και έθιμα τους και στη ντοπιολαλιά τους υπάρχουν ακόμη και σήμερα στοιχεία της αρχαίας Δωρικής διαλέκτου (π.χ. προφέρουν το λ ως ρ, γάρα αντί για γάλα ).
Η αρχή της ιστορίας αυτού του τόπου και των ανθρώπων του, χάνεται στα βάθη του χρόνου και των μύθων. Στο φαράγγι της Σαμαριάς λένε πως γεννήθηκε η Βριτόμαρτης Αρτέμιδα, η θεά του κυνηγιού και ότι τον Γκίγκιλο διάλεξε για να στήσει το θρόνο του ο Δίας πριν τον μεταφέρει στον Όλυμπο. Στις παραλίες των Σφακίων ερωτεύτηκε ο θεός Απόλλωνας την νύμφη Ακκακαλλίδα και στο οροπέδιο Ασκύφου είχε το βασίλειό του ο πρωτότοκος γιός του Μίνωα, ο Κατρέας (Λαγγός του Κατρέ). Οι παλαιότερες αποδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή είναι βραχογραφίες με σκηνές κυνηγιού, που χαράχτηκαν πριν από τουλάχιστον 4.000 χρόνια σε σπήλαιο στο χωριό Ασφένδου.
Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν την μεγάλη ακμή της περιοχής κατά την κλασική και Ρωμαϊκή εποχή. Πολλές αρχαίες πολιτείες όπως η Ανώπολις, ο Φοίνιξ, η Τάρρα, η Αραδήν, η Ποικιλασσός ευημερούσαν τότε στα Σφακιά. Ήταν ισχυρές, αυτόνομες, με δικά τους νομίσματα και διαφέντευαν με τα καράβια τους τις θάλασσες. Δημιούργησαν αποικίες στο Αιγαίο, στην νότιο Ιταλία και τον Εύξεινο Πόντο. Οι Σφακιανοί έλεγχαν τους δρόμους του εμπορίου, πότε ως πετυχημένοι έμποροι και πότε ως κουρσάροι. Στους Βυζαντινούς χρόνους στη θέση των αρχαίων ναών οικοδομήθηκαν χριστιανικές Βασιλικές με περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα (πολλά διασώζονται μέχρι σήμερα) και καθώς περνούσαν οι αιώνες, έξοχα τοιχογραφημένες εκκλησίες και αμέτρητα μικρά ξωκλήσια γέμιζαν κάθε γωνιά των Σφακιών.
Κι ύστερα ήρθαν οχτακόσια συνεχόμενα χρόνια σκλαβιάς, πρώτα από τους Φράγκους κι ύστερα από τους Τούρκους. Ουδέποτε εγκαταστάθηκαν κατακτητές μόνιμα στα Σφακιά. Περνούσαν, έκαιγαν, έσφαζαν, ξεθεμελίωναν, μα πάντα αποχωρούσαν, επειδή γνώριζαν ότι, λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας τους, ήταν αδύνατον να καθυποτάξουν τους Σφακιανούς. Έτσι τα Σφακιά ήταν ο τόπος που πάντα έκαιγε η φλόγα της ελευθερίας και που ξεκινούσαν οι περισσότερες επαναστάσεις και απελευθερωτικοί αγώνες της Κρήτης. Υπολογίζεται ότι ξεσπούσε, κατά μέσο όρο, μία εξέγερσή κάθε 20 χρόνια. Μέσα απ΄ αυτούς τους αγώνες αναδείχτηκαν πολλές ηρωικές προσωπικότητες που επέδειξαν θαυμαστή ανδρεία και αυταπάρνηση. Εξέχουσα θέση ανάμεσά τους κατέχει ο Ανωπολίτης, Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης.
Σήμερα τα Σφακιά απολαμβάνουν την ελευθερία τους και προοδεύουν. Οι Σφακιανοί ασχολούνται παραδοσιακά με την κτηνοτροφία και τη γεωργία παράγοντας εκλεκτά προϊόντα, ενώ παράλληλα έχουν στραφεί και προς τον τουρισμό, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, φούρνοι, τυροκομεία, μίνι μάρκετ, ΑΤΜ, και βενζινάδικα. Έτσι, ο επισκέπτης έχοντας εξασφαλίσει μια άνετη διαμονή, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, ανάλογα με τη διάθεσή του, μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις για να γνωρίσει την άγρια ομορφιά της περιοχής.
Μπορεί να επισκεφτεί τα χωριά και τους οικισμούς, να συναναστραφεί τους κατοίκους τους, να γευτεί την ντόπια κουζίνα, να γνωρίσει την τοπική αρχιτεκτονική, το Σφακιανό μονόσπιτο, έναν από τους πλέον αρχέγονους τύπους κατοικίας στην μεσόγειο. Μπορεί να περιηγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους των αρχαίων πόλεων, στα κάστρα και στις αμέτρητες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες. Πεζοπορώντας σε καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, μπορεί να ανέβει στις κορυφές της Μαδάρας ή να διασχίσει τα επιβλητικά φαράγγια .Μπορεί να απολαύσει τις 24 πανέμορφες παραλίες και τη θάλασσα με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά είτε κολυμπώντας, είτε κάνοντας θαλάσσια σπορ και καταδύσεις (καταδυτικό κέντρο Σφακίων). Μπορεί να επιχειρήσει πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς στον κάμπο του Φραγκοκάστελου ή να τολμήσει άλμα με ελαστικό σχοινί στο κενό από τη γέφυρα της Αράδαινας.
Ο τόπος των Σφακίων αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό αφού συνδυάζει την αναψυχή και την ξεκούραση, με την περιήγηση και τις δραστηριότητες στη φύση. Είναι ένας τόπος ξακουστός στα πέρατα του κόσμου για την ιστορία, τη λεβεντιά της γης και των ανθρώπων της και την ασύγκριτη, σπάνια ομορφιά του.
Δημοτικά διαμερίσματα Δήμου Σφακίων.
Δήμος Σφακίων: Μια άλλη άποψη
Δήμος Σφακίων όμορφος στο νότιο Κρητικό,
με φυσικό ανάγλυφο, τοπίο μοναδικό.
Με τα όμορφά του τα βουνά, γκρεμνά, φαράγγια, δάση
και τσι πανέμορφες του ακτές το νου έχει ξελογιάσει.
Πρωτεύουσά του η όμορφη η Χώρα Σφακίων,
καμάρι για την Κρήτη μας και το νομό Χανίων.
Πάχνες, Μαδάρες Σφακιανές, φαράγγι Σαμαριάς,
κι ακτές πολλές, φιλόξενες, καθάριας ομορφιάς.
Χιλιάδες χρόνια πιο παλιά η αρχή της ιστορίας,
μέσα στα βάθη χάνεται τσι αρχαίας μυθολογίας!
Άρτεμις η Βριτόμαρτης , θεά, στη Σαμαριά,
στο Γκίγκιλο θρόνο έστησε ο Δίας στα ψηλά.
Ευρήματα εντυπωσιακά, αρχαιολογικά,
αρχαίες πόλεις ισχυρές, νομίσματα πολλά.
Σπάνια ζώα και φυτά στολίζουν τα γκρεμνά,
αίγαγρος και γυπαετός επάνω στα βουνά!
Χωριά κι όμορφοι οικισμοί , κάστρα και εκκλησίες,
οι πιο πολλές βυζαντινές κι έχουν τοιχογραφίες.
Κοινότητα Αγίας Ρούμελης, Σφακιά, Άγιος Ιωάννης,
κοινότητα Ανωπόλεως, ήρωας Δασκαλογιάννης.
Φιλόξενοι, φιλότιμοι και παρορμητικοί,
επαναστάτες και ήρωες είναι οι Σφακιανοί.
Γεύση από Φραγκοκάστελο όμορφη Αγία Ρουμέλη,
Λουτρό, Ασφένδου, Σκαλωτή, τσ’ Ανώπολης το μέλι.
Η αναψυχή, η ξεκούραση, η διαδρομή στη φύση,
την πιο γλυκιά ανάμνηση μες στην ψυχή θα αφήσει.
ΚΡΗΤΗ 1-2-2017
Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα λίστα προϊόντων με μειωμένες τιμές από 5 έως 24% στα σούπερ μάρκετ, που…
Η Περιφέρεια Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, με αφορμή την…
Θλίψη προκαλεί η είδηση θανάτου ενός ανθρώπου στα χαλάσματα κτιρίου στο Ηράκλειο, λίγες ώρες πριν…
Τιτάνια μάχη για να ανασύρουν την 33χρονη Αμερικανίδα από το σημείο όπου βρέθηκε μετά την πτώση…
ΣΚΑΪ και ο ίδιος δεν απείλησαν τον καθηγητή Οικονομικών Κοσμά Μαρινάκη υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε, σε συνέχεια των καταγγελιών…
Την ανακατανομή 61 θέσεων ειδικευόμενων νοσηλευτών χρονικής περιόδου λήψεως νοσηλευτικής ειδικότητας 2024-2025 στις νοσηλευτικές ειδικότητες…
This website uses cookies.