ΘΕΣΕΙΣ

Ο εγκληματίας πολέμου Julius Ringel που φεύγοντας από την Κρήτη πηρε ένα αμήθυτο θησαυρό από αρχαία αντικείμενα

Από τον Σαράντο Θεοδωρόπουλο

RINGEL όπως DECUMANUS MAXIMUS

Μια μικρή ιστορία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γύρω από τη Μάχη της Κρήτης όπως την είπαμε στο Κοντομαρί.

Στην Κρήτη τους Γερμανούς Αλέξιπτωτιστές τους “γλίτωσαν” σε πολλές περιπτώσεις οι αλπινιστές της 5ης Ορεινής Μεραρχίας.

Διοικητής τους ήταν ο Αυστριακός Στρατηγός Julius Ringel. Ο στρατηγός Ringel ήταν εγκληματίας πολέμου και αγαπούσε πολύ την αρχαιότητα. Τόσο που απήγαγε φεύγοντας από την Κρήτη ένα αμύθητο θησαυρό από αρχαία αντικείμενα.

Τις κλοπές του Ringel περιγράφει εύγλωττα ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων στο άρθρο του “Η Τύχη των Αρχαιοτήτων της Κρήτης κατά τον Πόλεμον” ( περιοδικά Χρονικά Ηρακλείου 1947).

Εκεί μάλιστα γράφει ότι ο Ringel προκειμένου να χωρέσει στις αποσκευές του κάποια από αυτά τα πριόνιζε και τα έκοβε ώστε να τα επανασυνθέσει στη βίλα του στο Γκρατς ή εκεί που θα τα εξέθετε μετά τον πόλεμο ( όπως DECUMANUS MAXIMUS).

Mετα το τέλος του πολέμου ο, Ληξουριώτης , γνωστός και μεγάλος αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος( κατά τα άλλα , δεξιός και ολίγον χουντικός μετέπειτα) κατ’ απονομή συνταγματάρχης του Στρατού, εντόπισε και επαναπάτρισε πολλές αρχαιότητες.

Στο Μουσείο του Γκρατς με τη συμβολή του νεαρού τότε, λέκτορα Πολύχρονη Ενεπεκίδη εντόπισε αρχαία αντικείμενα. Κατέσχεσε όσα από αυτά δεν είχαν καθαρά πιστοποιητικά προέλευσης και τα επαναπάτρισε το 1948.

Σώζεται η απόδειξη παραλαβής των αντικειμένων αυτών από τον Νικόλαο Πλάτωνα.

Δεν τα είχε βρει όλα

Το 2017 οι άξιοι Αρχαιολόγοι και Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ κατόρθωσαν να να εντοπίσουν άλλα 26 αντικείμενα της λείας του Ringel και να τα επαναπατρίσουν.

Αγνοούνται ακόμη πάνω από 100 σημαντικές αρχαιότητες που εκλάπησαν από την Ελλάδα στον Πόλεμο και την Κατοχή, που περιγράφονται στο έργο ” Ζημίαι”, που συνέταξαν το 1946 κορυφαίοι Έλληνες Αρχαιολόγοι, οι περισσότεροι μέλη του ΕΑΜ .

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Χτύπησε στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του και τους εγκατέλειψε

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…

4 mins ago

Κρήτη: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν – Στραμμένα τα βλέμματα στο 2025

Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…

8 mins ago

Κρήτη: Γυναίκα που δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της για 7 χρόνια από τα 11 χρόνια της έγινε δικηγόρος και τον δικάζει

Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…

11 mins ago

Ισοβαθμία στην 3 η θέση για την ομάδα της ΣΑΧ – ΣΑΜΑΡΙΑ! Χρυσό μετάλλιο για την Όλγα Βολάνη και τον Βασίλη Βολάνη σε Διεθνές Τουρνουά στη Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…

13 mins ago

Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…

21 mins ago

«Γέφυρες Συμπερίληψης»: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά

Το Κέντρο Κοινότητας του  Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…

26 mins ago

This website uses cookies.