Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση ψυχρού πολέμου με την Ευρώπη, δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Stern» ο κ. Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. «Όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτές οι εκλογές αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απολαμβάνουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, επειδή θα τηρήσουμε τις προεκλογικές υποσχέσεις μας, δηλαδή την ακύρωση του μνημονίου. Δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα. Ή η τρόικα θα σταματήσει την αποφασισθείσα πολιτική λιτότητας ή θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη…
Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Η πολιτική λιτότητας αποδείχτηκε λάθος φάρμακο θεραπείας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία…Δεν κάνω τίποτε άλλο από το να εκπροσωπώ μια άλλη γενιά και ένα άλλο μοντέλο πολιτικής. Γιατί δεν οφείλω την πολιτική παρουσία μου στην καταγωγή μου από μια πολιτικά ισχυρή σε επιρροή οικογενειακή δυναστεία».
Οσον αφορά τις επιπτώσεις αυτής της καταγγελίας ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα κλείσει η στρόφιγγα της βοήθειας προς την χώρα και ζήτησε για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, καθώς και την έκδοση ευρωομολόγων.
«Δεν είμαι ο νεκροθάφτης της Ευρώπης.
Νεκροθάφτες ειναι εκείνοι, που θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας, η οποία οδηγεί σε διάλυση την Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Και αν παρ’ όλα αυτά επιμείνει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής; επιμένει ο δημοσιογράφος του Stern.«Τότε θα πούμε: “Ευχαριστούμε πολύ, αλλά έτσι αναλαμβάνετε την ιστορική ευθύνη καταστροφής της ευρωζώνης”. Γιατί η Ευρωζώνη αποτελεί μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας χαλάσει, θα έχει βλάβη ολόκληρη η αλυσίδα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι – όπως μετά την κρίση του 1929, που οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια.
Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να σώσουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Ο κ. Τσιπρας απαντά άλλωστε με την ελληνική παροιμία «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται», όταν ο δημοσιογράφος ερωτά τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο ή να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και εξηγεί ότι στη χώρα εδώ και δυόμισι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κοινωνική καταστροφή. «Οι μισοί νέοι είναι άνεργοι, πολλοί μεταναστεύουν. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Τι άλλο θέλετε από τον ελληνικό λαό;» συμπληρώνει.
Η Ελλάδα είναι σαν μία γάτα, που την έχουν στριμώξει στη γωνία και δεν την αφήνουν να φύγει. Μεταχειρίστηκαν τον ελληνικό λαό σαν πειραματόζωο. Αλλά εμείς λέμε: Τώρα μόλις αρχίζει η διαπραγμάτευση. Μέχρι τώρα είχαμε διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις. Τώρα όμως ο ελληνικός λαός θα αποκτήσει μία πολιτική ηγεσία, η οποία θα παλέψει μέχρι το τέλος για τα δικαιώματά του».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις άμεσες προτεραιότητες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μισθοί και συντάξεις δεν θα περικοπούν άλλο, γιατί κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την ύφεση. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης χρειάζονται ένα σχέδιο Μάρσαλ και διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους. Πρέπει να προχωρήσουμε στην έκδοση ευρωομολόγων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θα καταργηθεί ο Οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων. «Καμιά εθνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρηθεί, αν οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας δεν βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο» επισημαίνει.
Για την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί πρόσληψης 100.000 δημοσίων υπαλλήλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Το αίτημα πρόσληψης 100.000 ατόμων ανάγεται στο 2007, και όχι άδικα. Στην Ελλάδα, αναλογεί μία νοσοκόμα σε 40 ασθενείς. Αντίθετα, στα γραφεία Υπουργών και βουλευτών θα βρείτε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν. Σ’ αυτό μας οδήγησαν τα δύο κυβερνώντα κόμματα με το διεφθαρμένο πελατειακό τους σύστημα. Εμείς θα το αλλάξουμε, αλλά δεν θα δημιουργήσουμε νέες στρατιές ανέργων. Θέλουμε να καταστήσουμε αποτελεσματικότερο το κράτος με μεταθέσεις και αναδιοργάνωση».
Αναφερόμενος τέλος στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα υπογράμμισε: «Ασφαλώς χρειαζόμαστε επενδύσεις, αλλά όχι στη βάση της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων προστασίας του περιβάλλοντος… Μήπως οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί έφεραν επενδύσεις; Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι θα προσελκύσουμε επενδύσεις μειώνοντας το μισθολογικό κόστος.
Οι πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου δεν είναι η Ινδία και το Πακιστάν, αλλά οι χώρες με υψηλούς μισθούς σαν τη Σουηδία. Θα επενδύσουμε σε ανθρώπινους πόρους, σε νεαρούς επιστήμονες. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα της έρευνας, της τεχνολογίας και των καινοτομιών. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό».
Ερωτώμενος πάντως εάν είναι ο Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας, καθώς το πορτρέτο του Αργεντινού επαναστάτη κρέμεται στον τοίχο του γραφείου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «υπάρχουν σε κάθε φάση της ιστορίας προσωπικότητες που η μοίρα θέλει να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο», αλλά για τον εαυτό του λέει ότι δεν κάνει κάτι άλλο από το να εκπροσωπεί «μια άλλη γενιά, ένα άλλο μοντέλο πολιτικής».
Υπογραμμίζει δε ότι δεν οφείλει την παρουσία του στην πολιτική στην καταγωγή του από κάποια πολιτική δυναστεία.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ερωτάται και εάν είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός στα 37 του χρόνια, για να απαντήσει: «Θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι αισθάνομαι έτοιμος για να γίνω πρωθυπουργός. Αλλά είμαι έτοιμος να αναλάβω την ιστορική ευθύνη, αν αυτή είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Αυτό που συμβαίνει τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει μόνο σε επαναστατικούς καιρούς. Ένα κόμμα του 5% γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ίσως σε ένα μήνα να βρεθεί στην κυβέρνηση»
Σε άλλη ερώτηση σχετικώς με το τι θα πιστεύει ότι θα του πει η Άγκελα Μέρκελ όταν θα τον συναντήσει για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι γνωρίζει μόνο ότι ο ίδιος θα της υπενθυμίσει την ιστορική της ευθύνη απέναντι στους λαούς όλης της Ευρώπης.
Δείχνοντας δε στον δημοσιογράφο την Ακρόπολη, η οποία διακρίνεται από το μπαλκόνι του γραφείου του, δηλώνει: «Ξέρετε; Αυτό είναι το πλεονέκτημά μου απέναντι στην κυρία Μέρκελ. Εγώ από το γραφείο μου έχω θέα σε 2500 χρόνια ιστορίας της Δημοκρατίας κι εκείνη μόνο στο Ράιχσταγκ».
Του Γιώργου Ουρανού Όταν το Αρχιπέλαγος γεννήθηκε Είναι το πιο γραφικό Αρχιπέλαγος στον κόσμο, με…
Μέλη της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων, φίλοι και απόγονοι αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Κάνδανο…
Το Πολυτεχνείο Κρήτης με μεγάλη χαρά ανοίγει ξανά τις πόρτες του στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας…
Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, καλεί τα…
Η Επιτροπή Αγώνα μελών του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων έχει προκηρύξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Τετάρτη…
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Με δίκοπο μαχαίρι μοιάζει, σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία δημοσιοποίησης των προσωπικών…
This website uses cookies.