Σε ένα άρθρο των Finacial Times που πραγματεύεται το νέο ρόλο του δημοσίου τομέα αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος.
«Η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία των μεγάλων συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις κυβερνήσεων και για τις εθνικές πολιτικές και για την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Η ανάρτησή του Ηλία Μόσιαλου
Το σημερινό άρθρο των Financial Times εστιάζει στο νέο ρόλο του δημοσίου τομέα. Πρέπει να βλέπουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως επένδυση, όχι ως μειονέκτημα. Να δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας στην αγορά εργασίας.
Να ξαναδούμε τα προνόμια των πλουσίων. Πολιτικές που μέχρι τώρα θεωρούνταν εκκεντρικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η φορολόγηση του πλούτου θα πρέπει να είναι συστατικά στοιχεία των νέων προσεγγίσεων.
Αυτές τις «αδιανόητες» μέχρι σήμερα πολιτικές προτείνουν οι Financial Times. Και κάνουν πολύ σωστά. Στις επόμενες ημέρες θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις πολλών κυβερνήσεων και για τις εθνικές πολιτικές και για την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Στα πλαίσια αυτά κατέθεσα τις προτάσεις μου για την σημασία των επιστημονικών ανακαλύψεων ως δημοσίων αγαθών σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Οι κρίσεις απαιτούν αναπροσαρμογές και γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία των μεγάλων συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να σημειώσουμε ότι στο άρθρο γίνεται παραλληλισμός της περιόδου που ζούμε με αυτή που ακολούθησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο άρθρο, μεταξύ άλλων αναφέρεται η αναγκαιότητα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων – αναστροφής των κυρίαρχων (νεοφιλελεύθερων) πολιτικών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών – που θα πρέπει να συζητηθούν.
“Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεχτούν ένα πιο ενεργό ρόλο στην οικονομία. Θα πρέπει να δούμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως επένδυση όχι ως βάρος και να βρουν τρόπους για να κάνουν την αγορά εργασίας λιγότερο ανασφαλή. Η αναδιανομή του πλούτου θα είναι ξανά στην ατζέντα, τα προνόμια των γέρων και πλούσιων θα τεθούν εν αμφιβόλω. Πολιτικές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν εκκεντρικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και οι φόροι στον πλούτο θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων”
Ολόκληρο το άρθρο των Financial Times εδώ.
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.