Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ο ηρωισμός του Νίκου Ρωμανού

Του Κωνσταντίνου Πουλή | Ο Νίκος Ρωμανός ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας, αφού ο υπουργός δέχτηκε την προσθήκη τροπολογίας που αίρει τα εμπόδια για την ηλεκτρονική επιτήρηση. Ας το κρατήσουμε λοιπόν για το μέλλον, ότι το μείγμα του δίκιου με το θάρρος κινεί βουνά. Να θυμόμαστε δηλαδή αυτό το αλύγιστο πρόσωπο του Αθανασίου, με τη μειλίχια κτηνωδία του «σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 θα χρειαστεί να πεθάνει ο γιος σας», την ώρα που υποχωρεί. Και να ευχηθούμε ολοένα και περισσότερες υποχωρήσεις, μέχρις αλλαγής της ανθρώπινης συνθήκης.

Ηρωισμός είναι να βάζει κανείς το νόημα της ζωής πιο πάνω από την ίδια τη ζωή. Οι ήρωες δεν είναι ευχάριστοι άνθρωποι, εξ ου και στον κατ΄ εξοχήν τραγικό ποιητή που εμφανίζει μεγάλες ηρωικές μορφές, τον Σοφοκλή, δίπλα σε κάθε ήρωα υπάρχει πάντα και κάποιος που του λέει να τα παρατήσει και να αφήσει όλους τους υπόλοιπους να ζήσουν μια ζωή χωρίς ανησυχίες.

Η Ισμήνη με το διαβόητο «γυναίκες γεννηθήκαμε» που λέει στην Αντιγόνη, η Χρυσόθεμις κάνει το ίδιο απέναντι στην Ηλέκτρα, η Ιοκάστη ζητάει από τον Οιδίποδα να σταματήσει την έρευνα για τον φονιά του Λαΐου κοκ, πάντα. Οι ήρωες δεν είναι ευχάριστοι άνθρωποι, κυρίως γιατί δεν μας αφήνουν στην ησυχία μας, δεν τα παρατάνε. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει τεράστια σημασία αν συμμεριζόμαστε τον σκοπό του ηρωισμού.

Γιατί προφανώς μπορεί να υπάρξει αντικειμενικά ηρωισμός με περιεχόμενο που να είναι για μας ανατριχιαστικό. Αυτό είναι το λεπτό σημείο με τον Ρωμανό. Αν επρόκειτο για έναν αναρχικό που πέθανε θερίζοντας μπάτσους με το καλάσνικοφ, θα ήταν ήρωας για τους συντρόφους του και φονιάς για την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτή τη στιγμή όμως είναι κάποιος που με όλη τη δραματική του ιστορία, που επαναλαμβάνουν εύλογα όλοι, δεν πυροβόλησε, συνελήφθη και κακοποιήθηκε, και τώρα ζητά εκπαιδευτικές άδειες. Ένας υπουργός με πρόσωπο σκληρό από τη συνήθεια να χειρίζεται τύχες άλλων παριστάνει ότι δεν μπορεί να δοθεί πολιτική λύση, γιατί η δικαιοσύνη δεν ακούει την πολιτική.

Το είπε αυτό Έλληνας υπουργός. Μέχρι και ο Κακλαμάνης αντέτεινε ότι τόσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν χρησιμοποιήσει, ας είναι και μία για να μην πεθάνει ο Ρωμανός. Το είπαν πολλοί βουλευτές χθες. Και το είπαν ευγενικά. Δεν είπαν ότι έχουν ξεσκιστεί να κάνουν τη δικαιοσύνη μαλλιά κουβάρια όποτε τους βολεύει, ότι πρόκειται για ένα διεφθαρμένο συνάφι που προστατεύει προκλητικά εγκληματίες του λευκού κολάρου, δεν είπαν για την Ενέργκα και τον Χριστοφοράκο ή τον Λαυρεντιάδη, αλλά το απλό γεγονός ότι την ίδια στιγμή νομοθετούσαν για την αντιμετώπιση καταχραστών.

Θέλω να πω ότι ο Ρωμανός κινδυνεύει για έναν ευγενή λόγο. Και ενώ ούτε η οργή ούτε η απεργία πείνας είναι λόγος για να ικανοποιείς οποιοδήποτε αίτημα, τα πράγματα αλλάζουν αν το αίτημα είναι ευγενές. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλα μαζεύονται και ξεχνιούνται, αλλά το αίμα ενός νέου ανθρώπου που διεκδίκησε εκπαιδευτικές άδειες δεν ξεχνιέται και δεν συγχωρείται.

Το είδαμε στην περίπτωση του Γρηγορόπουλου τι θα πει να αντιδρά το πιο μαχητικό κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στην κρατική βία. Βλέποντας την ψύχραιμη, νηφάλια υποκρισία του Αθανασίου, το μειλίχιο ύφος του ανθρώπου που λέει: τι να κάνουμε; Πας για θάνατο… σαν διευθυντής ορφανοτροφείου που εξηγεί ότι είναι ο κανονισμός τέτοιος, ξυλοδαρμός για όσους δεν τρώνε το φαΐ τους. Σκέφτομαι ότι αυτή η οργή δεν θα μαζεύεται.

Θα είναι δίκαιη οργή, και γι’ αυτό θα είναι πολύ τρομακτική. Δεν μπορώ πια να μη σκεφτώ ότι η κυβέρνηση φλερτάρει με αυτό το ενδεχόμενο προκειμένου να παίξει στο μόνο ταμπλώ που μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά: το χάιδεμα των φοβισμένων καθώς τσακίζει αυτούς που δεν φοβούνται. Δεν έχω μπορέσει να χωνέψω ότι το κάνει αδιαφορώντας για τη ζωή ενός νέου ούτε θέλω να σκέφτομαι πόσες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμα με τον ίδιο τρόπο. Γιατί η δίκαιη οργή πολλαπλασιάζεται σαν διάολος, δεν είναι για να παίζεις.

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χακάν Φιντάν για το Αιγαίο: «Να το μετατρέψουμε σε έναν παράδεισο και για τις δύο χώρες»

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη…

3 hours ago

Μητσοτάκης για Save Youth: «Αν είσαι κάτω από 18 πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσεις το panic button»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο TikTok παροτρύνει οποιονδήποτε είναι από 18 ετών και κάτω να κατεβάσει τη…

3 hours ago

Διπλό «χτύπημα» Σαμαρά: Προτείνει Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητά εμμέσως παραίτηση Γεραπετρίτη

Την έμμεση παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ζητά ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που…

3 hours ago

Ζελένσκι: Ο πόλεμος με τη Ρωσία πρέπει να τερματιστεί στον επόμενο χρόνο διπλωματικά

Η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος με…

3 hours ago

Ρέθυμνο: Χειροπέδες σε 31χρονο που πυροβολούσε στα σπίτια πεθερού και γαμπρού

Με τις... σφαίρες θέλησε να "λύσει" τις διαφορές που είχε με δύο άνδρες - πεθερό…

3 hours ago

H Επιτροπή Ειρήνης Χανίων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το μήνυμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Επιτροπή Ειρήνης…

3 hours ago

This website uses cookies.