Θετικοί είναι οι οιωνοί για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις για το 2023 στη χώρα μας. Στον απόηχο των θανάτων, των σκληρών και αιφνίδιων απωλειών, ιδίως νέων ανθρώπων, που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι δωρεές οργάνων από τις οικογένειές τους και οι σωτήριες μεταμοσχεύσεις στις οποίες οδήγησαν, αποτελούν φωτεινές, γενναίες, μεγαλειώδεις πράξεις, που αλλάζουν τη δυναμική σε ένα πολύπαθο κι ευάλωτο πεδίο της ανθρώπινης ζωής και της ιατρικής επιστήμης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2022 ολοκληρώθηκε με ρεκόρ 5ετίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό δοτών οργάνων, καθώς καταγράφηκαν 70 δότες. Μάλιστα, τα νοσοκομεία «Αττικόν» στην Αττική και «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύονται τα πρωτοπόρα νοσηλευτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά την στήριξη της δωρεάς οργάνων και την ανεύρεση κατάλληλων δοτών.
Το 2021 οι δότες οργάνων ήταν 52 και το 2020, έτος που μας έβαλε στην τροχιά της πανδημίας κορωνοϊού ακόμη λιγότεροι, 48. Το 2019 είχαν καταγραφεί 61 δότες οργάνων και το 2018 ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τους 45.
Ο απολογισμός του περσινού έτους ήταν 70 δότες οργάνων, ωστόσο οι 10 (ποσοστό 14,3% του συνόλου) καταγράφηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πέντε νοσοκομεία του ΕΣΥ που τοποθετήθηκαν το 2022 Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων διπλασιάστηκαν οι δωρεές οργάνων, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στις μονάδες υγείας ο καθ ύλην αρμόδιος ιατρός ή νοσηλευτής του ΕΟΜ. Πλέον, οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων έχουν γίνει επτά, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διαδικασία ανεύρεσης δοτών.
Ορόσημο στη δυναμική που αναπτύχθηκε στις δωρεές οργάνων φαίνεται να είναι ο θάνατος της φοιτήτριας Έμμας Καρυωτάκη στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας τροχαίου από ασυνείδητο οδηγό και στη συνέχεια η απόφαση των γονιών της να δωρίσουν τα όργανά της.
«Ήθελε να δώσει ζωή. Ήταν επιθυμία της», ανέφερε η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας, προχωρώντας στη δωρεά οργάνων.
Όσα βίωνε εκείνες τις δραματικές ημέρες η οικογένεια Καρυωτάκη καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία, άγγιξαν τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα από 23 έως 26 Νοεμβρίου καταγράφηκε αυξημένη κινητικότητα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με τους πολίτες να αναζητούν πληροφορίες για το θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Αποτυπώθηκε, μάλιστα, έμπρακτα με σχεδόν 1.000 εγγραφές στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών του Οργανισμού. Με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο από το 2018 μέχρι και τον θάνατο της Έμμας ήταν περίπου 16.000, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων περίπου 6%, μέσα σε λίγες ημέρες.
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έγιναν δωρητές τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια διαδικασία σιωπηρή και ουσιαστική, που σηματοδότησε ο θάνατος της 21χρονης Έμμας. Ανήλθαν σε 19.000 μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Μάλιστα, ο αυξητικός ρυθμός συνεχίζεται μετά τη δωρεά οργάνων του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, του 19χρονου Γρηγόρη από το Αγρίνιο και του 22χρονου Δημήτρη από την Πάτρα. Η απόφαση των οικογενειών να δωρίσουν τα όργανα των παιδιών τους έχει ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, κάτι που αποτυπώνεται στις αιτήσεις εγγραφής δωρητών: γίνονται έως και 150 δηλώσεις καθημερινά στο Μητρώο του ΕΟΜ.
«Είναι σημαντικότατη η δημοσιοποίηση και η ανάδειξη των περιστατικών δωρεάς οργάνων, καθώς μεταξύ άλλων, λειτουργεί και ως παράδειγμα. Στη δύσκολη απόφαση μιας οικογένειας πάντα βοηθάει να γνωρίζει ότι και άλλες οικογένειες έχουν βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση και έχουν καταφέρει να υπερβούν τον πόνο τους και να προσφέρουν ζωή» λέει στο protothema.gr η προϊσταμένη Τμήματος Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, κυρία Γιούλη Μενουδάκου.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση της Ευρώπης όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις και ανάμεσα στις τελευταίες 10 χώρες παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ένα μόσχευμα – που μπορεί να μην βρεθεί ποτέ. Στη χώρα μας περίπου 1.350 ασθενείς αναμένουν για συμβατό μόσχευμα, ελπίζοντας ότι θα λάβουν το δικό τους «δώρο ζωής». Από αυτούς οι 1.200 περιμένουν για μόσχευμα νεφρού – συνολικά 11.500 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ο χρόνος αναμονής στην Ελλάδα για μεταμόσχευση νεφρού είναι 8,8 χρόνια, ενώ στην Ισπανία δεν ξεπερνά τους 12 μήνες. Ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 4-5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 δότες και γίνονται κατά μέσο όρο 120 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Η Πορτογαλία, ο πληθυσμός της οποίας είναι συγκρίσιμος με αυτόν της Ελλάδας, έχει κάθε χρόνο 200 δότες και γίνονται 700 μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών, μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ, στα γραφεία του Οργανισμού καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για εγγραφή στο Μητρώο Αρνητών, όπου κατά πληροφορίες είναι εγγεγραμμένοι περίπου 100 άνθρωποι. Είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίζεται από τον ΕΟΜ, οι εγγεγραμμένοι πριν από το 2018 να αιτηθούν εκ νέου την εγγραφή τους στο Μητρώο (γίνεται μέσω του taxisnet) και να λάβουν την κάρτα δωρητή βάσει της νέας διαδικασίας.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος ούτε στο Μητρώο Δωρητών ούτε στο Μητρώο Αρνητών, τότε την απόφαση για τη δωρεά οργάνων την λαμβάνει η οικογένειά του.
«Ο θάνατος της Έμμας ήταν ένα γεγονός που ευαισθητοποίησε τους πολίτες, έγινε το έναυσμα να αναζητήσουν πληροφόρηση για τη δωρεά οργάνων ή και να αποφασίσουν να γίνουν οι ίδιοι δωρητές στο Εθνικό Μητρώο. Πολύ σημαντικό όμως είναι να μπει το θέμα αυτό στο τραπέζι της συζήτησης μέσα σε κάθε οικογένεια. Ο θάνατος είναι μέσα στη ζωή, και τα μέλη μιας οικογένειας καλό είναι να συζητούν και να μοιράζονται τη σχετική επιθυμία τους, αν θέλουν να δωρηθούν ή όχι τα όργανά τους. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει σε ήρεμη κατάσταση και όχι τη δύσκολη στιγμή της απώλειας. Όλοι θέλουμε να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες που είχαν εκφράσει εν ζωή οι αγαπημένοι μας» λέει η προϊσταμένη Τμήματος Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, κυρία Γιούλη Μενουδάκου.
Την επιθυμία της δωρεάς την είχε διατυπώσει και η 21χρονη Έμμα στην οικογένειά της, η οποία φρόντισε γι αυτό. Μάλιστα, αφορμή για την απόφαση της ήταν η ανάρτηση μιας άλλης νέας γυναίκας με σοβαρή ασθένεια, η οποία έλαβε μόσχευμα και έκανε «επανεκίνηση» στη ζωή. Πρόκειται για την κυρία Αναστασία Τασούλα, ασθενή με κυστική ίνωση στην Ελλάδα, η οποία υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνευμόνων τον περασμένο Ιούλιο.
Η ανάρτησή της τον περασμένο Σεπτέμβριο για όσα βίωσε και για όσα ήταν ευγνώμων, οδήγησε την Έμμα στο να ανακοινώσει τη δική της απόφαση. Όπως έγραψε πρόσφατα στο Facebook η κυρία Τασούλα, έλαβε ένα μήνυμα που έγραφε: «Να ξέρεις, η Έμμα δήλωσε ότι θέλει να δοθούν τα όργανα της σε περίπτωση θανάτου επειδή είχε δει το post σου. Σε ανύποπτο χρόνο, που τελικά είχε πολύ νόημα».
Το post εκείνο ήταν που «σήκωσε» το κύμα των νέων δωρητών στο Εθνικό Μητρώο του ΕΟΜ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ένα κύμα που κορυφώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, σχεδόν τρεις μήνες αργότερα με τον θάνατο της Έμμας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.