Ο ιδρυτής του Φόρουμ του Νταβός Κλάους Σβαμπ (Klaus Schwab) είναι κατηγορηματικός: η παγκοσμιοποίηση, της οποίας υπήρξε ενεργός υποστηρικτής, δεν εξηγεί από μόνη της την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πληθυσμών και την άνοδο των λαϊκισμών στον κόσμο.
«Δεν είναι μόνο η εχθρότητα προς την παγκοσμιοποίηση που εξηγεί αυτήν την άνοδο των λαϊκισμών», δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) σε συνέντευξη που έδωσε στη Γενεύη, στην έδρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ένα επιβλητικό κτίριο που δεσπόζει στις όχθες της λίμνης Λεμάν.
Ο κόσμος έχει υποστεί τελευταία ταχείες αλλαγές, που αποσταθεροποίησαν τους πληθυσμούς και «προκάλεσαν κάποιου βαθμού αγωνία…Οι άνθρωποι αναζητούν μία ταυτότητα σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο και η παγκοσμιοποίηση προσφέρεται ως πολύ εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος».
Σύμφωνα με τον Κλάους Σβαμπ, που οργανώνει εδώ και 47 χρόνια το Φόρουμ του Νταβός, όπου συγκεντρώνονται οι μεγάλοι αυτού του κόσμου για να συζητήσουν πολιτική, οικονομία και επιχειρήσεις, η σειρά των αλλαγών στον κόσμο, που συνδέονται κυρίως με τις νέες τεχνολογίες, έχουν προκαλέσει «συναισθηματική κρίση» που δεν ερμηνεύεται μόνο μέσω της παγκοσμιοποίησης.
Για τον καθηγητή Σβαμπ, διδάκτορα Οικονομίας, ο κόσμος, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτήν, «έχει ανάγκη από ηγέτες», που να είναι «ανοικτοί» και «υπεύθυνοι».
Ενας «καλός, ανοικτός ηγέτης ακούει τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα του, λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων». Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί στη ρίζα του, με την αναζήτηση των αιτίων του προβλήματος, των λόγων για τους οποίους «οι άνθρωποι είναι οργισμένοι και δεν είναι ικανοποιημένοι».
Για να γίνει αυτό απαιτείται «θάρρος και δράση», πρόσθεσε ο Κλάους Σβαμπ, επισημαίνοντας ότι το σύνθημα του φετινού Φόρουμ του Νταβός (17-20 Ιανουαρίου) είναι μία έκκληση για «δεκτική και υπεύθυνη ηγεσία».
Σε ερώτηση σχετικά με τον προστατευτισμό, απάντησε πως θεωρεί ότι θα οδηγούσε σε έναν «πολύ εύθραυστο κόσμο», με την «επιστροφή των συνόρων και όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό σημαίνει για τον κόσμο των επιχειρήσεων και τους ανθρώπους».
Ο ιδρυτής του Φόρουμ του Νταβός εμφανίζεται επίσης ανήσυχος για το γεγονός ότι οι χώρες γίνονται «όλο και περισσότερο εγωιστικές», υπό την πίεση του εκλογικού σώματος. «Οι ηγέτες προσανατολίζουν τις ενέργειές τους υπέρ των εθνικών συμφερόντων, εις βάρος της παγκόσμιας συνεργασίας».
Στη συγκυρία αυτή ενός «κόσμου που κατακερματίζεται και πολώνεται», χρειάζεται «ένα εργαλείο διαλόγου», όπως είναι το Φόρουμ του Νταβός, που συγκεντρώνει πλειάδα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων».
«Τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου δεν μπορούν να επιλυθούν απλώς από πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες, χρειάζεται μία συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές», τους πολιτικούς, τον κόσμο των επιχειρήσεων, την κοινωνία των πολιτών, τη νέα γενιά και τους καλύτερους των ειδικών.
Για το Φόρουμ 2017 ορόσημο θα είναι η παρουσία του προέδρου της Κίνα Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.
Εκπρόσωποι της μελλοντικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επίσης παρόντες στο Νταβός, μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που θα αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.